ongelmia · Yhteistyö · Yleinen

Voiko stressihirviö laihtua?

Sydän jumputtaa rinnassa. Päätä särkee jatkuvasti. Mielialat heittelevät. Uni on kevyttä ja katkonaista. Muisti pettää useammin kuin ennen. Keskittymiskyky on heikko. Mieliteot vievät mennessään. Oma minäkuva muuttuu aina vain negatiivisemmaksi. Ahdistaa.

Kaikki nuo ja vähän enemmän ovat seurausta pitkään jatkuneesta stressitilasta. Olen siitä aiemminkin jo valitellut, mutta koen itselleni tärkeäksi jauhaa tästä vähän tiheämmin, että saisin ehkä oloani helpotettua. Ongelman myöntäminen on ensi askel ongelman ratkaisuun! Näin sanoi ainakin Dr. Phil ja miksen häntä uskoisi.

Huomaan heti, että stressi jos mikä vaikeuttaa laihduttamista. Tuntuu, että lihon ja lihon ja lihon tai pysyn ennallani, vaikka kaloriseurannan mukaan jään joka viikko miinukselle kalorien suhteen. Selkäläskini ovat myös varteenotettava kilpailija turvatyynyille.

Tutkimusten mukaan stressi kasvattaa näläntunnetta, kohottaa veren kortisolipitoisuutta, häiritsee insuliinitasapainoa ja lisää veren sokeripitoisuutta. Tämä sokeri sitten varastoituu vatsaonteloon rasvaksi. Ja tämän todellakin huomaan omalla kohdallani: vatsani on hirmuinen. Rehellisesti sanottuna vihaan sitä ja haluan siitä eroon. Ja tämä itseinho vain ruokkii stressiäni ja ahdistustani. Hävettää myöntää, mutta pieniä bulimiaviitteitä meinaa nousta taas esille, mutta myönsin ne äkkiä lähipiirilleni ja se yllättävää kyllä suitsi ne aika pian.

Nähtävästi avoin heikkous on hyvästä. Ei tarvi esittää vahvaa, kun muut tietävät, että nyt on tyttö taas vähän tiukoilla.

KOFEIINI pahentaa stressiä ja päätinkin nyt taas perjantaina aloittaa energiajuomalakon. Bulletproof-kahvi aamuisin sallittakoon, mutta muuten kofeiini menee täysin pannaan. Mikään battery ei maistu niin hyvälle kuin stressitön mieli tuntuu. Toivottavasti lakko nyt myös onnistuu. On yllättävän vaikeaa lakkoilla, kun avopuoliso on samanlainen batteryholisti, mutta hän lupasi jatkossa piilottaa tölkit :D

Koska stressi hidastaa laihtumista niin usein suositellaan, ettei stressaantuneena kannata edes yrittää laihduttaa. Koska se stressaa. Olenkin yrittänyt nyt parhaani mukaan ajatella, että minä EN laihduta. Minä vaan syön terveellisesti ja liikun. Harmi vaan, että kevyt (ja välillä raskas) itseinho etenkin mahaani ja selkämakkaroitani kohtaan saa minut keskittymään nimenomaan laihtumiseen. Ja kun en laihdu niin se ahdistaa ja löydän itseni Daim-patukan edestä kuolaamasta.

Voiko stressaantunut sitten laihtua? Epäilen, että ei voi. Ei ainakaan kovin järkevin menetelmin. Uskon, että omalla kohdallanikin paino lähtee kunnolla tippumaan vasta, kun saan stressihormonitasoni laskemaan pois ”hälyyttävää”-segmentistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että stressaantuneena kannattaa lyödä läskiksi, sillä terveellinen ruokavalio ja kevyt liikunta ovat yksiä parhaimpia stressinhallintakeinoja. Satunnainen raskas ”KILL ’EM ALL!”’-treenikin voi tehdä hyvää aivojen nollaukselle, mutta jatkuva raskas treenaaminen nostaa kehon stressitasoja entisestään ja voi itseasiassa haitata tilannetta.

 Mitä sitten voisi tehdä? 
Hankala sanoa. Omalla kohdallani jatkan samaa linjaa mitä nytkin: Olen avoin ongelmistani, pyrin meditoimaan ja luomaan positiivisempaa ajatusmaailmaa sisälleni, käyn lyhyillä kävelylenkeillä päivittäin, käyn salilla, pyrin syömään fiksusti, nukun hyvin, jätän kofeiinin….
Kuulostaa siltä, että stressinhallintakin on aika stressaavaa :D

Mutta totuus on, että pitkäaikaisesta stressista irtautuminen VAATII ponnisteluja ja radikaaleja tekoja. Ja mitä ne teot ovat, se riippuu täysin yksilöstä.

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGILISTA INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK

FIT-lehden uusimpana tarjouksena puolen vuoden lehdet reilulla parilla kympillä ja kaupan päälle Ivana Helsingin kosmetiikka- ja meikkilaukku TAI Lumenen meikkisetti (silmänympärysseerumi, kajal ja ripsari)

 

8 thoughts on “Voiko stressihirviö laihtua?

 1. Tuttuja ajatuksia :( itse muutin viime viikolla ruokailuani ajatuksella paremmasta fyysisestä olosta. Maito ja glutenei jäi testin vuoksi pois. Samalla kuitenkin huomasin, että niin jäi aamumyslit, iltapäiväherkkumyslit, satunnaiset pretzelit ja muu pulla. Ja suklaa. En lähestynyt asiaa lainkaan laihtumisen kannalta, kuten aina ennen, mutta kuitenkin huomasin, että tämähän saattaa vaikuttaa laihtumiseeni! Painoa en todellakaan seuraa ja peilikuvaani vihaan liiankin usein. Mutta koska olo on jo nyt parempi niin tämä motivoi jatkamaan terveellisellä polulla. Ennen vähentelin hiilareita ja muuta, mut nyt en välitä niistä, sillä suurin haaste on tuo iso ruokavaliomuutos, eikä sitä jaksa enää miettiä, että syönkö kuinka paljon hedelmiä, riisiä, yms. Kaikkea silti kohtuudessa.

  Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus taas, niin totta joka sana!
  Stressi todellakin vaikeuttaa laihduttamista ja tekee sen jopa mahdottomaksi, kun kroppa on aivan tukossa, kortisolitaso taivaissa, ja elimistö hädissään pitää joka kalorista kiinni.
  Itselläni etenkin primääri unettomuus aiheuttaa todellisia ongelmia syömisen kanssa, kun kroppa huutaa hiilaria ja rasvaa pysyäkseen hereillä. Nostan hattua että olet stressistä huolimatta pystynyt pitämään pääosin terveellisen ruokavalion, jopa miinuskalorit (ethän ole liikaa miinuksella, ettei sekin aiheuta lisästressiä?).

  Myös tämä alkanut pilkkopimeys ja jatkuva tihkusade on todella rankkaa, väsyttävää, syöpötyttävää, ahdistavaa. Tällaista tämä onkin vähintään vuodenvaihteeseen asti, tuskin tulee lumipeitettä sitä ennen, jos silloinkaan.

  Tykkää

  1. Miinuskaloreita päivässä max. 200 eli aika pitkälti plusmiinusnolla linjoilla mennään! :) Nyt ei tosiaankaan kannata liian tiukasti laihdutella, kuten sanoit, mutta onneksi ruokavalioon onkin merkitty kunnolla kaloreita.

   Lunta ootellessa täälläkin <3

   Tykkää

 3. Hei!

  Onko mielessäsi käynyt tutkituttaa kilpirauhasarvot? Oireesi ovat vähän sinne suuntaan viittaavia, vaikka toki stressikin voi ne aiheuttaa. Kannattaisi varmuuden vuoksi tutkia ainakin TSH, T4V, T3V ja TPO -vasta-aineet. Itsekin näiden kanssa juuri painin ja en kyllä toivo samaa kenellekään.

  Parempaa syksyä! :)

  Tykkää

 4. Nyt piti märistä. Osu ja uppos ja taas tuli todistettua että vertaistuki on ihmiselle tapellista! Tuo ois niin voinu olla mun purkaus. Voi luojan kiitos että jollain muullakin on sama ongelma! Anteeksi ilmaukseni, mut ymmärrät varmaan mitä tarkotan. Tuo blogiteksti ois tosiaan voinu tulla mun suusta. Mutta hei, sairastan kans kilpparin vajaatoimintaa ja vaikka lääkitys ei ookkaa muuttunu, niin täytynee marssia tarkistuttaan arvot taas. Tsemppiä sun syksyyn Jenny! :) :( :)

  Tykkää

 5. Nyt on kyllä pakko sanoa se mitä olen jo pitkään miettinyt… eli oireesi sopivat vähän turhankin hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Vajaatoiminnassa kortisoli tulee paikkaamaan kilpirauhashormoneja ja olo on aina enemmän tai vähemmän stressaantunut, kunnes hormoniarvot saadaan sopiviksi juuri ko. henkilölle. Toivottavasti sinulta mitataan vähintään nuo yllä mainitut arvot, erityisesti T3V on tärkeä selittäjä. Jos asia todetaan, lääkevaihtoehtoja on. Biologinen hormoni toimii monilla paremmin kuin tyroksiini. Tiukka dieetti, syömishäiriöt ja stressi voivat vauhdittaa vajaatoiminnan tuloa, varsinkin jos sitä on vähänkään suvussa. Toivottavasti asia selviää! Oma kokemukseni on että stressitasot tippuvat kun lääkitys on oikea. Ja minulta on ihan mitattu kortisolitasot, jotka aluksi olivat pilvissä ja myöhemmin normalisoituneet. Toki niihin vaikuttaa moni muukin asia mutta oli miten oli, oikean lääkkeen löytäminen on parantanut elämänlaatuani huomattavasti! Voisit joskus jopa postata aiheesta? :)

  Tykkää

  1. Joo, tosiaankin otan heti maanantaina puheeksi, että haluan välittömästi lähetteen kilpirauhas- ja lisäkilpirauhasten arvojen testaukseen, niin näkee, onko vikaa siellä. Nyt kun miettii, niin todellakin oon vähän turhan oppikirjaesimerkki siitä, miten nopea laihdutus (bikini challenge) pamauttaisi vajaatoiminnan tjsp. päälle. Ja muutenkin olisi hyvä saada nimenomaan poissuljettua nuo fysiologiset vaihtoehdot kokonaan, niin ei tarvi pähkäillä! Olen kurkkuani myöten kyllästynyt tähän voimattomuuteen, väsymykseen, jatkuvaan painonnousuun ja stressiin :P

   Pitää tehdä kyllä postaus!

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.