Mie · Ruokavalio · Yleinen

Miksi en juo?

Minkä kysymyksen absolusti kuulee joka helevetin perjantai? ”Miksi et juo?” Vastaus siihen on yksinkertainen. ”Olen entinen alkoholisti, joka on kolmannella kuulla raskaana ja antibiootti-kuurilla. Lisäksi olen ottanut lestadioilaisuuden uskonnokseni ja ajattelin ajaa täältä autolla kotiin.” Toisaalta uusin suosikkivastaukseni on: ”Olen pahasti häiriintynyt”

Jostain syystä tuo jälkimmäinen vastaus saa enemmän hyväksyviä katseita osakseen kuin ensimmäinen. Jos taas vastaan rehellisesti, että ”En itse asiassa tiedä”, niin se ei riitä vastaukseksi. Se ei vaan kelpaa! Kuinka moni alkoholia käyttävistä ihmisistä tietää, miksi juo?

Koska se on hyvää. No, minusta se on pahaa.

Koska kaikki muutkin juovat. Minä olenkin vastarannan kiiski ja kutemaan menevä lohi.

Koska olen aina juonut. Ja minä en ole koskaan juonut.

Koska silloin osaan rentoutua. Minäpä osaan meditoida.

Koska pääsen juhlafiilikseen. Minulle siihen riittää Mohombi.

Koska haluan pitää hauskaa. Niin minäkin. En vaan henkilökohtaisesti tajua, mitä se alkoholi siinä auttaa.

Ehkä näitä kyselijöitä enemmän minua ärsyttävät tuttuni, jotka selittävät asian puolestani. Heidän mielestään ainoa ja luonnollisin syyni alkoholittomuuteen on isäni alkoholismi. Arvostaisin todella sitä, että niin henkilökohtaisesta ja yksityisestä asiasta ei huudella ympäri pitäjää selkäni takana jo ihan vain siksi, että SE EI OLE SE SYY ja lisäksi sen vuoksi saan osakseni usein sääliviä katseita ja voivottelua ja ihmiset ajattelevat minun olevan pahasti traumatisoitunut.

Ok, totta kai se on tehnyt sen, että lähtökohtaisesti olen aina suhtautunut alkoholiin negatiivisemmin kuin ”tavalliset” ihmiset. Kuitenkin Suomi on täynnä alkoholistien lapsia ja sukulaisia, jotka itsekin käyttävät alkoholia ja moni heistä vielä ilman mitään ongelmaa.

Jos perheestä ja lapsuudesta pitää syy löytää, niin se lienee se, että en ole nähnyt äitiäni humalassa kuin vain kerran ja minulle on jäänyt se kuva, että hän käyttää alkoholia hyvin vähän (ei välttis pidä paikkaansa, mutta tämä kuva minulla on). Lisäksi mummini ja pappani ovat aina olleet selvin päin (tai niin minulle on väitetty). Minulle siis läheisimmät aikuiset ovat vähäviinaisia, ja siitä syystä minulla on jo lapsena ollut se käsitys, että alkoholittomuus on normaalia ja hyväksyttävää, kun taas alkoholin käyttäminen on epänormaalia ja paheksuttavaa. Etenkin kun melkeinpä kaikki alkoholia käyttävät lähisukulaiseni ovat  tai ovat olleet enemmän ja vähemmän alkoholiongelmallisia.

MUTTA itse uskoisin, että pääsyy nykyiseen selvyyteeni on se, että 14-vuotiaana lupasin kaiken minulle rakkaan ja tärkeän kautta, että en juo alkoholia ennen kuin olen 18-vuotias. Tämä mahtipontinen ja sydäntä särkevä paatos on edelleen luettavissa päiväkirjastani.

Ja tämä päätös piti. Sitä edesauttoi se, että omaan korkean kunnioituksen äitiäni ja isovanhempiani kohtaan, minulla on aina ollut halua ja rohkeutta erottua massasta ja koska en pitänyt yläasteella Suosituista (ja he vielä vähemmän minusta) niin en kokenut mitään tarvettakaan kasvattaa pisteitäni ryyppäämällä, koska se tuskin olisi asiaa auttanut.

Ja sitten täytin 18. Vau. Olin täysi-ikäinen. Yhtäkkiä olinkin selvinnyt murrosiästä selvin päin, olin juhlinut, pitänyt hauskaa, seurustellut, pussaillut, tehnyt kaikkea muutakin, saunonut ilman kaljaa, syönyt riistaa ilman viiniä, tehnyt todella noloja juttuja ja isoja virheitä, kaatunut, rentoutunut, nukahtanut omituisiin paikkoihin ja lähettänyt tuhansia noloja tekstareita… ja kaikki tämä selvin päin. Mitä hittoa minä sillä viinalla teen? Mitä sisältöä se toisi minun elämääni nyt, kun en ole sen käyttöä opetellut? Niinpä. Ei yhtään mitään.

Ihmiset juovat yleensä viinaa siksi, että he ovat opetelleet juomaan sitä. Ihmiset eivät juo viinaa yleensä siksi, että he eivät ole opetelleet juomaan sitä. Yksinkertaista. Minä en juo, koska en ole koskaan juonut.

Tähän sitten joku neropatti heittää, että ”miten voit tietää, että se ei ole sinun juttusi, kun et ole koskaan kokeillut ja kaikkea pitää kokeilla” Siihen vastaan yleensä, että ”Haluaisitko kertoa minulle tarkemmin homoseksi-kokemuksestasi kun nähtävästi nyt olet päätynyt siihen, että olet hetero?”

Tiedän, seksuaalista suuntautumista ja alkoholin käyttöä on todella tyhmää verrata toisiinsa, mutta humalaiset iskijämiehet eivät sitä ole koskaan kyseenalaistaneet. :D

”En juo, koska en ole koskaan juonut” -lause ei muuten riitä syyksi alkoholittomuudelle. Silloin on MUSTJUTTU selittää, että miksi en ole koskaan juonut. Ja kuten huomaatte tästä kirjoituksesta, niin sen selittäminen on aika pitkä prosessi, niin siksi kuittaan sen ilmoittamalla olevani pahasti häiriintynyt.

Mitä mieltä sitten olen muiden juomisesta? Siinäpä juotte. Toki kaverini ovat liiallisessa humalassa ihan helevetin ärsyttäviä, mutta meikä on helevetin ärsyttävä usein selvin päinkin niin pitää se kavereillakin olla oikeus rasittaa minua :D Lisäksi en tykkäisi siitä, jos poikaystäväni olisi kerran viikossa hirveässä humalassa, koska minusta se on liian usein.

Luulenko olevani parempi ihminen, kun en juo? En tietenkään. Toki pidän alkoholinkäyttöäni parempana kuin monen muun viinankäyttöä, mutta ne henkilöt voivat hyvinkin olla parempia käyttämään esimerkiksi teknisiä vempaimia, joten tasoissa ollaan.
Lisäksi ainahan sitä sanotaan, että ihminen on sitä mitä syö. Ei sitä mitä juo.

Häiritseekö juomattomuuteni muita? Kyllä. Olen kuullut, ettei joku mielellään lähtisi baariin kanssani, kun heitä ahdistaa juoda seurassani. :P Ja aivan turhaa. Minulle on yks ja sama mitä kukakin vetää naamaansa, kunhan ei oksenna autooni. Lisäksi kerran yksi exäni sanoi minulle, ettei halua mennä kanssani kaverinsa kotibileisiin, koska en juo ja siksi minua pitäisi vahtia. Ai hä?

Voisinko seurustella alkoholia käyttävän miehen kanssa? Olen seurustellut ja voisin seurustella jatkossakin. Lisäksi humalaiset miehet on helpompi saada sänkyyn ja puhumaan tunteista, niin on vaan plussaa, että mies on välillä wasted.

Käytänkö ollenkaan alkoholia? Totaalikieltäytyjä en ole. Voin juoda lasin viiniä hyvällä illallisella, maistaa eri drinkkejä ja äidin saatanan pahaa Bailey’s-mitäliehirvitystä. Näitä alkoholin juomishetkiä kuitenkin on ehkäpä kerran parissa-kolmessa kuukaudessa ja silloinkin on kyse maksimissaan kahdesta annoksesta, niin sanon yksinkertaisuuden vuoksi olevani absolutisti, vaikka TIEDÄN, että se meinaa täysinubertotaalikieltäytyjää.

Olenko ikinä ollut humalassa? Enpäs usko. Toki se muutama annos tuntuu jossakin, mutta olen sen verta isokokoinen ihminen, etten ikinä ole alkanut puhumaan omituisia, sössöttämään, horjunut askeleissani tai saanut omituisia tunteenpurkauksia. Olen ollut suorakatseinen oma itseni, jonka aivoissa on vaan ollut jokin epämiellyttävä tunne, joka on merkki siitä, että vesi on parasta ja Battery parhaimmillaan ilman kossua.

Olenko ylpeä itsestäni? Hell yeah.

(Nosto pääblogistani Y:stä)

17 thoughts on “Miksi en juo?

 1. Mä oon ollut elämäni aikana kahdesti täysin absolutisti, ekalla kerralla kaksi vuotta putkeen, toisella viisi vuotta. Syy siihen oli yksinkertaisesti se ettei huvittanut juoda, eli ei mitään sen kummallisempaa. Mä olen aina osannut rentoutua ja pitää hauskaa ilman alkoholia, toki olen nuorempana juonut itseni useastikin humalaan mutta aika vähäisiä on ne ryyppykerrat aikuisena olleet.

  Viimeisen kuluneen vuoden aikana juotiin miehen kanssa lomamatkalla ulkomailla muutamat pullot viiniä, ja joskus kesällä juotiin lasit viiniä tai siiderit. Yksi, tai kaksi annosta siis, niin ettei edes humaltunut.

  Mä en erityisemmin välitä alkoholista, tosin jotkut drinkit on tosi hyviä, sitä en voi kieltää. Varsinainen kunnon ”nollaaminen” ja se että vedetään pää täyteen raskaan työviikon päätteksi (miten monet asian ilmaisevatkin) on mulle ihan järkyttävä vaihtoehto. Jos mun pitäisi ryypiskellä jopa joka viikonloppu niin en kyllä ehtisi levätä ollenkaan. Niin väsyttäviä on jo noi pienemmätkin alkoholinkäytöt :)

  http://musclefetish.fitfashion.fi/

  Tykkää

  1. Jep! Itse kans huomaa, että jos baaristelee joka viikonloppu ja meikän tapauksessa siis selvänä, niin jo se väsyttää siihen malliin, ettei se kyllä auta yhtään työviikosta rentoutumiseen :D Mitä se sitten olisi, jos siinä olisi krapula lisänä? Satunnaisen tissuttelun tajuan kyllä. Uskon, että alkoholiannos tai toinenkin voivat auttaa rentoutumaan, mutta jatkuva humalahakuinen juominen on kyllä aika turn off, mutta onneksi sellaisia ihmisiä ei lähipiiristäni edes löydy :) Toki välillä on ”putki päällä” mut se nyt sallittakoon :D

   Tykkää

 2. Minusta tuo on hieno asenne. Varsinkin treenaavan työssäkäyvän ihmisen on turha tuhlata hyvää vapaa-aikaa krapulan potemiseen! 25 ikävuoden jälkeen olen alkanut kestää alkoholia, tai lähinnä krapuloita, yhä huonommin ja huonommin, ja siksi juonkin tosi vähän nykyään.

  Erityisen hienoa on tuo, ettei periaatteistaan huolimatta ole raivoraitis ja hysteerinen totaalikieltäytyjä – ettei periaatteen vuoksi kieltäydy hörppäämästä kuoharia erikoistilanteissa, ei kieltäydy maistamasta viiniä isäntäväen vaivalla valmistamalla illallisella, ei vaadi tuoremehua jossain espanjalaisessa tapas-illassa…

  Tykkää

  1. Oonki kuullu tuosta, että vanhemmiten krapulat muuttuu pahemmiksi. Mistäkhän sekin johtuu? :D Tavallaan vähän väärin päin, parempi kait olis penskana saada hirveät krapulat niin ei ehkä tulis niin tavaksi ottaakaan sitä liiallista ryypiskely tiheaan tahtiin. :) Ja kyllä, itsestäkin helpompi kun ei ole täysin raivoraitis kun siihen ei ole selkeää aattellista, uskonnollista tai fysiologista syytä. Tosin tutut ottaa sen yleensä huomioon ostamalla mulle pommacit erikseen pyytämättäkin :D

   Tykkää

 3. Loistava kirjoitus! :) Omasta ystäväpiiristäni löytyy myös ihan huvin vuoksi ja omaksi ilokseen alkosta kieltäytyjä. Kukaan ei edes huomaa, ettei hän juo, koska osaa heittäytyä ja pitää hauskaa vähintään yhtä lujaa kuin muutkin eikä siihen viinaa kaivata! :D Eikä kyllä tulisi mieleenkään alkaa ”käännyttämään”…

  Tykkää

 4. Morjensta moro!

  Toi on kyl hauskaa homma selitellä selväpäisyyttään :D Tulee ihan uskomattomia kommentteja ja yrityksiä saada juomaan.

  Ihmiset selkeesti pitää uhkana jos joku muu käyttäytyy erilailla tai on pokkaa siihen.

  Hieno blogaus ja muutenkin vaikutat kivalta tytöltä, kaikkea hyvää ja keep up the good work :)

  Tykkää

 5. Ihan pakko sanoa, että tosta sun juomattomuudesta ja miksi et juo, oon lukenut jo niin monta postausta, etten meinannut jaksaa lukea loppuun… Mutta kirjoitat tosi hyvin ja oon lukenut sun molempia blogeja pitkään ja tykkään kovasti

  Tykkää

 6. Suomalainen juomakulttuuri on hirveä. Myös se mitä kaduilla näkee ja kuinka et voi esim vappuna, joka paperilla voisi olla hauska koko kansan juhla, viedä rauhassa nuoria lapsia ulos kadulle viettämään aikaa kanssasi. Voimia sinulle raittiuteesi!

  Tykkää

  1. Niinpä :/ Vappu on varmasti isommissa kaupungeissa lapsen silmin jopa pelottava tapahtuma (siis keskusta-alueella). Onneksi lapsillekin jotain pientä kivaa usein järjestetään, mutta harmi vaan, että ne känniääliöt saattaa päätyä sinnekin riehumaan.

   Tykkää

 7. Kysypä seuraavalla kerralla kyselijöiltä, että ”onko se sulle/teille jokin ongelma?” tai kerro että haluat säästää aivojasi.

  Tykkää

  1. Hahah :D Vois olla aika hyväki kattoa vihasesti ja kysyä riitaa haastavalla äänellä ”Onks sulla joku ongelma tästä, HÄ?” koska noinhan moni vastaa jos yhtään erehtyy toisen alkoholin käyttöä ”arvostelemaan”. Mitä tosin en ite kyllä tee, koska en mielestäni ole kovinkaan validi määrittelemään mikä on liikaa.

   Tykkää

 8. Mä lopetin alkoholin käytön viime kesänä. Ihan vain siksi, koska se on minulle turhaa toimintaa – rahaa menee, kaloreita tulee, osaan olla rento ilmankin, päinvastoin ärsyttää se kontrollin menetys. Eli en oikeastaan mistään ”oikeasta syystä”, kunhan lopetin. Muille tämä on paljon isompi asia, halutaan parempi selitys. Raskaus? Alkoholiongelma? Moni, jolle olen kertonut asiasta, on kadonnut elämästäni… Kertoo paljon. Ne, joille en ole asiasta kertonut, eivät edes huomaa asiaa, kun ovat kanssani baarissa :)

  Noh, tästäkin selvitään. Viikonloppu kerrallaan ;) Kiitos, että sain avautua :D Jatketaan selittelyjä!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.