Yleinen

Tautiset penikat

10399059_132699395549_3526625_n

Jo lukioajoilta olen kärsinyt enemmän tai vähemmän ongelmasta, joka on omalta osaltaan vaikuttanut lenkkeilyvastaisuuteeni. Nimittäin penikkataudista. Tarkemmin selitettynä omalla kohdallani tuo säärivaiva näyttäytyy siten, että molemmat sääriluuni ovat ulosyrjästään koko matkan aivan jumalattoman kipeät ja turvoksissa kävelyn/hölkän yhteydessä. Tällä hetkellä minun tarvitsee käveillä vain 200 metriä, että jomotus alkaa ja pahimmillaan olen joutunut pitämään venytys/seisadustaukoja lenkkieni aikana, koska en yksinkertaisesti vaan ole pystynyt enää kävelemään.

Yleensä kipu alkaa hellittää kun kävelee tarpeeksi pitkään, mutta pari kertaa olen vetänyt 10 km kävelylenkin ilman mitään helpotusta. Lepo toki auttaa (yleensä) ja ensimmäinen kävelylenkki tauon jälkeen on yhtä kivutonta juhlaa, mutta sitten alkaa alamäki.

Astun selkeästi enemmän jalan ulkosyrjällä (sisäsyrjä ei edes osu maahan) ja soimaan itseäni siitä, että vasta nyt olen päättänyt käydä hankkimassa vartavasten minulle teetetyt pohjalliset (ja uudet lenkkarit). Todennäköisesti se tuo jonkinverran helpotusta, mutta krooniseksi muuttunut vaiva ei taida ihan sillä korjaantua :D Miksi tajuan toimia vasta nyt, kun melkein 10 vuotta tässä on kärvistelty? Vaiva muistuu mieleen kunnolla aina kesäisin, kun lenkkeily olisi niin paljon helpompaa ja mukavampaa kuin talvella, jolloin monet aamuaerobiseni hoidan sisätiloissa.

Venyttelen lihakseni säännöllisesti ja kaulimella hinkutan itku silmässä sääriäni mutta vielä ei helpotusta näy. Luin sitten, että pitäisi varmaan mennä jollekin lihaskalvoraastajalle aka hierojalle, että saisin koipeni kunnolla toimintakykyiseksi. Haaveilen siitä, että koittaisin tänä vuonna saada juostua 5km putkeen, mutta en hitto vie kykene juoksemaan edes puolta kilometriä kun kipu tuhatkertaistuu silloin kävelyyn verrattuna.

ROVANIEMELÄISET/SODANKYLÄLÄISET: onko teillä tietoa jostain hyvästä hierojasta, jolta olette tai joku tuttunne on saanut apua penikkatautiin? Selän kanssa kävin muistaakseni neljällä eri hierojalla ennen kuin apu löytyi, niin haluaisin nyt löytää heti sellaisen, joka varmasti saa sääreni kuntoon. Toki ajattelin kysyä myös omalta selkäniksauttajaltani luonnistuuko häneltä myös kalvojen repiminen, mutta kaikki vinkit otetaan vastaan! Huutelin saman asian perään jo Rovaniemen Puskaradiossa, mutta kokeillaas myös täällä :)

Plus jos kohtalontovereilla on jotain hyviä vinkkejä ja neuvoja, niin otan ne kiljuen vastaan. <3

Riemusta kiljuen. Vähän myös kauhusta.

14 thoughts on “Tautiset penikat

 1. Mulla sama vaiva, vaikkakaan ei (onneksi) aivan noin pahana! Hierontaan en itsekään ole vielä uskaltautunut niiden kaikkien kuulemieni kauhutarinoiden takia, mutta:

  Yksi tuttu tuskailee polviensa kanssa ja kertoi käyneenä LPG-hoidoissa ja ne ovat kuulemma hänellä toimineet kuin unelma. Aloin miettiä, toimisiko tuo myös penikkavaivoihin ja kuulemma henkilökunta oli kertonut, että pitäisi toimia! Sinne ajattelin itse seuraavaksi siis suunnistaa! Ehkä tuo LPG vois olla myös sulle avuksi? :)

  Tykkää

 2. Hei,
  Itsellä ollut aikoinaan sama ongelma. Silloin en osannut hoitaa vaivaa kuntoon vaan kärvistelin sen kanssa. Sitten se jossain vaiheessa helpotti, kun en enää lenkkeillyt… Nyt olen alkanut taas hölkkäämään muutaman kerran viikkoon ja vaivaan olen saanut apua OSAAVALTA osteopaatilta. Hän avaa kalvot (on kivuliasta, mutta helpottaa), koska pelkkä hieronta ei auta, ainakaan itselläni. Viimeksi kalvot ihan ”paukkuivat” auki. En osaa sanoa, onko sinun seudulla osaavaa osteopaattia, mutta suosittelen ottamaan selvää :)

  Toivottavasti saat vaivasi kuntoon!

  Tykkää

 3. Mulla ei itsellä ole ollut penikkakipuja, mutta meiltä työharjoittelupaikalta (intersport) on monikin asiakas hakenut helpotusta penikkakipuihin kompressiosäärystimillä! Oisko sellaisista sulle apua?

  Tykkää

 4. Mulla auttoi, kun teippasin kinesioteipillä jalkaterän sekä penikat ennen juoksemista. 10 km pystyy nyt juoksemaan ilman kipuilua, kun ennen 200 metriä kävellen oli suurinta tuskaa. Tätä kylläkin edelsi n. viikon totaalilepo jalkoja rasittavasta liikunnasta.

  Tykkää

 5. Mulla auttoi jo ihan tuohon vaivaan kun ostin supinaatio (tai alipronaatio, mitä ketäkin tykkää käyttää) jaloille tarkoitetut lenkkarit. Asics:en Gel Nimbus -kengät (ainakin vanhemmat mallit) ovat ainakin tämän sorttisia lenkkareita. Tosin harvinaisemmalle askellajille kun kenkä on tehty, sen huomaa hinnassa… :D Ekat pari viikkoa kun ”sisäänajoin” kenkiä oli se yhtä tuskaa ja mietin että miksi vaihdoinkaan sen lievemmän kivun tuohon kamalampaan, mutta sitten kun alkoi jalka tottua uuteen askellukseen niin tulikin kerättyä lenkkikilometrejä useita tuhansia! :) Toivottavasti säkin löydät helpotuksen oireisiin!

  Tykkää

  1. Pitää käydä tosiaan urheilukaupassa kyselemässä ja sovittelemassa tälle jalalle tarkoitettuja kenkiä, eikä ostaa vain ulkonäön perusteella :D

   Tykkää

 6. Rovaniemen terveystalo, omt-fyssari juha-matti rytilahti! Se on huippu! Luulisin että sulla pitää vähän muualtaki kinttuja aukoa ku vaan polven alapuolelta. Iteltä ainaki autto ku rääkättiin jalat lonkistä alaspäin kokonaan:)

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.