herkuttelu · Pohdintaa · Ruokavalio · Suunnitelmia · Yleinen

Sano EI energiajuomille

En käytä alkoholia, en ole koskaan maistanut tupakkaa ja huumeetkin olen (yllättäen) kiertänyt aina kauempaa. Nuoruudessani ja lukioiässä en myöskään juonut miltei koskaan virvoitusjuomia muuten kuin juhlissa tai erikoistilanteissa. Ruokajuomanani oli aina vesi ja olin suhteellisen ylpeäkin siitä, etteivät mehut ja limsat kuuluneet ruokavaliooni. Yliopistoon mennessäni tämä tapa alkoi pikkuhiljaa muuttua. En edelleenkään juonut mehuja tai limsoja, mutta toisena opiskeluvuotena aloin löytää energiajuomien ihmeellisen maailman. Toki aiemminkin olin niitä juonut, mutta kyseessä oli pelkkää satunnaiskäyttöä ilman sen kummempaa tarkoitusta.

Mutta nyt minulla oli tarkoitus.

Tarkoituksenani oli saada pääni selkeämmäksi ja mieleni virkeämmäksi.

Käyttöni alkoi varsin viattomasti ja liittyi lähinnä lounaan jälkeiseen luentoon, jonka aikana yksi jos toinenkin meinasi nukahtaa. Huomasin, että juomalla yhden viattoman Batteryn säästyin väsymykseltä, sain kivaa rytmiä sydämeeni ja jaksoin seurata opetusta.

Mutta eihän se siihen jäänyt…

Pian huomasin haluavani Batteryni heti aamusta. Joskus houkuttelin itseäni nousemaan sängystäkin ihan vaan siksi, että saisin hakea lähi-Siwastani – jossa sijaitsee Rollon kylmin Battery-kaappi – päivittäisen annokseni. Tai niistä ensimmäisen. En myöskään voinut olla Sodankylässä ilman, että löysin itseni Pohjantähden kylmäkaappien luota hipelöimässä jääkylmää tölkkiä ja tuntemassa kuolan kihoavan suuhuni.

Aaahhhh….

Ongelma paheni ja huomasin olevani koukussa. Monta kertaa lopetin ja kärsin kahdesta päivästä kahteen viikkoon jyskyttävästä päänsärystä, joka välillä saattoi muuttua niin pahaksi, ettei meinannut millään lääkeyhdistelmillä kadota. Tähän kipuun ei auttanut myöskään kahvi eikä kofeiinitabletit. Tajusin, että energiajuomissa on pakko olla vielä jotain ylimääräisiä koukutusaineita.

Homma alkoi muuttua naurettavaksi siinä vaiheessa, kun olin elänyt ilman energiajuomia joitain kuukausia ja päätin juoda sitten sen yhden. Siis yhden. YHDEN ainokaisen.

Ja pian huomasin juovani jälleen 1-3 tölkkiä päivässä. Se yksi riitti siihen, että selkärankani napsahti poikki ja halusin rakastella Siwan kylmäkaapin kanssa all day everyday.

Puhuin asiasta anonyymien batteryholisti-kavereitteni kanssa ja kaikilla oli sama ongelma. Lopettaminen onnistuu, mutta yksikin Battery lopettamisen jälkeen syöksee meidät takaisin hammastuhon tielle. Tajusin, että emme ole sen parempia kuin yksikään alkoholisti ja energiajuomat todellakin kuuluvat samaan kastiin monien muiden huumaus- ja päihdeaineiden kanssa. Ne koukuttaa. Ja ne koukuttaa oikeasti. Kun olet joutunut syvälle energiajuomaholistin tielle, et voi enää koskaan nauttia kyseistä ainetta. Edes kohtuudella, koska kohtuus on huuhtoutunut pois kehostasi kaiken sen kofeiinin, tauriinin, inositolin, guaranan ja glukoronolaktonin mukana.


Kuva Helsingin Sanomien sivuilta

Paljon kiistellään siitä onko energiajuomat terveydelle haitallisia vai ei. Itse pahasti addiktoituneena uskallan väittää, että kyllä ne ovat ja olen äärimmäisen, ÄÄRIMMÄISEN tyytyväinen siihen, että latsen kohdalla energiajuomien käyttöä on alettu valvomaan ja kieltoja on asetettu. Iltalehdessä oli syksyllä 2012 juttu 14-vuotiaasta Jessestä, joka oli myös pahassa energiajuomakoukussa ja hän ei varmastikaan ole ainoa. Jos minä pystyn aikuisiällä kehittämään itselleni hyvinkin pahan addiktion vain yhdellä tölkillä päivässä ja huomaamaan sillä jo terveysvaikutuksia, niin mitä ne vaikutukset ovat 10-15 -vuotiaalla lapsella, joka juo 2-6 tölkkiä päivässä? Ja kyse tuskin aina oli mistään 0,33 tölkistä, vaan myös ihan niistä puolen litran pötiköistä.

Mitä nämä ongelmat sitten ovat olleet, joita olen huomannut?

HAMPAAT:
Hammasluuni ei luonnostaankaan ole kovin valkoinen, mutta energiajuomilla olen saanut sitä kellastettua entisestään. Yläaste-lukioaikoina minulla ei ollut kuin kaksi reikää hampaissa, yliopistoaikoina minulta on porattu viitisen reikää ja suussa taisi olla lähemmäs kymmenen reiän alkua sitten viime hammaslääkärikäynnin. Iso peukku. Lisäksi hammaskiilteeni on mitä todennäköisemmin ottanut tästä osumaa.

UNI:
Joka päiväisellä kofeiinin litkimisellä on pitkässä juoksussa vaikutusta myös unenlaatuun ja sen huomaa yleensä vasta sitten, kun kofeiinin lopettaa. Vaikka joinkin omat energiajuomani yleensä aamulla tai viimeistään kolmen-neljän aikaan päivällä ja koin nukkuvani hyvin, niin uni ei ollut mitään verrattuna siihen, kun nyt viikon käyttämättömyyden jälkeen simahdan sikeästi aika pian nukkumaanlaiton jälkeen ENKÄ HERÄILE kesken unien paljon. Nyt heräilen öisin 1-2 kertaa, aiemmin heräilin vähintään neljästi yöllä. Ja pidin sitä normaalia, koska totuin siihen.
Toki olen päivisin hetkittäin todella väsynyt, mutta se lienee normaalia, että kroppani tottuu siihen, että nykyään sille sallitaan vain töissä kupponen kahvia aamussa jos sitäkään ja that’s it.

KESKITTYMISKYKY:
Kyllä, kofeiini voi hetkellisesti lisätä keskittymiskykyä ja tästä syystä olen usein ennen tenttiä juonut (salaa, piilossa katseilta) annoksen keltaista nektariinia. Kuitenkin pitkässä juoksussa olen huomannut, että keskittymiskykyni laskee. Syynä on se, että jos en saa kofeiinia elimistööni säännöllisesti, nuupahdan, katseeni ja ajatukseni alkaa harhailla ja tulee tunne, etten voi keskittyä esimerkiksi töihini ilman sitä saamarin Batteryä. Ja kahvi ei auta. Ei. Haluan jääkylmää Batteryä suoraan Siwasta. Tai Pohjantähdestä. Sale ei kelpaa nyt.
Ennen riippuvuuttani pystyin lukemaan paikoillani esimerkiksi ylioppilaskokoisiin tunteja. Nyt en edes puolta tuntia malta keskittyä yhteen kirjaan tai työtehtävään, vaan minun pitää vaihdella niitä, että saisin jotain tehdyksi. Toivon todella, että tilanne korjaantuu kun pääsen tästä koukusta.

RIIPPUVUUS:
Ei ole helppoa koukuttaa itsensä mihinkään ja joutua yhtäkkiä tilanteeseen, ettet kyseistä tuotetta saakaan pariin päivään. Esimerkiksi mökkilomalle keskelle metsää lähtiessä et välttämättä hoksaa ajatella, että päivä ilman Batterya saattaa mennäkin, mutta seuraavana päivänä pyörit katuojissa ja hakkaat päätäsi mäntyyn jäätävän hedarin kourissa. Välillä olen päässyt Batterystä eroon ilman, että minulle tulee mitään vieroitusoireita. Välillä taas päänsärky alkaa miltei heti ja kestää jopa kaksi viikkoa. Nyt olen ollut viikon ilman ja päässä jomottelee edelleen. Vaikka join pari tuntia sitten kupposen sitä kahvia.
Joskus taas on käynyt niin, että viikko saattaa mennä, eikä tunnu missään, mutta SITTEN iskee se hedari. Se kaamia hedari.

SELLULIITTI:
Kyllä. Uskon vahvasti, että virvoitusjuomilla on oma syynsä siihen, miksi selluliitti meinaa vaivata minua ihan tosissaan taas vaihteeksi. Nyt sitten alkaakin ankara kuivakuppaus ja veden litkiminen, että olen kesällä hyytävässä mikroshortsikuosissa.

RAHA:
Ok, raha ei ehkä ole suoraan mikään terveysvaikutus, mutta kyllä sillä jotain merkitystä on esimerkiksi stressiin ja sitä kautta hyvinvointiin. Huomasin, että Siwassa Battery-tölkin hinta oli noussut ja tölkki maksaa nyt 2,69€. Jos olen koko kuukauden juomatta Batteryä säästän 83,39€.

YLI KAHDEKSAN KYMPPIÄ??

Ja koska hetkittäin join useamman Battery-tölkin TAI lisäksi Cokis zero pullon, niin uskallan kertoa tuon summan kahdella, eli säästän kuukaudessa: 166,78€

BITCH PLEASE!

Säästän lähes tulkoon 200euroa kuukaudessa lopettamalla tämän täysin turhan tavan. Tuolla summalla saan hyvillä mielin maksettua Kelalle sen karhuamat rahat ja sitten toukokuun jälkeen alan tehdä selvää säästöä :D

Nyt minulla on menossa siis tipaton tammikuu, jonka aikana minulla on ehdoton kielto energiajuomia ja kokiksia kohtaan. Tämän jälkeen tarkoitus on jatkaa energiajuomattomuudella KOKO vuosi, mutta kokis saa palata ns. baarijuomaksi ja erikoistilanteisiin. Vapaa-ajalla en ala sitä enää turhaa litkimään ja jatkan säästämistä.

 JUOTTEKO TE ENERGIAJUOMIA? OLETTEKO HUOMANNEET HAITTAVAIKUTUKSIA?

P.S. Hyvinvoinnin Tavaratalo* jatkoi UV-aleaan Pikkuleijonien voiton kunniaksi. Elikäs nyt saa edelleen -14 % alennusta koko valikoimasta koodilla KULTA. Voimassa 8.1. saakka!

Lisäksi nyt Easy Diet* ja Nutrlilett* -tuotteilla on takuu. Jos et laihdu, saat rahasi takaisin 8)

untitled

 

21 thoughts on “Sano EI energiajuomille

 1. Koin itseasiassa juuri eilen samanlaisia älynväläyksiä rahankäytön ja terveyden osalta. Säästin 2kk aikana kaikki kauppakuittini ja pidin ylhäällä mihin rahaa on tullut laitettua. Olin pöyristynyt. Tottakai autollisena ja harrastavana ihmisenä osaa varautua siihen, että näihin menee rahaa, mutta että pelkästään baareihin ja ruokakauppojen turhiin herkkuyms ostoksiin saa kulumaan ~400€/2kk oli pienoinen järkytys… Kotona asuvana kuiteissa ei todellakaan lukenut maitoa, kasviksia ja muita elämiseen tarvittavia ruoka-aineita, vaan kaikkea turhaa mikä kertyy nätisti vatsan ympärille tai lantionseudulle. :) Pelkästään tämmösten ostosten vähentämisellä tai lopettamisella säästää rahaa mutta tekee myös ison palveluksen kropalleen!
  Tästä viisastuneena pyrin entistä paremmin pitäytymään tipattomassa vuodessa ja kävelemään kaupan herkkuhyllyjen ohi pysähtymättä. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Todellakin! Itse myös loppuvuonna elelin pitkästi eineksillä ja turhilla ruuilla. Sanotaan, että terveellinen ruokavalio on kallista, mutta kun silloin ei ostele turhuuksia yms. niin kummasti sitä rahaa saattaa jopa säästyä! Itse myös aloin nyt kerätä myös kuitteja talteen ja pitää tarkasti silmällä sitä, että minne ne rahani tuhlaankaan :)

   Tykkää

 2. Olet ihan oikeilla jäljillä energiajuomien ja selluliitin yhteydellä, sillä erilaiset lisäaineet ja ”myrkyt” (lainausmerkit siksi, että määrä tekee myrkyn eikä mikään aine ole sitä lähtökohtaisesti) varastoituvat rasvakudokseemme ja aiheuttavat hankalaa ja kokkaremaista selluliittia. Tämä kertoo myös siitä, että maksalla riittää tekemistä haitta-aineiden käsittelyssä, mikä on puolestaan pois normaalista aineenvaihdunnastasi. Lisäaineiden karsiminen on siis aikamoinen terveysteko :)

  Tykkää

 3. Kahvista tulee aika lailla nuo ihan samat ongelmat, joten pelkän energiajuomien käytön lopettaminen on vähän turhaa jos juo kuitenkin kahvia : Monet noista sinun oireistaki voi johtua siitä kahvista.

  Tykkää

  1. Yksi kuppi kahvia päivässä n. neljä kertaa viikossa on aivan eri asia kuin 1-3 tölkkiä energiajuomaa päivässä ;)
   Lisäksi kahvini juon aina mustana ja näin ollen se on suhteellisen kaloriton ja jopa puhdas nautintoaine. Puhtaalla kofeiinillahan on lukuisia terveysvaikutuksia, se esimerkiksi voi boostata aineenvaihduntaa ja edistää pintaverenkiertoa ja näin ollen vähentää sellua toisin kuin energiajuomat. Mainitsin kahvin tässä sen vuoksi, että todennäköisesti tulen hetkittäin kaipaamaan energiaboostia joko työaamuisin tai ennen salille menoa ja silloin on kahville/kofeiinitabletille paikkansa.
   LISÄKSI kahvi ei aiheuta reikiä tai samoissa määrin tuhoa hampaiden pintaa kuin energiajuomat. Kahvi lähinnä aiheuttaa värjäymiä ja meikäläisen käytöllä tuskin niitäkään. Samaten kahvi ei koukuta yhtä helposti kuin energiajuomat, joissa kofeiinin lisäksi on monia muita koukuttavia aineita, minkä vuoksi se yksi tölkki päivässä johtaa järkyttävään hedariin lopettamisen jälkeen. Kahvia taas voin huoletta juoda kupin vaikka joka päivä ja heittää sitten pois, eikä tunnu missään, sen vuoksi se ei minulle ole tavaksi pintynytkään ja useimmiten juonkin vihreää teetä, en kahvia.

   Mutta toki kohtuus myös kahvissa! Ei sitäkään nyt kuppitolkulla auta kitata naamaansa, mutta kuten tässä kirjoitin, niin meikän kahvinjuonti ei todellakaan ole päivittäistä eikä aina edes viikottaista, enkä usko, että siitä helposti sellaista tuleekaan.

   Tykkää

 4. Ihan loistoteksti, kiitos tästä! En itse oo koskaan juonut energiajuomia, koska muutenkin käyn vähän ylikierroksilla, mutta osaan tosiaan nähdä sen miten pahaa ne ihmisille tekee. Nuorille varsinkin, kun näitä pahuksen juomia kitataan jo ihan ala-asteelta sakka. Jaiks. Eihän kahvin lipityskään liiaksi sovi kenellekään, mutta energiajuomat on kyllä niin viimenen herkku johon kenenkään pitäis sortua. Onneks sullekin heräsi fiksuja ajatuksia ja ymmärrät miten paljon hallaa juomat tekee.

  Tää oli hyvä herätys varmasti monelle. Kiitos vielä kerran kun otit esille :)

  Tykkää

  1. Jep! Mielestäni nuo pitäisi kieltää alle 18-vuotiailta jo. Varmasti moni lapsen ja nuoren keskittymiskyvyttömyyteen ja levottomuuteen. Päivisin vedetään hitosti energiajuonia, yöt sitten valvotaan ja siinä se kierre sitten tuleekin. Ja kun monet vetää vielä sokeriversioita niin tulee hulluna vedettyä turhia kaloreita :/ onneksi tuon ongelmiin on alettu herätä päättäjienkin taholla.

   Tykkää

 5. Tämän tekstin innoittamana päätin aloittaa taas Cokis vieroituksen, ja voisin yrittää olla koko vuoden ilman! En muutenkaan juo mitään kofeiinipitoisia juomia, tai muutenkaan limuja tai mehuja, mutta on melkein pakko saada yksi 0,5l Cokis päivässä. PAKKO!
  Äsken asiaa miettiessäni tajusin myös, että olen A) ollut Cokisaddikti jo viimeiset 6 vuotta B) käynyt hammaslääkärissä viimeksi 5 vuotta sitten…. Mutta tästähän voi ainoastaan parantaa, eikö niin?:)

  Tykkää

  1. Minä kans välttelen aika tehokkaasti hammaslääkäreitä. Pitäisi kyllä nyt vaan varata aika ja katsoa, mikä on totuus nyt :D Mutta olispa ainakin hyvää vertailutilannetta sitten ensi vuoteen, jolloin ollaan oltu VUOSI ilman näitä saamarin hapatteita :D Hienoa, että lähdit mukaan! PYSTYT SIIHEN! Ja mieti sitä rahan säästöä!

   Tykkää

 6. Olen elämässäni juonut yhden tölkillisen energiajuomaa, ja se sai aikaan niin järkyttävät, 12h kestäneet sydänoireet (syke jotain 200 ja rytmihäiriöitä) etten ole koskaan kokeillut uudestaan. Olen perusterve ihminen, eikä minulla ole yliherkkyyksiä tai allergioita, joten uskon että energiajuomissa on todella vahvaa kamaa.

  Kofeiiniin olen sen sijaan ollut koukussa varmaan 15 vuotta, yhtään päivää en selviä ilman kofeiiniannosta, tai tulee hedari ja kauhea ”krapula”. En ole kuitenkaan pyrkinyt irti riippuvuudesta, koska 50-200mg kofeiinia päivässä (1/2-2 kofeiinitablettia, 1/2-2 kahvikupillista tms) ei nähdäkseni aiheuta haittavaikutuksia.

  Tykkää

  1. Mulla kans aina tauon jälkeen sydän tykyttää ihan helevtisti kun juo energiajuoman. Kahvi ei aiheuta samoja tuntemuksia tauonkaan jälkeen ja siksikin itsekin koen, että kahvi on fiksumpi vaihtoehto :D Ja sitä tosiaankin saa litkiä aika paljon, ennen kuin alkaa olla haitaksi asti :) Ja kiitos!

   Tykkää

 7. Mäkin join viime kesästä lähtien todellla usein energiajuomia ja light limuja.. Energiajuomat oli kaikki kans light versioita. Ootko sä juonu niitä jossa sokeria vai lighttejä?
  Syksyllä mun energiajuomien ostaminen lisäänty.. melkein joka päivä ostin ja joskus parikin kertaa..
  Mäkin oon nyt päättäny lopettaa niiden juomisen ja oon ollu kohta viikon ilman. Mulla on ollut myös nyt se hirveä päänsärky, enkä tiennyt yhtään mistä on kyse, kunnes luin tän postauksen. Tai luulen ainakin että siitä se sitten johtuu.. Mut toi hämmentää mua.. miks tulee päänsärky kun lopettaa?? :o

  No mutta kuitenkin, koitan todellakin nytten olla juomatta noita ihan turhia juomia! Kiitos paljon tästä postauksesta, motivoi mua vielä lisää!

  Tykkää

  1. Ne on vieroitusoireita :) sun kroppa on tottunu saamaan sitä shaissea ja kun sen saanti loppuu niin tulee erinnäisiä oireita, jotka menee ajan kanssa ohi! Join 90% light versioita :)
   ja ihan oikea päätös! On parempi olla omilla energioilla ja vapaa koukutuksista! Aina iso palvelus omalle keholle :)

   Tykkää

 8. Jännä, että noissa energiajuomissa on inositolia ja tauriinia, kun niitä käytetään myös unen parantamiseen. Onkohan niillä sitten jotenkin päinvastainen vaikutus, kun ne yhdistetään kofeiiniin?

  Tykkää

  1. En tiedä kyllä yhtään :/ ja onkohan jompikumpi sitten sitä lisäkoukuttajaa, vai onkohan ne sitten ne makeutusaineet, kuk on selkeää, ettei kyse ole pelkästä kofeiinista, kun kahvi/kofeiinitabletit ei estä sitä päänsärkyä yms. Oireita :p

   Tykkää

 9. Oon taas aivan koukussa pepsi maxiin ja cola zeroon! Toisaalta en tiedä haluisinko edes oppia luopumaan niistä, koska ne on niiiin hyviä ja tuo iloa arkipäiviin :-D Monesti korvaan sitten herkuttelun light-limsalla, jolloin ei tule ylimääräsiä kaloreita mun ”herkuttelusta” :D

  Tykkää

   1. Mielummin joisin yhden sokerilimun viikossa kuin monta sokeritonta litkua päivässä. :D Loppujen lopuksi kaikki makeutusaineet on pahempia kropalle kuin sokeri itse. Kohtuudella toki sitä sokeriakin!

    Itsekin olen nyt päässyt eroon energiajuomista ja olen ylpeä itsestäni! Muutenkin kaikkien limujen sun muiden sijaan juon paljon mielummin vettä, ja energiajuomatkin ovat vaihtuneet _yhteen_ kuppiin kahvia päivässä. :)

    Tsemppiä! :—)

    Tykkää

   2. Mieluummin itse join sokerittomia kuin sokerillisia, koska join niitä kuitenkin niin paljon, että Se olisi alkanut näkyä jo painossa :D ja energiajuomissa muutaki shaivaa kuin makeutusaineet, joita toki fiksua vältellä. Itsekin mieluummin syön ”aitoa” tavaraa, en kevytversioita :)

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.