Elämäntyyli · Pohdintaa · Yleinen

Mitä bloggaaminen on minulle?

16669_10152679418110550_1954758793_n

Otsikosta huolimatta en aio käsitellä Fitfashionia kuohuttavaa MunBlogiSunBlogiVanhatBlogitUudetBlogitPerseOtsikkoTissitKysymysKoukku -juttusarjaa, jota olen innoissani poppareitteni kanssa seuraillut. Olen kirjoittanut blogejani jo kuusi vuotta, niin ei tällainen vanha pieru jaksa enää stressata päätään sillä mitä muut tekee tai olettaa, että tekisin jotain paremmin kuin muut. Todennäköisesti en tee, sillä en kuudenkaan vuoden jälkeen elätä itseäni bloggaamalla, niin minusta ei välttämättä kannata ottaa mallia :D Haluan kuitenkin puhua siitä, mitä bloggaaminen on minulle. Mitä minä siitä saan? Miksi bloggaan? Mitä mieletä itse olen mainostamisesta, lukijoiden houkkaamisesta jne. ja nimenomaan omalla kohdallani.

Lyhyt historiikki

Armon vuonna 2008 toukokuisena päivänä luin Elle-lehdestä juttua sinkkubloggaajista, jotka kirjoittivat anonyymisti nettiin miesasioistaan. Aktiivisena Bridget Jones ja Carrie Bradshaw -fanina tajusin, että minullakin on aiheesta paljon sanottavaa! Olin lisäksi juuri käynyt läpi äärimmäisen raskaan ja pitkän ihmissuhteen, itsetuntoni oli  hukassa, oma ääneni tukahdutettu täysin ja keskivaikea masennus puristi päätäni pitkästä aikaa. Kuitenkin muistin, että jossain sen hukassa olevan 20-vuotiaan naisen sisällä on tallessa se hetkittäin hauska ja sanavalmis härkäpää, joka sanoo oman mielipiteensä muista välittämättä, arvostaa itseään ja on sekä itserakas ja itsekeskeinen että itsenäinen ja itsevarma. Ja näin syntyi Y (tunnettu myös nimillä Miesjahti ja Ikisinkku), jota alunperin kirjoitin anonyymisti salanimellä Fenii.

Enhän minä tuolloin tajunnut vielä sitä, että todellisuudessa säilöin ”oikean minuuteni” online-maailmaan kuin silloinen offline-minuuteni aivan vieras ihminen. Mediakasvatuksen maisterisnaisena uskallan väittää, että blogi jos mikä on ollut minulle tärkeä identiteetin ja minuuden rakennuspaikka tässä viimeisen kuuden vuoden aikana enkä tiedä millaiseksi ihmiseksi olisin kasvanut, jos en olisi saanut jollain tavalla pidettyä ”itseäni” ”hengissä”.

Mutta siinä missä Y on minulle jonkinlainen minuuden jatke ja muistosäiliö, niin Hikikinkulla on ihan omat syynsä :D Hikikinkku on itseasiassa yhtä vanha kuin Y, se on vaan moneen kertaan poistettu, piilotettu ja aloitettu uudelleen. Nykymuodossaan Hikikinkku täyttää tänä vuonna kolme vuotta, mutta alkuajoilta on poistettu kymmeniä ja taas kymmeniä postauksia, koska päätin alkaa kirjoittaa tätäkin omalla naamallani ja halusin poistaa inhorealistiset bikinikuvani ynnä muut. Ensimmäinen jäljelle jäävä postaus on 11.9.2011 julkaistu teksti Aivopesu-dieetistä.

P2250101_thumb

Miksi bloggaan?

Valehtelisin jos väittäisin, ettei tietynlainen näkyvyys kiinnosta mua ollenkaan. Omalla naamalla bloggaaminen vaatii usein jonkinlaista halua olla esillä ja vahvaa itsetuntoa ja -varmuutta, että jaksaa jatkaa harrastustaan silloinkin, kun Vauva-foorumilla tivataan mihin sinun läheisesi on kuollut, anonyymit mailittajat lähettelevät sinulle kuvia erogeenisistä alueistaan ja kertovat tietävänsä missä asut ja anonyymit heitterit juoruilevat sinusta ympäri pitäjää ja halventavat sinua joko päin naamaa tai selän takana, sekä blogissa että sen ulkopuolella. Pitää vaan osata sulkea noilta asioilta silmät (tiettyyn rajaan asti) ja keskittyä hyviin puoliin: yhteisöllisyys, tuki, itsestä oppiminen, tiedon jakaminen, kehut, kannustus, taloudellinen hyöty, mahdollisuudet.

Ilman Hikikinkkua en välttämättä olisi näin innostunut kuntoilustakaan. Tämä blogi sekä kannustaa että painostaa onnistumaan ja näen sen vain positiivisena asiana, etenkin kun en koe sitä painostustakaan ahdistavana. Osaan ottaa rennosti ja höllätä silloin kuin pitää, mutta samaan aikaan haluan myös pitää tiukasti niskastani kiinni ja näyttää jokaiselle tuntemattomalle ja tunnetulle heitterille, exille, exien exille ja nyxille ja ennen kaikkea itselleni, että minä pystyn tähän, vaikka koko maailma ja joskus jopa minä itsekin epäilisin! En kuitenkaan toimi pelkästään vihan liekeillä, vaan tärkeämpää on ehdottomasti kanssabloggaajien saavutukset ja menestys, joka kannustaa myös minua ja lukijoiden sanat ja tuki :) Positiivisuus kantaa pidemmälle, vaikka alkusysäys on ehkä astetta negatiivisempi sana henkilöltä X. Itseään vastaanhan tässä loppupeleissä kilpailaan ja tavoitteeni on olla joka vuosi parempi ihminen sekä sisältä että ulkoa kuin vuosi takaperin. Kahdeksankymppisenä olen siis puhdasta kultaa.

Mistä lukijoita?

Koen olevani aika onnekas bloggaaja siinä, että olen tunnettu, mutten erikoisen suosittu. Moni tietää Ikisinkun (ja Hikikinkun) mutta en ole niin kiinnostava, että minua seuraisi päivittäin kymmenettuhannet ihmiset. En sellaista kaipaakaan, koska blogin pienuus/keskikokoisuus takaa tietyn rentouden. Teen kuitenkin kokopäivätöitä, niin en siihen lisäksi välttämättä halua hirveitä paineita päivitellä kahta blogia viittä kertaa viikossa :) Nykyinen lukijakuntani on tottunut siihen, että bloggaan pari kertaa viikossa ja välillä olen äärimmäisen tylsä :D Silti he pysyvät mukana ja ovat minulle ihan oikeasti tärkeitä <3

Olen satunnaisesti aiemmin mainostellut blogejani eri foorumeilla ja tykkään kommentoida muiden blogeihin niin, että naputtelen lisäksi linkin omaan blogiini. Olen hyvin aktiivinen niin Instagramissa kuinTwitterissäkin ja sieltäkin blogiini on löytynyt uusia kävijöitä. En näe mitään pahaa siinä, että myös minun blogeihin kommentoidessa linkitetään oma blogi, koska minusta blogosfäärin pitääkin olla tietynlainen yhteisö, jossa aina uutta lukemista löytyy muiden kautta.  Ei minun lukijani ole poissa keneltäkään toiselta bloggaajalta tai heidän lukijansa minulta. Hölmöä ajatellakin niin. Toki sellaiset selkeät ”Oot ihku, seuraa mua *Linkki*”-mainoskommentit ovat vähän nounou, mutta ne on helppo jättää julkaisematta.

Jos blogia lähtee kirjoittamaan siksi, että saa lukijoita niin se on lähtökohdallisesti väärin. Nykyään blogeja on tuhansia, niin jos lähtee tappelemalla tappelemaan lukijoista, niin siihen väsyy äkkiä. Ehkä ainoa selkeä ohjeeni on, että kannattaa kirjoittaa sellaista blogia, jota itsekin lukisi! Itse esimerkiksi pidän tekstipainotteisista blogeista ja sen kyllä huomaa :D

Mainokset ja tulot

Blogin kautta tienaamani summat kuukaudessa vaihtelevat hyvin paljon. Joinain kuukausina ei välttämättä tililleni kilisi euron euroa, joskus sinne saattaa pamahtaa seitsemänsataa, yleensä summa on kuitenkin aika pieni enkä sillä maksa edes puoliakaan vuokrastani. En siis todellakaan elätä itseäni bloggaamalla, mutta saamani lisätulot tulevat kyllä tarpeeseen, koska en mitenkään rahakkaassa työssä ole ja vielä toukokuuhun asti velkaa mm. Kelalle :P Pyrin siihen, että säästän blogitulojani sellaiseen, joka myös harrastustani tukee. Esimerkiksi nyt säästän hintavaan objektiiviin kameraani ja sen jälkeen ajattelin alkaa säästää tablettiin. Ihan muutaman kuukauden säästöllä nuo asiat eivät hoidu eivätkä ne myös täysin vaivatta tule.

En näe mainostamista pahana, etenkin kun sen tekee ilmiselvästi. Itse pyrin tekemään mainoslinkit selviksi joko niin, että selkeästi ilmoitan postauksen loppuosassa olevan mainoksia ja/tai sitten lisäämällä tähden (*) linkin perään. Mainostan myös vain sellaisia asioita, joista minulla on itsellänikin jotain käsitystä. En esimerkiksi alkaisi täällä erikseen mainostaa Crosstraining-lehteä, koska en Crosstrainingia harrasta enkä sitä lehteä ole lukenut. Cocovin-tuotteista kerron niistä, joista itse olen pitänyt ja kokenut hyödylliseksi, enkä kovin helpolla lähde tekemään kollaasia esimerkiksi Sportamoren valikoiman suosikeistani, vaan mieluummin esittelen vain niitä vaatteita, joita itse olen jo tilannut. Tosin trikoo-kollaasia olen harkinnut, koska olen trikoo-friikki :D En kuitenkaan paheksu kollaasien ynnä muiden tekijöitä, sillä se on heidän tapansa ja nostan heille hattua, koska valikoimien selaaminen, kollaasien teko ja linkittäminen ei todellakaan ole mitenkään helppoa ja nopeaa puuhaa.

Itse pyrin blogissani siihen, että mainontaa on vain joko peruspostauksen lopussa tai lomassa. Toki välillä tulee ns. puhtaita mainospostauksia mutta koitan sitten tehdä myös ihan normipostauksia lisäksi ettei kukaan tympäänny liiaksi. Rahan takia en suosittele blogiharrastusta kenellekään, koska vain harva tällä pääsee tosissaan rikastumaan ja se vaatii paljon aikaa, vaivaa ja intohimoa. Olen huomannut, että näiden isompien bloggaajien tekemää työtä vähätellään ja sitä ei pidetä minään, mutta todennäköisesti ne arvostelijat eivät itse ole koskaan edes yrittäneet blogata. Itse olen sitä mieltä, että he kyllä suosionsa ja ansionsa ansaitsevat, kun näkee kuinka paljon vaivaa he blogeihinsa näkevät!

1904094_697256996983103_922381627_n

 

Mitä bloggaaminen antaa ja mitä se tulee antamaan?

Raha ja mahdollisuudet ovat loppupeleissä aika pieni osa siitä, mitä bloggaaminen on minulle antanut. Tärkeimmiksi koen nimenomaan itsetunnon vahvistumisen ja pari hyvää ystävää, joihin en varmastikaan olisi koskaan tutustunut ilman bloggaamista. Tätä kautta löytää niin helposti samankaltaista seuraa samanlaisilla mielenkiinnon kohteilla ja onhan se aina hienoa, että joku ymmärtää. Lukijoilta saamani tuki ja palaute ovat myös olleet tärkeitä. Paljon hyviä vinkkejä olen saanut ja saan varmasti tulevaisuudessa ja samaten on ihanaa kuulla, että olen jotakin ollut inspiroimassa tai auttamassa ohi vaikeiden aikojen. Bloggaaminen on myös vahvistanut ammatti-identiteettiä siinä mielessä, että tiedän haluavani työskennellä tavalla tai toisella kirjoittamisen parissa. Joko näin tutkijana tai sitten jotenkin muutoin.

Toivon, että pikkuhiljaa saan potkittua vähän enemmän ovia auki ja pääsen kirjoittamaan muuallekin kuin vain omaan blogiini. Pari kertaa olen jo muutamaa lehteä lähestynyt, mutta en vielä ole kelvannut :D En kuitenkaan ajatellut luovuttaa, sillä oma kolumni tai palsta on edelleen se iso haaveeni ja luotan siihen, että sen aika tulee jahka aika on oikea. Hikikinkun osalta toivon ehkä eniten jotain treenitrikoo-sponsoria, että saan jatkossakin yllättää kanssasaleilijat psykedeelisillä pöksyilläni menemättä konkurssiin. Viiitsivitsi, toivon enemmänkin, että Hikikinkku auttaa motivaatiotani pysymään korkealla ja ensi kesänä olen todellakin siinä kunnossa, jonka olen ihan itse ansainnut :)

 

7 thoughts on “Mitä bloggaaminen on minulle?

 1. Kiva postaus joka avasi asioita tällaiselle aika tuoreelle lukijalle. Tykkään tavastasi kirjoittaa ja moni bloggaaja voisi ottaa susta mallia siinä että kuinka oman mielipiteen voi kertoa fiksusti ylentämättä itseään ja alentamatta muita.

  Tykkää

  1. Kiitos! :) moni varmaan vahingossa antaa itsestään tuollaisen kuvan, kun on yllättävän haastavaa koittaa selittää, että miksi itse toimii toisella tavalla ilman, että vahingossa sivulauseessa tulee arvosteltua jotain toista tai että joku sen sillä tavoin väärin ymmärtää :) blogit ovat väärinymmärryksen kulta-aitta :D

   Tykkää

 2. Hyvä teksti ja fiksua pohdintaa! :) Paljon samanmoisia ajatuksia itelläkin bloggaamiseen liittyen ja just tuo mun mielestä monen pitäis ymmärtää, että ne isommatkin blogit tekee aika helkkaristi duunia, että ne jotain palkkaa siitä saa eikä mitkään mainoksetkaan oo ihan peace of cake-juttuja. Ehkä se on juuri sitä tietämättömyyttä, ei nähdä mitä sen kaiken ulkokuoren takana on. Jokaisen postauksen eteen käytetään paljon omaa aikaa.

  Ja tuo on ihan totta, että on vaikea tuoda oma mielipiteensä jotenkin korrektisti, ilman että mollaisi jonkun toisen tapaa toimia vaikkei se ole tarkoitus. Kirjoittamalla ja etenkin lukemalla on niin helppo ymmärtää toista väärin, mutta se kai tästä blogimaailmasta tekeekin mielenkiintoista, että tekstit herättää ajatuksia, ihastuttaa ja vihastuttaa :D

  Tykkää

  1. Niinpä. Pari kertaa olen muutaman kuvan kollaasin vääntänyt ja menihän siinä aika ja terveys :D Parhaimmillaan yhden postauksen tekoon minäkin saan menemään jopa 3-4 tuntia ja itsehän en paljoa käytä aikaa edes kuvien muokkailuun tai niiden ottamiseen, niin ei se vähättelyä ole, kun jotkut sanovat bloggaamista koko päivä työksi. Sitä se on ja kyllä siitä tullut palkka on täysin ansaittua.

   Ja jep, kaikilla on omat vihaajansa ja rakastajansa :D Blogit jakavat kyllä mielipiteitä siinä missä ihmiset yleensäkin ja helpolla pääse kun sisäistää sen, etten ikinä voi kaikkia miellyttää eivätkä kaikki voi miellyttää minua :D

   Tykkää

 3. Löysin vasta ekaa kertaa sun blogiin! Ja tykästyin todella. Parempi myöhään kun ei milloinkaan. :) Kirjoitat mukavalla tavalla ja tekstiäsi on jotenkin helppo lukea.

  Itse en ole vielä kovin kauaa blogannut, (viime kesästä saakka) mutta olen kuitenkin saanut huomata sen, että bloggaaminen vaatii paljon enemmän aikaa kun voisi kuvitella. Kuvien ottaaminen, muokkaaminen, kirjoitusprosessi, ajattelu jne. Sitten sen vasta ymmärtää, kun itsekin bloggaa. Ja parhaat blogit on niitä, joissa näkee, että kirjoittaja oikeesti nauttii siitä mitä tekee.

  Mukavaa päivää Hikikinkku! ^^

  http://cloudberryslife.fitfashion.fi/ , niin tiedät kuka täällä kirjoittelee. :)

  Tykkää

  1. Jeij, teretulemast ja kiitos linkistä! Käyn tutustumassa teikänki blogiin! :)
   Ja tuo on totta, bloggaamisen vaativuus tulee oikeasti esille vain kun sitä tekee. Esimerkiksi tänäänkin minun piti ottaa 120 kuvaa, että sain varmasti edes pari onnistunutta yhtä postausta varten :D Sen jälkeen kuvat piti laittaa koneelle, käydä läpi, pienentää ja muokata ja tähän sitten tuleva kirjoitusprosessi päälle niin apropoo :D Siksi onneksi harvoin näkee muiden bloggaajien oikeasti arvostelevan toisten työtä, koska oli kyse sitten kuvista tai teksteistä: aina niiden eteen on nähty vaivaa. :)
   Ja samaa mieltä: parhaat blogit on niitä, joiden takana kirjoittaja pystyy täysillä seisomaan!

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.