Aerobinen

Lounaslenkki – Jaksa töissä paremmin

Olen aamuihmisiä. Saan paljon enemmän aikaan aamuisin, pystyn hoitamaan monta asiaa kerralla, jaksan istua nätisti paikoillani ja muistikin pelaa kunnolla. Vauhti alkaa hiipua aina jo siinä kymmenen jälkeen ja puolenpäivän toisella puolella en enää muuta ajattelekaan kuin suomalaisia kirosanoja ja nukkumista. Tämä on täysin töistä riippumaton juttu, sillä saman olen huomannut niin yliopistolla kuin Savukosken metsiköissäkin. Jälkimmäinen oli tosin fyysisesti mukavampaa, koska istumatyö = hidas tappaja.

Tällä viikolla otin käyttöön uuden taktiikan päihittää hiipuminen ja kutsun sitä lounaslenkiksi. Lounastauon yhteydessä nousen ylös, puen ulkovaatteet ja painun pihalle harhailemaan ympäri Helsingin keskustaa. Jos siis näette täällä eksyneen näköisen ihmisen navigaattorin kanssa, niin se yleensä olen minä. (Nim. eksyin Kampin pihalla)

WP_20141022_003

Monen muun suomalaisen tavoin kärsin syysväsymys, -masennuksesta ja siihen usein tehokkain apu on valoterapia. Koska kirkasvalolamput ovat kalliita eikä minulla olisi aikaakaan istua aamuisin sen edessä (paitsi jos heräisin ennen viittä, ei kiitos) niin ainoa keino on käyttää hyödyksi etelän epäkaamos ja mennä pihalle silloin, kun aurinko on horisontin yläpuolella.

Ei haittaa, vaikka aurinko ei näkyisikään (vaikka tehokkaimmillaan se silloin onkin) vaan syyspilvienkin läpi puskeva valoisuus auttaa väsymyksen ja ketututuksen taltuttamisessa. Lisäksi liikunta tehostaa valoterapian vaikutusta!

WP_20141022_004

Suhteellisen kevyt liikunta auttaa myös aivoja pysymään terävinä. Jos olet tottunut juoksija, niin todennäköisesti sillä on sama vaikutus, mutta itselläni juokseminen veisi vaan viimeisetkin mehut. Tästä syystä kävely on turvallinen vaihtoehto sille, että saan herätettyä itseni uudelleen. Pieni happihyppely kesken työpäivän on myös mainio keino käsitellä mahdollisesti stressaavia työasioita neutraalimmassa ympäristössä ja saatatpa kokea pari ahaa-elämystäsi siellä talsiessasi, kun olet irrottautunut työpöydästäsi hetkeksi. Myöskään pieni kunnon stoppi työpaikasta ei ole pahitteeksi, etenkin jos muuten söisit lounaasi työpaikalla työkavereittesi seurassa.

Pahitteeksi ei ole sekään, että vain 30 minuutin kävelylenkki päivittäin estää painonnousua, etenkin, jos olet muuten epäaktiivinen! Itse huomasin myös, että lenkin ansiosta en lounaan jälkeen kaipaa mitään jälkiruokaa. Syynä todennäköisesti se, että kävely kohottaa sen verran mielialaa ja antaa energiaa, ettei sokeripiikille ole enää tarvetta. Aiemmin joskus sokerihimo työpäivän aikana ja sen jälkeen ovat olleet aika kammottavia :D

WP_20141022_005

Entäs sitten jos on kylmä ja sataa vettä? Väitän, että tämä on pukeutuskysymys. Toki rankkasateella lenkki voi lähinnä lisätä ärsyyntymistä mutta tihkusade sitä vastoin tekee ilmasta entistä happirikkaampaa ja piristää tehokkaammin! Ei myöskään ole suuri vaiva kantaa töihin mukaan esimerkiksi lenkkikenkiä ja varahousuja, jos muutoin viihdyt työpaikallasi korkkareissa ja hameessa.

Jotkut onnekkaat pystyvät kävelemään töihin, mutta itselläni tässä välissä on noin 30 kilometriä, niin not gonna happen. Myöskin näin pimeämpänä vuodenaikana työmatkakävelijätkin voivat hyötyä lounaslenkistä jo siksi, että pääsevät olemaan ulkona valoisaan aikaan. Jos siis lounaslenkkeily on sinulle mahdollista, niin kokeile edes viikko ja katso millainen vaikutus sillä on sinuun!

Joko muuten kuvista olette päätelleet minne eilinen lounaslenkkini suuntautui?

WP_20141022_008

Kyllä! PIHLAJAKADULLE! Siinä talon varsinaiset asukkaat katselivat kyllä meikäläistä huokaillen, kun räpsin onnessani kuvia Huvilakadusta ja etenkin 23:sta. Olen aina pienessä mielessäni toivonut, että joskus pääsen katsomaan Salatut elämät -miljöötä jo ihan vaan mielenkiinnosta ja tajusin, että työpaikkani sijaitsee vain reilun kilometrin päässä tuolta! Lisäksi tuon alueen jugend-tyyliset kerrostalot ovat upeita. Sisäinen poroporvarini hetken aikaa haaveili asumisesta kyseisellä seudulla, mutta ehkäpä varani eivät siihen riitä ja sydämeni laulaa onnellisemmin jossain poronhoitoalueella sijaitsevassa omakotitalossa :D

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGILISTA INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK

6 thoughts on “Lounaslenkki – Jaksa töissä paremmin

 1. Tää on hyvä idea! Lisäksi suosittelen kirkasvalolampun hankkimista työpöydän kulmalle. Itselläni kirkasvalo on päällä aina koko työpäivän ajan, ja tämän ansiosta kofeiinintarpeeni on kadonnut lähes kokonaan. =)

  Tykkää

 2. Sellaiset herätysvalo-lamput ovat myös tehokkaita ja lisäksi eivät niin kalliita! :) Toki ongelmaksi saattaa muodostua jos heräätte siipan kanssa kovin eri aikoihin.
  Tuosta kuvan Johanneksen kirkosta tulee mieleen kesä 2012 jonka vietin Helsingissä. Itsekin pohjoisen tyttönä oli aluksi totuttelua kun sain asustella tuttavieni luksuskämpässä sen kirkon naapurissa Pikku-Roballa. Ei itsellä olisi ikinä varaa moiseen. Mutta kyllä siellä asustelee ja tykkää kaupungin fiiliksestä kun tietää ettei se koko loppuelämää kestä <3
  Tsemppiä talven urheiluihin!:)

  Tykkää

 3. Tuollainen lounaslenkki tosiaan toimii, jos sen vaan ehtii ja saa aikaiseksi tehdä. Itsekin jaksan aamulla vaikka mitä jumppaa ja aivotyötä, mutta klo 10-11 maissa alkaa armoton väsymys ja jatkuu työpäivän loppuun asti. Tekisi mieli vaan mennä pöydän alle nukkumaan. Ja monesti illalla ei taas enää väsytäkään.

  Kiitos hyvistä kirjoituksista :)

  Tykkää

 4. Voi vitsit, just tätä oon ajatellut itekkin! Yrittäjänä olisi vielä helpompaa järkätä itelleen pieni breikki päivään ja käydä tepastelemassa pieni rundi. Jospa heti ens viikolla olisin reipas? :D

  Tykkää

 5. Pakko kysyä, että kuinka pitkä lounastauko siulla on? Mulla meni aikanaan toimistotöissä puoli tuntia pupeltaessa evästä, joten ei toivoakaan että olisi ehtinyt lähteä ulkoilemaan :D Puolentunnin ruokikset siis, toisilla oli vain 20min, riippui nimikkeestä. Onneksi nykyiset työtehtävät eivät ole aikaan sidottuja, joten voi kävellä ulkona siihen aikaan kun haluaa :)

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.