flunssa · ongelmia · Pohdintaa

Unen tärkeydestä

 tumblr_kycanwngb51qzfe84o1_400_large1-300x300[3]

Olen varmaan täälläkin maininnut, että kärsin hetkittäin unettomuuskausista. Tällöin uni ei tule useinkaan ennen kahta, vaikka kuinka yrittäisin rauhoittaa itseäni unta varten jo iltakuudesta lähtien: en istu koneella, käyn suihkussa, katson vain kevyttä viihdettä ja juon rauhoittavaa teetä ja viimeistään ysiltä sammutan telkkarin ja alan lukea jotain. Kymmeneltä sammutan valot, pistän korvatulpat ja valvon siinä sitten 4-6 tuntia ja ahdistuneena tiedosta, että kuudelta pitäisi sitten taas herätä. Ja sitten kun nukahdan, niin yleensä heräilen siltikin yöllä 3-6 kertaa (eli hyvin tiheään). Yllättävää kyllä pääsen sängystä ylös helposti ja koen oloni usein aika reippaaksi ja virkeäksi.

Mutta olenko sitä? Onko se virkeän ihmisen merkki, että ottaa mikrosta tulikuuman puurolautasen, katsoo sitä ja miettii “ai saatana” ennen kuin tajuaa, että se ON kuuma ja kannattaisi ehkä laskea se pöydälle? Tai että hammasharja tippuu kolme kertaa kädestä? Tai unohtelet asioita? Tai meinaat 3 kilometrin ajomatkalla ajaa kahden mummon päälle ja päin punaisia? Tai että keskittymiskyky töissä on lähellä nollaa?

Nyt tämä viikko on ollut nukkumisen osalta aika raskasta, etenkin kun tässä on ollut mukana vielä tämä flunssa, joka kulminoitui siihen, että piti ottaa tämä päivä töistä vapaaksi. Kun öisin tullut nukuttua 3-5 tuntia, niin ei kummakaan, että kuume meinaa nousta uudelleen ja tukkoisuus vain lisääntyy. Onneksi nyt on edessä viikonloppu ja tiedän, että mitä todennäköisemmin tämä unettomuusvaihe katkeaa sillä, että saan edes sen yhden yön nukuttua hyvin, koska silloin stressitaso laskee kuin itsestään. Väsyneenä kun kaikki on luonnollisesti aina hirviän huonosti.

MjAxMy02YmY4N2IwMGUyYjI0OGVk[3]

Unettomuus vaikuttaa myös syömiseenkin todella paljon, nytkin tajusin, että olen tänään tainnut vetää naamaani kaksi proteiinipatukkaa, yhden suklaapatukan, kaksi makaroonia (vai macaronseja, mitä lie), subin ja kolme karjalanpiirakkaa. This is fitnessNOT :D Huomaa kyllä, että energiataso nolla ja sitä yrittää hankkia syömällä energiarikkaita ruokia vaikka järki ja KOKEMUS sanoo sen, että hyvä ruoka = hyvä uni = hyvä mieli = hyvä energiataso. Jotenkin sitä ei vaan näin “omillaan” jaksa tehdä fiksuja päätöksiä. Ja pahintahan tavallaan on se, ettei unettomuusjakson aikana myöskään välitä. Minulle on tällä hetkellä ihan sama, että olen hiilaripallo. Itseasiassa voisin syödä vielä vaikka piparkakkutalon. IHAN SAMA.

Toki on hyvä, etten vedä ruokavaliosta stressiä, mutta samaan aikaan tiedän myöskin sen, että kun nyt huomenna herään piiiitkien unien jälkeen, niin minua harmittaa, että olen tehnyt huonoja valintoja.

Taivaan kiitos siis siitä, että pian saan PT:n tekemän ruokaohjelman! BC:n aikanakin minulla oli kuukauden unettomuusjakso (miten jaksoin? Nyt tämä viikkokin on jo tuskaa) ja silloin kuitenkin söin ohjeiden mukaan. Ja se oli helppoa. Kun söi mitä pitikin, en edes himoinnut mitään energiarikkaita suklaahässäköitä, tuloksia tuli ja kun unettomuus viimein katkesi, niin pystyin iloitsemaan siitä tiedosta, että meikähän pystyy syömään fiksusti vaikka en olisikaan kaikissa sielun ja ruumiin voimissa. Mutta nähtävästi nyt, kun ei ole mitään selkeää ja kirkasta tavoitetta, niin omin voimin en siihen vaivaidu, vaan tarvitsen edelleen sen taustapirun kyyläämään.

1347946227133_8562721

Uni ja lepo ovat tärkeitä myös lihasten kehitysten kannalta ja sen osalta tämä “kevennetty” viikko on varmaan mennyt aika harakoille :D Pieni flunssaisuus ei nyt haittaisi varmaankaan, mutta nukkumattomuus haittaa. Kropassa on edelleen lihasjumeja vaikken ole salilla käynyt sitten sunnuntain. Olo on jäykkä, nuutunut ja tukkoinen.  Inhottavinta on tosin se, että leposyke hakkaa kyllä todella korkealla ja se kertoo ja aika pahasta rasitustilasta. Olen vähän turhankin tietoinen omasta sydämestäni silloinkin, kun vaan makaan rauhassa paikoillani. Angstattaa. Ja huomenna pitäisi näyttää hyvältä kireissä vaatteissa. Onneksi on vaihtoehtovaatekin :D

ONNEKSI tätä angstipostausta kirjoittaessani lukasin sähköpostin ja sambasin juuri vartin ympäri olohuonetta astmaattisilla flunssakeuhkoillani. Kuvitelkaa tämä hinkumisen määrä, mikä minusta juuri lähtee :D Oli kyllä taas vaihteeksi NIIN siistejä uutisia, että tsirp tsirp!

Kun sanat loppuu, ala linnuksi.

Mutta nyt katkaisen unettomuuden nukkumalla AINAKIN 10 tuntia. En nouse sängystä, ennen kuin tavoite on täyttynyt 8) Sitten huomenna reippaana syön fiksusti fiksuja juttuja ja olen illasta ihanan terveessä kunnossa ja pystyn lähtemään viettämään ei-tanssipainotteista iltaa kavereiden kanssa kireissä vaatteissa.

Tai huijausmekossa.

Yhtä kaikki, parhaimpia unia teille!

4 thoughts on “Unen tärkeydestä

 1. Pystyn hyvin sisäistämään nuo fiilikset unettomuudesta… Mulla on ajoittain ihan sama ongelma ja sen aina iltaisin tietää, tuleeko se uni vai ei, ja jos sen tietää ettei se tule, sitä alkaa stressaa ja sit se ei toki ainakaan tule.. jep.Ja toi vika kuva. Mulle joskus terkkari antoi ohjeeksi ajatella, siis silmät kiinni, että katossa on piste mitä tuijotat niin kauan, että uni sit tulee. (Mä en tiedä mistä se ton ohjeen repi, en oo ikinä missään törmännyt muualla tälläseen….???) Eli mitää muuta ei saanu ajatella, kuin sitä pistettä, mitä kuvittelit silmät kiinni katsovasi. Noh, mullahan tää johti siihen, että ajattelin ”Katossa on piste, tuijotan sitä. Katossa on piste, tuijotan sitä. Katossa on piste tuijotan sitä, mitä sen pisteen takana on? Katto? Vintti? Mitä vintin takana on? Katto, taivas, avaruus.. mitä avaruuden takana on? Mihin se päättyy?? MITÄ VITTUU? Että hyvin toimi. Suosittelen…

  Tykkää

  1. hahaahah :D joo, sama vika! Ja oikeesti: MIHIN AVARUUS PÄÄTTYY? ja mitä sen jälkeen on? Oikeesti?! Mie en kestä! Oon niin monesti räjäyttäny pääni tuolla kysymyksellä :D Mitä on ei mitään?AAaaargh!

   Tykkää

 2. Ihan pakko kommentoida; kuulostaa aika klassiselta ylirasittuneisuudelta (ylikunnon keveämpi versio?), voi tulla jos on herkkä ihminen + iso stressi + raskas treeni. Been there done that ja itellä se syke ei ainakaan laske kuin jättämällä ne liikunnat vaan kaik pois viikoksi pariksi.

  Tykkää

  1. Eiköhän se kellä vaan sydän jyskytä, kun viikon nukkuu 3-5 tuntia yössä ja samaan aikaan pientä lämpöä päällä kokoajan :D Etenkin kun on vielä astmaatikko. Ja tämä unettomuus linkittyy suoraan tuohon uuteen työhön ja samoin asuntohässäkkään mikä oli päällä. Ja flunssankin syynä mitä todennäköisemmin juurikin uusi työpaikka = uudet pöpöset. Nyt kun takana on kaks normaalisti nukuttua yötä, niin leposyke jälleen normi ja kuumekin poissa :) Siinä vaiheessa, kun unettomuutta alkaa tulla ilman selvää syytä niin alan itseki epäillä tuota miljoona kertaa toitotettua ylikuntoa. Ihan hyvä vaan, että sattui lenssu samaan aikaan unettomuuden kanssa, niin eipä tullu reenattuakaan niin säästy siltä damagelta. Ylihuomenna sitten taas salille! Jepsisjee

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.