Yleinen

Rautapappa

 Harvoin pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä tai oikeasti olemaan kiinteä osa etusivun uutista, mutta niinhän siinäkin nähtävästi kävi

iltalehti

Alkuun meinasin, että mainitsen tästä vain blogin FB-sivuilla, mutta koska tapahtuma on yllättäen päätynyt koko kansan tietoon, niin haluan sanoa muutaman sanaisen.
Yksityiskohtia en ala kertoa, koska henkilön itse itselleen kaivama kuoppa on jo ihan tarpeeksi syvä. Olin kuitenkin vakaasti päättänyt laulaa oman pappani hautajaisissa ja nimenomaan kirkossa kappaleen Veteraanin iltahuuto ja nimenomaan maallisilla sanoilla. Koska paikallinen kanttori halusi esittää kappaleen vain hengellisillä sanoilla, niin päädyimme pyytämään tilaisuuteen kanttorin papan kotiseurakunnasta, jolla ei ollut mitään maallisia sanoja vastaan, kuten ei ollut myöskään papilla eikä muullakaan kirkon väellä. Olin odottamassa tilaamamme kanttorin saapumista, että ehdin harjoitella kappaletta vielä pari kertaa ennen kuin tilaisuus alkaa, kunnes tämä paikallinen kanttori pamahtaa paikalle täysin kutsumatta ja ilman mitään syytä, antaa olettaa olevansa tilaisuuden säestäjä ja alkaa huutaa kun sanon, että kirkkoherran, naapurikunnan kanttorin ja kaikkien kesken on sovittu, että kappale esitetään ja piste. Lisäksi pyysin häntä poistumasta paikalta, sillä kenellekään ei ole mitään oikeutta alkaa räyhätä hautajaisissa, etenkään kirkon työntekijän. Luonnollisestikaan hän ei tätä pyyntöä kunnioittanut, joten paikalle pyydettiin lisää väkeä.
Mieleni minun tekevi kertoa seikkaperäinen sepustus koko asiasta, mutta jätetään yksityiskohdat tuohon. Koko häslinki kesti noin puoli tuntia, sisälsi lukuisia pyyntöjä niin omaisilta kuin kanttorin esimieheltä, että henkilö poistuisi paikalta ja lopulta ei auttanut muu kun yllättää hätäkeskuksen väki sanomalla “Tänne kirkkoon tarvittaisiin poliisit. Siunaustilaisuus on alkamassa ja häiriköivä kanttori ei suostu poistumaan paikalta”. Henkilö loukkasi niin minua, omaisuuttani, koko sukuani, kirkon muuta henkilökuntaa, naapurikunnan kanttoria, seurakuntaa ja kaiken huipuksi vielä vainajaa.
Tilanne oli kamala. Ja naurettava. Hirvittävä. Ja todella huvittava. En enää tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, joten tein vähän molempia. Lopulta kuitenkin tilaisuus pääsi alkamaan ihan ajallaan ilman, että mummini tarvitsi todistaa ollenkaan tuota farssia (hän kun tuli samaa matkaa vainajan kanssa). Omalta osaltani hautajaisten tunnelma oli pitkälti pilalla ja laulukaan ei kulkenut läheskään niin hyvin kun se olisi voinut. Olin hermostunut ja itkuinen ja samaan aikaan pidättelin vielä naurua, sillä onhan se nyt ihan pirun koomista, että poliisien perjantai alkaa sillä, että haetaan kanttori pois kirkosta.
IMG_0846
Onneksi meidän suvussa asioihin suhtaudutaan yleensä huumorilla, mutta silti monia harmitti, että päivän aiheena ei ollut sotaveteraanin elämä ja teot vaan kanttorin melskaus. Lisäksi meidän, jotka olivat paikalla (hautajaisvieraat kun pääasiassa odottelivat ulkona tilanteen rauhoittumista) oli hankala saada ollenkaan kiinni siitä ajatuksesta, että kyseessä on todellakin hautajaiset ja olemme jättämässä jäähyväisiä meille rakkaalle henkilölle. Ehei, kehossa jylläsi adrenaliini ja mieli palasi kerta toisensa jälkeen ikävään episodiin. Itse en muista oikeastaan mitään papin pitämästä kauniista saarnasta, enkä oikein osannut rauhoittua kukkienkaan laskun aikana. Lisäksi suurimman osan ajasta hymyilin, sillä se nyt vaan on se helpoin keino peittää se hämmennys, mikä ilmassa vallitsi.
Mutta Lauloin kun lauloinkin Veteraanin iltahuudon saatanalliset ja epäpyhät säkeet ja vieläpä mahdollisimman riettaasti. Olenhan huono kristitty, jonka ei pitäisi edes kuulua kirkkoon. Jos tämä todella on se syy, minkä takia Pyhä Pietari käännyttää minut Taivaan porteilta niin sanon kyllä hälle, että “Piä tunkkis”.

IMG_0864

Olen pappani vanhin lapsenlapsi ja 8 vuotta vanhempi kuin toiseksi vanhin. Olen onnekas, sillä minulla on todella paljon muistoja papastani, kun hän oli vielä oikein kunnolla voimissaan.
Muistan, kuinka leikimme ladossa rosvoa ja poliisia.
Muistan, kuinka hän opetti minut ajamaan traktorilla, eli siis kääntämään rattia oikeaan suuntaan oikeaan aikaan (en minä polkimille yltänyt)
Muistan, kuinka autoin lehmien ruokinnassa, eli lähinnä istuin kottikärryissä ja juoksin ympyrää.
Muistan, kuinka autoin porojen ruokinnassa, eli lähinnä juoksin ympyrää.
Muistan, kuinka autoin vasikan synnytyksessä vetämällä pappaani villapaidasta samalla kun hän veti vasikkaa etujaloista. Tuolloin minulle myös selvisi se, ettei vauvat TODELLAKAAN tule mahasta.
Muistan lukuisat sotajutut kranaatin sirpaleista jaloissa ja kaulaa raapaisevista luodeista. Kerta toisensa jälkeen istuskelin pappani kanssa sängyllä ja kuuntelin samoja tarinoita, enkä koskaan kyllästynyt.
Muistan, kuinka pappa ruukasi kiusata minua laittamalla hämähäkin koulukirjani väliin, pistämällä koirankapuloita kenkiini ja väittämällä poron papanoita karkeiksi.
Muistan, kuinka itse ruukasin kiusata pappaa laittamalla vasaran hänen tyynyliinansa sisään, kaatamalla sokeria hänen päähänsä ja pistämällä koirankapuloita hänen saappaisiinsa.
Muistan, kuinka serkkupojan kanssa hajotimme leikkien lomassa ladossa heinäpaaleja ja juoksimme sitten parin sadan metrin päähän piiloon samalla kun pappa kirvasi niin, että kylä raikui: “Perkeleen perkeleen, saatanan saatanan, perkeleen perkeleen pennut!” Muistamme serkkuni kanssa tilanteen edelleen :D
Muistan, kuinka pappa usein sanoi, että olen ollut heille aivan kuin oma tyttö.
Ja muistan paljon, paljon muuta. Onneksi hautajaiset ovat vain yksi ohikiitävä hetki ihmisen elämässä ja vaikka niistä jäikin hieman naurettavan inhottavat muistot päällimmäisenä mieleen, niin muutoin muistot jäävät kirkkaasti positiivisen puolelle.

Arkku on hellästi laskettu hautaan,
siellä on pappa, joka on rautaa <3

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.