Kilpirauhastelua

Tutkitusti vajaa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kannatti vaatia, kinuta, soitella ja lopulta käydä vielä yksityislääkärillä maksamassa itsensä köyhäksi. Endokrinologi osasi aidosti kuunnella oireitani, teetti pari tutkimusta lisää ja lättäsi tyroksiinit kouraani. Diagnoosina kilpirauhasten vajaatoiminta. Ei sentäs munuaisten, toisin kun ehdin pari päivää jo pelätä :D

Oli huojentavaa kuulla, kun lääkäri sanoi, että kilpirauhasarvojen pohjalta ei sinänsä voi tehdä päätöksiä ja pelkät THS ja T4V eivät kerro koko totuutta eri yksilöiden tilanteesta. Tämän vuoksi on tärkeintä kuunnella oireita ja edetä sen mukaan. Saamani lääkeannostus on hyvin pieni (lasten lääkkeitä, wuuhuu!) koska kovin äkäistä tyroksiini-kuuria ei kannatakaan aloittaa. Kontrolliin mennään vasta puolen vuoden kuluttua, eli on sanomattakin selvää, että kovin äkkiä minun ei kannata odottaa olotilan muutosta. Kuitenkin kuulostelen oloani päivittäin ja nyt kun pari stressitekijää on karsiutunut matkasta, niin hyvin matala verenpaineeni ja ruumiin lämpötilani pääsevät oikeuksiinsa. Yläpaine pysyy tiukasti satasen alapuolella (sinänsä ihan hyväkin, paitsi että pyörryttää helposti) ja ruumiin lämpötila on iltaisinkin 35,x celciusta. Ne yhdistettynä painon nousuun ja hikoilemattomuuteen vakuuttivat lääkärin siitä, että kyllä minun kropassani jokin muukin osa krakaa kuin pelkkä pää.

Mites tästä eteenpäin? 
No, samalla meiningillä kuin aina ennenkin. Nyt tosin on huomattavasti rennompi olo, kun on joku selkeä syy sille MIKSI olo on ollut mitä on. Toki voisin harmitella maailman tappiin asti sitä, että vaiva huomattiin vasta nyt, eikä viime syksynä, jolloin oireilu alkoi, niin olisin ehkä säästynyt 20 lisäkilolta, kestoväsymykseltä, masennusdiagnoosilta ja monelta muultakin oireelta MUTTA… Samalla kulunut vuosi on ollut opettavaisin, vahvistavin ja ihanin koskaan. On ollut kamalaa ja on ollut mahtavaa. Jouduin väkipakolla pysähtelemään ja kääntymään sisäänpäin, mikä teki hyvää.

Nyt sitten alan ottaa vain asioista selvää ja viilaamaan mm. ruokavaliota siihen suuntaan, että se hyödyttää mahdollisimman paljon kilpirauhasten tasapainoon pääsemistä ja nopeuttaa parantumista. :) Samalla lueskelen lisää siitä, mikä on voinut tämän aiheuttaa ja aiheesta on tulossa postaus myöhemminkin.

Mutta nyt: SALILLE! Edessä jalkapäivä Elixialla! Alan pikkuhiljaa tykästyä siihenkin saliin :D Luonnollisesti nyt, kun todennäköisesti  joulukuu tulee olemaan viimeinen kuukausi siellä.

unnamed (2)

Hyvinvoinnin Tavaratalo on avannut Joulupuodin, josta löytyy kasa joululahjaideoita alennettuun hintaan. Huvittavaa, että tuohon banneriin on pistetty juurikin Intialainen päähieronta -DVD kun olen harkinnut käyväni jonkin kurssin siihen liittyen :D Jostain syystä päähieronnan antaminen toiselle rentouttaa itseänikin. Nyt tuon kirja+dvd-combon saa 10€ (norm. 27,80€) niin taidan ajautua oman mainokseni uhriksi ja hankkia sen.  :D
Jos ei sitten Wilhelm halua hankkia sitä minulle joululahjaksi, VINKS VINKS

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGILISTA INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK |YOUTUBE

16 thoughts on “Tutkitusti vajaa

 1. Ihanaa, että asia selvisi! Liian usein tuntuu, että kilpparivajukkia ei todeta jos juuri nuo perusarvot ovat kohdillaan. Itselläni onlääkitys, perusarvot kohdillaan juuri sen vuoksi, mutta kaikki oireet palanneet. Ärsyttää, ku lääkäri hokee, että olet raja-arvojen yläpäässä, että lääkitystä voitaisiin kyllä laskea. Hmph.

  Myös juuri se stressi vaikuttaa kilppariin kuulemma TOSI paljon, että nyt kun stressisi varmaan tämän asian kannalta vähenee, niin voisi olokin koheta :)

  Tykkää

 2. Eikö vain olekin helpottavaa saada selville syy kaikkiin paskamaisiin vaivoihin! Olen itsekin ollut todistetusti vajaa reilu kaksi vuotta, ja sitä ennen olin varmasti monta vuotta, ennenkuin sairaus diagnosoitiin ja sain viimein lääkityksen. Hyvin samalla kaavalla meni minullakin nuo kuviot kuin sinulla, ja arvot olivat siinä rajoilla. Tajuton väsy ja alakulo oli jatkuvasti, vaikka elämässä kaikki oli hyvin. Ärsytti kun lääkärit kysyivät aina tyyliin: ”Onko sinulla raskasta kotona, entä töissä?” Ja kaikille täytyi toitottaa että kaikki olisi mallillaan kun saisi vain tämän älyttömän väsymyksen pois. Lisäksi paino nousi vaikka mitä teki, eikä se tullut alaspäin enää millään. Se vasta on ollut ärsyttävää. Eikä painoasioiden suhteen elämä vieläkään helppoa ole, läski kun on tiukassa. Näiden lisäksi oli vaikka mitä muita oireita, jotka varmasti tiedätkin.
  Kun aloitin lääkityksen, niin ensimmäinen muutos minkä huomasin, oli jatkuvan palelun loppuminen. Aloin tarjeta olla ilman montaa paitaa, ja pystyin käyttämään aivan normaaleja paitoja töissä ja vapaa-ajalla, ilman että aina täytyi pukeutua paksuihin villapaitoihin ym. että tarkenisi olla.
  Yritän olla vaivaamatta päätäni näillä vajaatoiminnan oireiden miettimisillä, vaikka välillä toki turhauttaa kun paino on niin herkästi noususuunnassa ja ajoittain väsymyskaudet ovat voimakkaampia. Nyt on taas ollut melko hyvä fiilis kesästä saakka!

  Toivottavasti sullakin alkaa pikkuhiljaa oireet helppaamaan! Nyt on aikakin syy löytynyt:)

  Tykkää

 3. Saako udella kuinka kallis tikki oli tuo yksityisellä käyminen? Minulla ko on luotto tosiaan hukassa tuohon YTHS:n niin mietin tässä että maksaakohan vaivaa yrittää saada sieltä aikaa lääkärille/verikokeeseen vai pitäisikö vain suoraan marssia yksityiselle niin tulisi ainakin kerralla seleväksi asia… Hinta vaan hirvittää.

  Tykkää

  1. Siinä 260€ pintaan :/ työttömänä oli kyllä melkein tekemätön paikka, mutta onneksi veronpalautukset tulee kohta niin uskalsin pistää nyt säästöt menemään :D varmasti oli kuitenkin sen arvoista.

   Tykkää

   1. Juu, jotenkin tuntuu, että ennemmin sitä maksaa ja saa laadukasta sekä asiallista palavelua, varsinkin ko itellä on vahvasti semmone tunne, että kaikki ei vaan voi olla kunnossa. Onhan tuo melekonen lovi budjettiin, mutta eipä sitä voi omaa terveyttään hinnoitella.

    Tykkää

 4. Moikka! Itselläni alkoi melkeen vuosi sitten ihmeelliset oireet: jatkuva palelu ja väsymys, huonovointisuus, alakulo yms. Myös kehoni meni ihan sekaisin mm. menkat loppuivat, vatsan toiminta hidastui, iho kuivui, hiuksia alkoi lähteä huomattavasti ja syke meni alhaiseksi. Ravasin eri lääkäreillä sekä julkisella, että yksityisellä, mutta monet väittivät oireiden olevan stressin ja uupumuksen seurausta. Verikokeiden tulosten perusteella lääkitystä ei suostuttu aloittamaan. Vajaatoiminnan sijasta minulla epäiltiin olevan aivolisäkeperäinen vajaatoimintaa, jonka vuoksi kävin pään magneettikuvauksessa. Magneettikuvasta ei kuitenkaan ilmennyt mitään normaalista poikkeavaa. Koska arvoni olivat kuitenkin ”oudot” jäin tarkkailuun ja minun käskettiin mennä muutaman kuukauden päästä jälleen verikokeisiin. Viimeistein verikokeiden perusteella vihdoin viimeviikolla sain lääkäriltäni soiton, että arvot ovat menneet rajojen ulkopuolelle ja sain tyroksiinilääkityksen. Lasten annoksella myös minun kohdalla mennään näin aluksi :D Toivon todella, että lääkärit kiinnittäisivät potilaan olotilaan enemmän huomiota, koska ainakin itsellä olo on aika ajoin ollut sietämätön ja kulunut vuosi on ollut sekä fyysisesti, että henkisesti hyvin rankka! Ihana kuulla, että säkin olet saanut diagnoosin ja lääkityksen! Tsemppiä ja jaksamista <3

  Tykkää

  1. No huh! Todellakin! Itseä kans tosiaankin harmittaa, että nyt syksyllä kaikki pistettiin aluksi vaan masennuksen ja stressin piikkiin ja aloin itsekin pitää itseäni luulotautisena kun olo vain paheni pahenemistaan :/ Onneksi sinäkin sait lopulta hoidon. Aloin myös miettiä, että ehkä kilpparin vajaatoiminta ”auttoi” siihenkin, että hormonikierukan asentamisen jälkeen viimeisen vuoden aikana menkkani ovat kadonneet lähes kokonaan. Itse kun pistin sen vaan kierukan ”ansioksi” :D Mukava seurata silläkin saralla mitä alkaa tapahtua.
   Tsemppiä sinullekin <3

   Tykkää

 5. Tsemppiä taistoon ja muista että muitakin, luonnollisempia kilpirauhashormoneja on olemassa jos tyroksiini ei jostain syystä purekaan. Siitä kun puuttuu ne muut hormonit joita kilpirauhanen tuottaa: T1 T2 ja T3 sekä kalsitoniini. Biologisia käyttää jo tuhannet Suomessa ja esim Saksassa se on ihan perus”lääke”. Lisäksi paljon kauemmin käytetty kuin synteettinen tyroksiini. Laitahan aina kuulumisia miten projekti etenee :)

  Tykkää

 6. Hyvä että tutkittiin, rahat ei mene hukkaan mun ne laittaa omaan terveyteen :)
  Lääkityksen myötä varmasti olot helppaa :)

  Tykkää

   1. Moikka! Saako udella sinua hoitautta lääkäriä (vaikka sähköpostin kautta, jos et täällä halua mainostaa)?? Itsekin epäilen vajaatoimintaa ja haluaisin pätevälle lekurille,joka ei pidä minua ihan hulluna!!

    Tykkää

 7. Minullakin on ollut jo pidemmän aikaa todella selkeästi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, jotka ovat kyllä huomattavasti haitanneet normaalia elämää. Kävinkin eilen verikokeessa terveyskeskuksessa, ja sainkin samalle päivälle soittoajan hoitajalle, jonka mukaan kilpirauhasarvoni olivat ”normaalit”… Sen tarkemmin en tiedä lukemia. Onneksi minulla on kuitenkin varattuna ensi viikolle lääkäriaika, joten toivotaan, että sieltä irtoaisi tyroksiini-kuuri. Tai sitten täytyy harkita sitä yksityiselle lääkärille menemistä! :)

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.