Yleinen

Onko kilpirauhasellani kaikki kunnossa?

Kilpirauhasen vajaatoimintaan erikoistunut verkkosivusto tarjoaa testin, jolla jokainen voi testata sen, kannattaisiko käydä verikokeissa katsastamassa arvot. Jos vastaat kymmeneen kohtaan kyllä niin testaamisesta ei mitään haittaakaan olisi!

Äänesi on madaltunut tai muuttunut käheäksi. En osaa sanoa omalla kohdallani, ei ainakaan merkittävästi

kasvosi, silmänympärykset, tai leuanalus on turvonnut. Oi kyllä, silmäpussini ovat aivan uutta luokkaa, samoin kaksarini

Ihosi on kuiva ja kutiava. Ihoni on selkeästi kuivunut.

Kynnet ohuet,hauraat ja lohkeilevat. Ei, kynteni ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan, tosin vedän MSM:ää ja sinkkiä hitosti.

Hiustesi laatu muuttunut huonommaksi,katkeilee,irtoilee. Sama kuin edellä, mutta syynä voi hyvinkin olla MSM ja sinkki -comboilu.

Hikoilu vähentynyt tai lisääntynyt. Vähentynyt HUOMATTAVASTI. En salilla esimerkiksi hikoa juuri lainkaan, ennen hikosin kuin hullu

kulmakarvat vähentyneet tai hävinneet lähes kokonaan. Noups.

kyynärpäiden iho muutunut karkeaksi. Kyllä

Väsyt normaalia helpommin,etkä jaksa liikkua kuin ennen. Oi kyllä, olen järjettömän väsynyt ja voimatasot huomattavasti alentuneet. Hengästyn myös aivan liian helposti jopa astmaatikoksi

Sairastaessa influenssaa tai jopa tulehduksia,kuume ei nouse. Ei. Tai oikeastaan oloni on todella kuumeinen kun lämpö on 36,8 tai enemmän. en tosin tiedä onko se normaalia? :D

Olet ärtyisämpi kun ennen, suuttuessa mahdollisesti myös agressiivinen. Hermoni ovat olleet kyllä kireällä, mutta enemmän se näkyy itkuisuutena. Lehmänhermoni katkeilevat.

Suvussa kilpirauhassairauksia. Ei

Kehonlämpötila jatkuvasti alhainen. Kyllä, nytkin mittasin lämmön suustani ja mittari näyttää 35,5

Olet  huomannut että turvotusta esiintyy helposti,esim nilkoissa,vyötäröllä,kasvoissa. Kyllä. Juon paljon nestettä, ja silti nilkkoihini yms. jää hirveät painaumat jo sukista ja muista vaatteista.

Pienikin lämmönnousu (0,5 astetta) saa olon kuumeiseksi. Kyllä!!

Sairastat jatkuvasti tulehduksia. En tietääkseni, mutta olen ollut pitkään nuhainen?

Kolesterolisi on noussut (tutkitusti). Ei aavistustakaan.

Painosi nousee selittämättömästi, et pysty laihduttamaan. K Y L L Ä

On muistikatkoksia, sanat ja ajatukset häviävät. Kyllä. muistini on normaalisti loistavasta,nykyään unohtelen asioita  ja muutenkin tuntuu, ettei pää toimi normaalisti.

On vaikeuksia keskittyä ja aloittaa asioita. Oi kyllä. Kognitiivisesti olen hukassa.

Normaaleista yöunista huolimatta, tunnetko olosi väsyneeksi aamulla ja tarvitset päiväunia. Kyllä, nukun 8h yössä ja silti olen aina väsyksissä. Jos saan nukkua vapaasti, nukun helposti kellon ympäri, mikä on minulle epänormaalia.

Hengitysvaikeuksia tai painontunnetta rinnassa (happiloppuu). Kyllä, astmalääkkeestä huolimatta. Hengittäminen on todella raskasta.

Energiasi vähentynyt, jokapäiväiset askareet tuntuvat vaikeilta. No kyllä

Kuukautishäiriöitä tai Sinulla ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, tai raskaus ei jatku (keskenmenoja). No, minulla ei ole ollut kuukautisia kohta vuoteen, mutta minulla on hormonikierukka, niin vaikea sanoa johtuuko siitä vai ei?

Seksuaalihalusi muuttuneet, ei tee mieli. Kieltämättä joo

Olet alkanut saamaan paniikkikohtauksia. Ahdistun nopeasti jopa pikkujutuista ja välillä on vaikea toimia jos yhtään jännittää, paniikkikohtaukseksi ei ainakaan vielä ole mikään yltynyt, mutta olen huomattavasti normaalia ”panikoivampi”

Pulssisi on levossa alhainen? – alle 50 krt. min. – ei koske urheilijoita. Ei, leposykkeeni huitelee nykyään 70-80 yläpuolella ainakin lääkärinmittausten mukaan. Täytyy tosin testata tätä ihan rauhassa makuuasennossakin. En tosin usko, että sydämeni ikinä noin hitaasti lyö ennen kuolemaani :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

17 varmaa kohtaa ja kaksi ehkä kohtaa. Onneksi sain lähetteen verikokeisiin jo huomisaamuksi, eli tällä viikolla pitäisi selvitä, onko vajaatoiminta (tai lisäkilpirauhasen liikatoiminta) omalla kohdallani pätevä selitys rehellisesti sanottuna aika omituiseen oloon. Vai enkö vain saa päätäni sopeutumaan muutoksiin?

Niin tai näin, tyytyväinen olen siihenkin, vaikka arvot olisivat kohdallaan. Mukavahan se olisi, jos kroppa toimii ihan normaalisti. Sitten ei auttaisi muu kuin alkaa ihan tosissaan stressata stressin lievityksestä :D

 

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGILISTA INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK |YOUTUBE

17 thoughts on “Onko kilpirauhasellani kaikki kunnossa?

 1. Jep, kannattaa testauttaa! Itse kävelin kerran lääkäriin ja sanoin lähemmäs 8 vuoden oirehtimisen jälkeen, että nyt on pakko löytyä selitys. Kaikki mahdollinen testattiin ja kilpparin vajaatoiminnastahan lääkäri sitten pirautti jo samana iltana. Olisi ollut ihan jees, jos kaikki ne aiemmat lääkärit olisivat ehdottaneet sen testausta jo paljon aiemmin.. Toivotaan, että sullekkin löytyy selitys outoihin oloihin!

  Tykkää

  1. Ohhoh! Onneksi sentään löytyi selitys myöhemminkin. Itse kans nyt jälkikäteen ihmettelen, miksei keväällä varmuuden vuoksi testattu kilpirauhasarvoja, mutta onneksi teidän kannustamana tajusin nyt pyytää nekin testit (ja sairaanhoitaja oli samaa mieltä, et ne kannattaa ottaa!)

   Tykkää

  1. Niinpä :/ mennyt kyllä eläminen vähän hankalammaksi näiden vuoksi. olisi ihana just tietää, miten näitä oireita pitää lähteä setvimään

   Tykkää

 2. Toivottavasti selitys löytyy. Pyydä vielä kolesteroliarvot; selittävät omalta osaltaan tilannetta jos kilpirauhasarvosi ovat rajoilla. Oireiden perusteella on hyvin todennäköistä että sinulla on joko tavallinen vajaatoiminta (kilpirauhanen ei tuota hormoneja riittävästi) tai tilanne, jossa solusi eivät ota hormoneja vastaan ja oireet ja tilanne on sama kuin tavallisessa vajaatoiminnassa (esim stressi tai dieetti voi olla syynä tähän). Oma lääkärini (huippu sisätautien erikoislääkäri) tuumasi tänään että joka kolmas nainen kärsii jollain tasolla vajaatoiminnasta. Tsemppiä taistoon! Voin kertoa että oikeilla lääkkeillä olosi tulee olemaan niin hyvä!! :) siis jos kr. vt. todetaan. Ja vaikkei todettaisi niin laita ihmeessä arvot tänne niin me ”kokemusasiantuntijat” voidaan auttaa ;) :D

  Tykkää

  1. ok! Ihanaa, kun lukijoissa on niin paljon asiasta tietäviä, niin osaa sit pyytää ne testit, joilla hommat varmistuu. Miepä kerron sitten heti tulokset tänne kuin tulevat ja koitan muistaa kysyä kolesterolista!

   Tykkää

 3. Kannattaa varmistaa, että kilppari testataan kunnolla eli tsh, t4v, t3v ja vasta-aineet.
  Itselläni on Wilsonin syndrooma ,hieman epätyypillisempi kilpirauhas sairaus ja sen tulkitsemiseen ei tarvittu ollenkaan noita tyypillisiä kilpiraugas kokeita.

  Tykkää

  1. Ääks, enhän mie noita muista :D Mutta otanpa ylös lapulle ja samalla varmistelen, että mitä niistä testataan. Huomenna pitäis TAAS nähdä lääkäriä niin kysäsen siltä samalla.

   Tykkää

 4. Kuulostaa kyllä todella tutulta. Pitäisi varmaan itsekin hankkiutua sinne lääkärin vastaanotolle, nimittäin elämä näiden oireiden kanssa on kohtuullisen rankkaa…

  Tykkää

 5. Hyvä että menet kokeisiin! Myös masennushan on kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvä oire, joten kilpirauhasongelmat voi olla myös sun masennuksen taustalla. Itse olin todella väsynyt ja suoraan sanottuna myös masentunut viime syksynä kun vajaatoiminta oli pahimmillaan. Nyt olo on hyvä ja mieli niin korkealla että ihan hämmentää :D

  Tykkää

 6. Ensinnäki kiitos ihanasta blogista! mua kiinnostais sun sinkkihistoria? kuinka kauan oot syönyt sinkkiä ja kuinka pian sen aloittamisesta huomasit jotain ”tuloksi”? millaisia? minkä verran syöt sinkkiä päivässä? mulle apteekkari sano et 15 mg päivässä, mut oon lukenu et monet syö enemmänki.

  Tykkää

 7. En nyt kommentoi tuohon kilpirauhasasiaan – vaikka selkeästi se on kallellaan vajaatoimintaan päin, mikä on hyvin yleistä – vaan hormonaaliseen ehkäisyyn. Olen lukenut siis toista blogiasi ja tänne puolelle tulin vasta ensimmäistä kertaa.

  Olet hyvin fiksunoloinen nuori nainen ja halusin sanoa sen, että hormonaalinen ehkäisy ei ole hyvä asia!!! Olen sinua paljon vanhempi (lähes nelikymppinen) enkä ole koskaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Ja luultavasti juuri siksi seksi maistuu monta kertaa viikossa ja kostun suunnilleen silmänräpäyksessä.

  Jos aihe kiinnostaa, niin esim. monessa blogissa on juttua siitä miten monen naisen elimistö on alkanut toimia paremmin sitten, kun he ovat luopuneet hormonaalisesta ehkäisystä.

  Tykkää

  1. Kierukka on minulle tällä hetkellä täydellinen ehkäisymenetelmä, ja ns. Fyysisen halukkuuden kanssa ei ole ongelmia :) hormonikierukka on lähes tulkoon hormoniton ehkäisy ja siksi niinloistava. Muuhun en suostu, kun en lapsia halua ja menkkani ovat kammottavat :D

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.