Bikini Challenge · Kilpirauhastelua

Aiheuttiko Fitfarmin Bikini Challenge kilpirauhasen vajaatoiminnan?

Viime vuonna laihdutin Fitfarmin Bikini Challengen aikana nopeassa tahtiin noin viisi kiloa, mitä ennen olin tiputtanut toiset viisi. Koko BC-kokemukseni voitte lukea täältä–>

Tuolloin ruokavalio oli todella vähähiilarinen ja se tuntui kyllä sopivankin minulle. Tuloksia tuli, energiaa riitti ja pienenin silmissä. Loppuvaiheessa painoin enää 63kiloa, mikä ikävä kyllä on 20 kiloa vähemmän mitä nyt. Kyllä, olen vuodessa lihonut 20 kiloa ja kilot alkoivat nousta pelottavankin nopeaa tahtia.

Aika pian Bikini Challengen loppumisen jälkeen sairastuin flunssakierteeseen ja olin valehtelematta kaksi kuukautta putkeen kipeänä ja turpoaminen alkoi vauhdilla. 70kiloa pamahti rikki uuteen vuoteen mennessä ja olin turvoksissa etenkin kasvojeni ja kaulan alueelta. Oletin flunssakierteen ja yleisvoinnin romahtamisen johtuvan puhtaasti stressistä ja kevättalvella minulla diagnosointiin masennus, joka alkoi oireilla jo ihan syömishäiriönäkin. Lääkkeet kouraan ja kuntoon. Näin ajattelin.

Olo alkoi helpottua, elämäntilanne kohentua ja kaikki oli ok. Paitsi, että paino ei tuntunut tippuvan, ei sitten millään. Ja se turhautti. Olin tottunut siihen, että saan viikossa-kahdessa jo pahimmat turvotukset poissa ja uutta pontta dieetille, mutta nyt ei auttanut ruokavalion siistiminen, karsiminen, mikään. Paino oli ja pysyi ja nousi kilo kilolta aina vain kohti uutta kymmenlukua. Myös yleisvointi alkoi syksyn mittaan painua kovaa vauhtia jälleen miinuksen puolelle ja jatkuva väsymys, huimaus, heikotus ja kylmissään olo vei veronsa. Satojen eurojen lääkärikäyntien jälkeen sain viimein diagnoosiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan.

Minä, nuori ihminen. Perusterve? Ok, rasistusastma ja suvussa kilppari- ja munuaisvaivoja, mutta muuten? Miksi?

Aloin ottaa selvää asiasta ja tietyt tahot ja tutkimukset vinkkaavat, että jojoilu ja nopea laihduttaminen voivat altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle tai toimia sinä viimeisenä sysäyksenä sille polulle. Pöperöproffa Patrik Borg kirjoitti blogissaan seuraavasti:

Teorioita miten laihduttaminen voisi olla riskitekijä kilpirauhasen vajaatoimintaan on kai useampia, mutta varmaan se yleisin ja mielestäni varteenotettavinkin menee näin:
- vaihe 1: laihduttaminen vapauttaa rasvakudokseen vuosien aikana kerääntyneitä organoklooriyhdisteitä (PCB, dioksiini jne.) (tutkimuksia 1, 2, 3)
- vaihe 2: organoklooriyhdisteet heikentävät kilpirauhasen toimintaa (tutkimuksia 1, 2)
- vaihe 3: laihdutus sinällään yhdistetään kilpirauhasen heikentyneeseen toimintaan (tutkimuksia 1)
- vaihe 4: laihdutus osoittautuu riskitekijäksi diagnostisessa kilpirauhasen vajaatoiminnassa (ei tutkimuksia)

Itselläni on taustaa jojolaihduttajana, eli en voi puhtaasti kääntää syyttävää sormea mitään firmaa kohtaan, enkä näin haluakaan tehdä (provoavasta otsikosta huolimatta) uskon kuitenkin, että minulle henkilökohtaisesti Fitfarmin Bikini Challenge taisi olla aivan liian tiukka dieetti ja johti elimistön pettämiseen. Ruokavalio oli mielestäni runsan ja hiilareiden puutetta lukuunottamatta monipuolinen, mutta se yhdistettynä todella tiukkaan treenaamiseen teki minulle hallaa. Nyt tosin lienee selvää se, että mistään fitness-lavoista minun taitaa olla turha haaveillakaan kun en 10 viikon dieettiä kestä :D

En olisi koskaan uskonut, että omalla kohdallani käy näin. Siksi suosittelenkin jokaista miettimään tarkasti, että kannattaako kovin tiukkoihin rutistuksiin lähteä etenkin ”omin päin” ja nettivalmennukset ovat omin päin toimimista. Jos suvussasi esiintyy kilpirauhasen vajaatoimintaa niin sitä suuremmalla syyllä kannattaa jättää kuurit pois ja etsiä hieman lempeämpi tapa tiputtaa painoa. Jos sille edes on tarvetta. 

TOTTA KAI syytän pääasiassa lihomisesta myös itseäni. Väsymyksestä ja heikotuksesta johtuva aktiivisuustason laskeminen ei todellakaan olisi sallinut sellaista syömistä, mitä olen harjoittanut. En siis väitä, että toimimaton kilpirauhanen olisi minua lihottanut, vaan ennemmänkin hidastanut niin merkittävästi laihtumista, eli vain ”plussakaloripäivät vaikuttavat” if you know what I mean. Pelkkä laihdutus tuskin aiheuttaa kilppariongelmia, mutta uskon, että jos kilppariongelma on piilevänä läsnä, niin nopeat painon- ja ruokavaliomuutokset voivat laukaista sen. Tätä myös tukee (ja ei tue) moni tutkimus, joita Pöperöproffakin esitteli. Varmaa vastausta ei ole. Vielä.

Itse en ikävä kyllä taida uskaltaa jatkossa suositella minkäänlaisia nettivalmennusdieettejä, koska olen esimerkki siitä, kuinka homma toimii ja samaan aikaan voi mennä ihan hiton syvälle metsikköön. Unelma itsestä -valmennusta en tähän kategoriaan laske, koska siinä ei saada valmista ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa, vaan keskitytään omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. On ihanaa olla hoikka, mutta on ihanampaa elää kropassa, joka toimii kuten pitääkin. Luota ammattilaisiin ja maalaisjärkeen, muista omasi ja sukusi historia ja rakasta itseäsi bikineillä ja ilman.

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGILISTA INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK |YOUTUBE

 

37 thoughts on “Aiheuttiko Fitfarmin Bikini Challenge kilpirauhasen vajaatoiminnan?

 1. Tollaisissa kymmenen viikon nettivalmennuksissa on just se ongelma, ettei ammattilainen seuraa prosessia ja kymmenen viikon jälkeen dieetistä palautumiseen ei välttämättä löydy ollenkaan ohjeita. Noissa kalastellaan lupauksella nopeasta painonpudotuksesta, ja pudotetut kilot ratkaisee, ei esimerkiksi rasvaprosentin kehitys. Omasta mielestäni tavikselle paras dieetti oniin kalorien laskemisen sijaan rasva- ja kokonaisaineenvaihduntaa buustaava elämäntapamuutos, joka kiinnittää huomiota esim. erilaisiin puutostiloihin.
  Sekä itselläni että tutuillani on ollut kilpirauhas- ja munuaisarvojen kanssa ongelmia lyhyenkin ja ns. fitness-ruokavaliota noudattavan dieetin jälkeen.
  Toivon, että saat ongelmiisi parhaan mahdollisen avun ja kiitän, että nostit aiheen esille!

  Tykkää

  1. Näinpä! Ja vaikka ohjeita loppuun annettaisiinkin, ne yleensä ovat todella ympäripyöreät, ettei niitä välttämättä osaa/jaksa soveltaa tiukan rupeaman jälkeen, kun valmennus vielä loppuu eikä tukea enää saa.

   Tykkää

 2. Loistava kirjoitus ja vihdoinkin järjen ääntä näihin teemoihin :) laihduttaminen on keholle valtava stressi ja järjenvastaista; kehohan on luotu etsimään ja varastoimaan ravintoa, ruoka pitää meidät hengissä. Jos ei syö, kuolee. Ei ihme että keho alkaa jarrutella aineenvaihduntaa kun kulutus ylittää reippaasti ravinnonsaannin. Kilpirauhasen vajaatoimintaisena voin sanoa että kun lääkitys on kunnossa, niin arkiliikunta, kävely, jooga ja sellainen ruokavalio, jolla nälkä lähtee (ei juuri sokeria, ei gluteenia) riittää laihtumiseen. Se ei ole lainkaan nopeaa, mutta pikkuhiljaa vaatteista huomaa että muuan kilo on lähtenyt :) itselle tuli sairausaikana vajaa 10 kiloa. Uskon että sinullekin nämä vinkit hyväksi!

  Tykkää

 3. Moi! Olen tässä viimeaikoina selaillut blogiasi ja etenkin kirjoituksista jotka liittyy kilpirauhaseen. Monta kertaa olen halunnut kommentoida jotain, mutta en ole tiennyt mistä aloittaa, olisi niin paljon sanottavaa..

  Mulla itsellä diagnosoitiin keväällä kilpirauhasen vajaatoiminta. Taustalla syömishäiriö josta olin vihdoin 2,5 vuoden jälkeen hyvän hoidon ansiosta paranemassa. Paino oli jo noussut ihan normaaleihin lukemiin ja kaiken piti olla vihdoin kunnossa.. MUTTA. Paino jatkoi nousemistaan kovaa vauhtia, väsytti, masensi, heikotti… Kasvot turposivat, näkö ja tasapaino heikkenivät. En meinannut jaksaa nousta sängystä. En tunnistanut enää itseäni peilissä.

  Juuri tämä ”aivan liian vähän hiilihydraatteja & liikaa liikuntaa” – oli oma tieni kohti katastrofia. Viimeiset pari vuotta olin aivan liian alhaisessa painossa. Sitten oli jojoilua, ahmimista, nälkiinnytystä… ylipäänsä kalorivajetta ja hullua liikkumista.

  Sain lääkityksen toukokuussa, annosta on nostettu pikkuhiljaa 25 -> 75 mikrogrammaan. Tällä hetkellä hoitotasapaino tuntuu olevan kohdillaan, olen aivan eri ihminen kun keväällä. Ekstrakilot ovat sulaneet ilman mitään dieettailuja (ei enää ikinä!), olen iloinen ja virkeä, jaksan taas elää ja innostua asioista. Jaksan harrastaa liikuntaa ja ainoa ”tavoitteeni” sillä saralla on olla tekemättä siitä enää ikinä sairaalloista suorittamista. Siskoni sanoi juuri ettei ole nähnyt mun hymyilevän näin vuosiin.

  Katson nykyään kauhulla tätä fitness-trendiä ja nuorten, normaalivartaloisten ja terveiden naisten pyrkimyksiä kohti superkireää kuntoa. Tuntuu että tietty ulkonäkö ja sen saavuttaminen on sokeuttanut koko sukupolven naisia. ”Tavoitepaino ja sixpäkki” menevät terveyden ja oikean hyvinvoinnin edelle. Sokeudutaan omalle väsymykselle ja kehon varoitusmerkeille. Painetaan menemään täysillä ja maksetaan hinta sitten joskus myöhemmin.

  Haluan vain sanoa sulle, että kaikki järjestyy kyllä. Lääkityksen ansiosta mä olen saanut ihan uuden elämän, vain puolessa vuodessa. Vaadi saada hyvää hoitoa! Kilppariasioissa kannattaa opiskella itse paljon aiheesta ja olla hereillä. Moni lääkäri tietää todella vähän tai ei vain ole kiinnostunut kilpparipotilaan oikeanlaisesta hoidosta. Jos kaipaat joskus juttukaveria/”vertaistukea” niin voin vaikka laittaa sulle mun s-postin? :)

  Tykkää

  1. ah, kuulostaa ihanalle <3 Antoi todella paljon voimia tämä sinun kommenttisi, kun kärsimättömänä sitä alkaa odottaa jo viikossa jotain massiivista muutosta ja välillä masentaa, kun kaikki tuntuu edelleen jumittavan. Pitää nyt vaan malttaa!

   Ja pistä vaan sähköpostia tulemaan! Olisi mukava jutella jatkossakin enemmän ja tarkemmin aiheesta :)

   Ja totta, itseänikin kaduttaa, etten kuunnellut kehoani paremmin. Elin niin vahvasti sillä asenteella, ettei mitään ikinä omalle kohdalle satu.

   Tykkää

 4. Mun on nyt pakko kommentoida tätä sun postausta, koska mulla itselläni sattuu olemaan kokemusta kyseisestä firmasta, kun treenasin ensimmäisen vuoden kisoihin 2012-2013. Olen monta kertaa päivitellyt ja kiitellyt itseäni, että lopetin kyseisessä valmennuksessa olemisen ensimmäiseen kisavuoteen. Olin ensimmäisissä kisoissani sairaalloisen laiha, näännytetty 49 kiloiseksi tytöksi. Kisadieettini kesti 14 viikkoa ja vähähiilarinen ruokavalio oli yhdistetty järkyttävään määrään aerobista. Nykyinen valmentajani on nähnyt vanhat ohjelmani ja on järkyttynyt. Jopa off kaudella olin tyyliin miinuskaloreilla. Voisin lyödä vaikka vetoa, että minulla oli hyvä tuuri, kun en saanut kilpirauhassairauksia ensimmäisen kisavuoden jälkeen. Veikkaan, että jos olisin jatkanut kyseistä valmennusta, seuraavaa dieettiä kroppani ei olisi enää kestänyt. Tällä hetkellä teen asioita osaavan pt:n silmän alla ja olo on terveempi, kuin koskaan.

  Minua kilpailijana huolestuttaa aivan järkyttävästi kaiken maailman bikini challenge nettivalmennukset, jotka toteutetaan suurelle massalle. Laihdutus pitäisi toteuttaa osaavan pt:n silmän alla ja kehitystä seurattava jatkuvasti. Tytöille myydään unelmaa, joka ei ole kerta kaikkiaan mahdollista. Laihdutuksen ei kuulu olla helppoa. Kaikki tälläiset nettivalmennukset ovat hiton vaarallisia ja niitä tulee nykyään, kuin sieniä sateella, jopa miehille.

  Minusta tuntuu todella pahalta puolestasi, että olet sairastunut. Vaatii aikaa, että kropan saa taas toimimaan, mutta en usko, että kisaaminen on pois suljettu asia, kun asioita tekee osaavan pt:n kanssa, kunhan siis ensin saa kilpirauhasarvot kohdalleen. Tsemppiä paljon parantumiseen ja toivottavasti motivaatio säilyy, vaikka tällä hetkellä asiat eivät ole hyvin!

  Tykkää

  1. Kiitos Pauliina kommentistasi! Itsekin vasta olen nyt alkanut herätä sille, ettei massavalmennukset todellakaan toimi. Ne ovat pelkkää bisnestä ja välillä tuntuu olevan jopa ihmisten terveydellä leikkimistä. Oma BC-ryhmäni Facebookissa on edelleen pystyssä ja ihan älyttömän monella on tämän vuoden aikana todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, mikä antaa osviittaa sille, että jotain niin tiukka dieetti ja ruokavalion muutos on meille tehnyt. Onneksi itse säästyit tältä vaivalta ja olet löytänyt nyt toimivan tiimin taaksesi! Kiitos kovasti myös tsempeistä :)

   Tykkää

 5. Moikka!

  Mulla on takana myös yksi samanlainen superdietti ja sen jälkeen kilot kyllä tuli takas, mutta kilojen lisäksi tuli vaikka mitä ongelmia. Väsymystä, turvotusta ja sitä, ettei painossa tapahdu muutoksia. Oon pitkään epäilly, että mulla on jotain ongelmaa kilppareiden kanssa ja kävinkin lääkärissä sen vuoksi, mutta lääkärin mukaan mun arvot oli viitekehyksessä. Ja kaikkilla mahdollisilla keinolla oon kokeillu hoitaa näitä vaivoja. Silti musta on koko ajan tuntunut, että se johtuu kilppareista. Pitäiskin löytää lääkäri, joka osaa katsoo muutakin kuin niitä viitearvoja. Sun lääkäri oli varmaankin hyvä? Oliko se yksityiseltä puolelta? Vinkkejä ottaisin kyllä mielelläni vastaan. Tsemppii sulle, eiköhän nyt pikkuhiljaa asiat rupee järjestyy :)

  Tykkää

 6. Moikka!

  Tähän virkkeeseen rakastuin: ”On ihanaa olla hoikka, mutta on ihanampaa elää kropassa, joka toimii kuten pitääkin.” Juuri noinhan sen pitäisi olla! Kiitos tästä!

  Oon lukenut sun blogia jo jonkin aikaa, ja aivan valtava kiitos sinulle! On ihailtavaa, miten rohkeasti puhut itsestäsi. On ollut hienoa seurata sitä muutosta, joka sinun ajattelumaailmassasi on tapahtunut. Sehän taitaa valitettavasti mennä niin, että terveyttä oppii arvostamaan vasta kun sen menettää. Mutta olen todella iloinen että sait oikean diagnoosin ja syyn moniin tapahtuneisiin juttuihin. Itsekin yritän opetella juuri sitä ajattelutapaa, että tärkeintä on terveys ja hyvä olo, viihtyminen omassa kropassa. Kaikki muu tulee toisarvoisena.

  Hirveästi voimia ja tsemppiä sulle! Kuten yllä olevissa kommenteissakin kerrotiin, arki kilpirauhasen kanssa varmasti tulee helpottamaan ajan kanssa :) Mukavaa joulun odotusta sulle! Jatka samaan malliin blogin kanssa :)

  Tykkää

  1. Kiitos! Noinhan se on, että terveyttä arvostaa vasta kun sen juurikin menettää ja kokemalla sitä oppii. Onneksi jatkossa sitten osaan ottaa vähän fiksummin dieettienkin kanssa ja jätän nettivalmennukset pois :)

   Tykkää

 7. Pakko sanoa englanniks ens alkuun: THIS hit me hard ! Itselläni diagnosoitiin kilpparin vajaatoiminta n.kuukausi sitten ja syömishäiriötausta minulla on monivuotinen (arviolta kuutisen vuotta aktiivista sairastamista takana). En ole siis mihinkään FitFarmin juttuihin lähtenyt mukaan enkä muutenkaan osallistunut mihinkään laihdutusohjelmiin, mutta you get the point. Olen laihduttanut nopeaan tahtiin jo alunperin normaalipainoisesta kropasta n.20kg pois. Välissä oli osastojaksoja joiden aikana vain tuntui että turposin turpoamistani, en siis saanut painoa normaalisti ja terveesti vaan kasvot ja kroppa olivat kuin pöhöttyneet kokoajan. Siksi ko.sairaalajaksoista ei koskaan mitään hyötyä ollutkaan ! Karsea turvotusolo ajoi taas laihduttamaan ja palasin uudelleen aina lähtöpisteeseen. Nyt kun olen normaalipainossa ja pääkoppakin (luojan kiitos!) kunnossa, on ilmaantunut uudenlaisia ongelmia, ensimmäisenä näistä kilpparin vajaatoiminta. Olen pitkään miettinyt ja tutkinut tätä asiaa ja todennut, että tod.näk. olen laihduttamisellani saattanut itse jopa aiheuttaa koko ongelman. Tekstisi vain vahvistaa epäilystäni tästä asiasta. Ehkä se oli tosin jo piilevänä geeneissä, mutta nopea ja tarpeeton laihduttaminen ja sitä seurannut painon korjaaminen entiselleen aktivoivat kyseisen alttiuden. Sinäkin mainitsit, että kyseessä saattaa olla monien tekijöiden summa. Tähän uskon itsekin. Mutta aika varmaa näyttäisi olevan että ne joilla alttiutta on olemassa, saattavat kehittää ko.vajaatoiminnan juuri laihdutuksen, etenkin liian nopea sellaisen kautta. Surullista mutta totta. Ja toisaalta myös lohdullista: Kropalla on tietyt mekanisminsa ja ’lakinsa’ jotka eivät petä. Kroppa on aina meidän puolella eikä vastaan. Kaikkea hyvää sinulle ja kiitos tästä postauksesta ! <3

  Tykkää

   1. Oho, mennyt vastaus väärälle kommentille :DD mulla kyllä on vararavintoa!

    Mutta siis sinulle sitten: Joo, pakkokin laihdutuksella ja jojoilulla on olla osansa kilppariongelmissa, ne kun tuntuu niin monella puhkeavan juurikin rankan laihdutuksen seurauksena. Tiedä sitten onko syynä juurikin tuo Borgin antama selitys vai ei :) tsemppiä sullekin paranemiseen!

    Tykkää

 8. Olen nyt parhaillaan BC:ssä ja minusta hiilareiden määrä on suurempi mitä aiemmin olen syönyt! Esimerkkinä treenin jälkeen neljä perunaa jauhelihalla, kyllä tekee tiukkaa syödä kaikki :-D Tiedä sitten onko hiilareiden määrää nostettu aiemmista valmennuksista.

  Tykkää

  1. Nähtävästi on ja hyvä niin :D Varmaan muutenkin ehkä kaloreita hieman enemmän. Eihän se silloinkaan kitudieetti ollut, mutta ehkä turhan tiukka yhdistettynä siihen treenimäärään ja siihen, että lähes kaikki lähtivät aika kylmiltään mukaan ”kisadieettiin”

   Tykkää

 9. Hetkellisen onnen tunteen tuo nettivalmennus toi minulle… Olin alunperin 60kg, mutta nyt pari vuotta myöhemmin syön ehkä enään 1500kcal ja painonnousu jatkuu, turvotus lisääntyy, ummetus vaivaa jne. Painoa kertyy koko ajan enempi, nyt kesällä mittari näytti 76 (kesän alussa 85!!) ja ajattelin pitää hetken breikin ja vähensin ainoastaan PÄIVITTÄISEN liikunnan eli 1h pyöräilyn jätin pois ja olen jatkanut samalla kaavalla syömistä + 1 aterialla syönyt kastiketta pastan kanssa kerran viikkoon, nyt pamahtikin järkytykseksi lääkärikäynnillä mittariin 85kg! Kaikki tämä turpoaminen vain sen takia että en ole liikuntaa harrastanut, mutta tiukka kuitenkin syömisen suhteen ja tämä +9kg tuli parissa kuukaudessa!! Teoriassahan minun pitäisi nyt työssä käyvänä (ei ole istumatyötä) olla laihtunut n. 0.5kg/vko…. Kilpirauhaskokeita on otettu viimeksi keväällä ja oli ok…. Munuaisarvo (Krea) 44, kun suositus on 50-100… Vaikka käytän suolaa, niin natriumarvo on myös matala, johtuu varmaan siitä että hikiliikuntaa on pakko harrastaa joka päivä etten liho tai sitten on turha syödäkkään mitään…. Masennusdiagnoosia odotan minäkin, eikä edes lääkärit ihmettelleet mitään kun vuodessa painoa pamahtanut 25kg lisää…. -.-

  Tykkää

  1. Hohoi! Kannattaa EHDOTTOMASTI marssia nyt erikoislääkärin juttusille, maksoi mitä maksoi, koska kyllä on selvää, että kropassasi on vikaa jossain muualla(kin) kuin päässä (:D) Itselleni myös erikoislääkäri sanoi, että noin suuri painon nousu liikkuvalle ihmiselle on aika varma merkki siitä, ettei elimistö pelitä kunnolla. Toivottavasti löydät avun ja sinnikkäästi vaan vänkkäät!

   Tykkää

 10. Tutulta kuulostaa, koska olen pohtinut aika samaa… Itse siis olin 2011 kesä-syksyllä yhteensä 3 kk lähes 100% raakaruualla. Se oli silloin kuumimmillaan superfoodien kera ja hyppäsin mukaan. Alkuun oli huippu olo, virtaa riitti, ja kilot tippuivat alimmileen sitten teinivuosien! Syksyn myötä alkoi olo heiketä. Kylmä koko ajan ja hirveä väsymys. Keskityin alkuun raaka-hyväksyttyjen rasvojen syömiseen, sitten vaihdoin kasvisruokaan ja ”normiruokaan”. 4 kk raakaruokakokeilun jälkeen diagnoosina ”keskivaikea masennus”. Kilothan oli jo tullu takas… Masennusdiagnoosin ja muutoin tosi stressaavan elämäntilanteen varjolla oli helppo selittää miksei jaksa ja paino nousee.
  Vasta tämän vuoden keväällä aloin vähentämään asteittain masennuslääkkeiden määrää elämäntilanteen helpottaessa. Kesällä kun lääkemäärät oli jo vähissä hakeuduin yksärille hoitoon väsymyksen vuoksi. Siellä todettiin lievästi suurentunut kilpirauhanen, ts. alkavaa struumaa. Kilppariarvot oli rajojen sisällä, mutta yksityinen endokrinologi aloitti koelääkityksen ”lasten” annoksella. Nyt 4 kk sisällä olen nukkunut ehkä kahdet päiväunet, kun ennen oli pakko torkkua joka päivä! Kohta uusiin kokeisiin ja toivon että tässä nyt on selitys oireisiini lopullisesti, enkä ole vain placebon avulla tiputtanut painoa ja jaksanut treenata viidesti viikossa kehittyneempää selvästi :D

  Tykkää

 11. Niin hyvää asiaa!
  Luulen että minulla kävi samalla tavalla, olin siinä samassa reilun vuoden takaisessa BC-ryhmässä. Kiloja BC:n aikana tippui 7 ja kunto nousi, oli kyllä ihana seurata miten voima kasvoi ja lihaksia tuli näkyviin! Mutta se negatiivinen puoli iskikin kasvoille vasta kauan BC:n loppumisen jälkeen. Ensin kilot alkoivat hiipiä takaisin, sitten sairastin todella kivuliasta vyöruusua parin kk ajan. Väsymys alkoi vaivata toden teolla viime keväänä (yleensä piristyn kevätauringon kanssa kilpaa) ja kesällä olin jo puolikuollut. Paino oli noussut jo 7kg yli sen mitä olin ennen BC:a. Kevään aikana tulivat myös muut kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, kuten ihon kuivuminen, muistihäiriöt, saamattomuus ja haluttomuus, menkat jäivät pois jne jne. Onnekseni löysin alkusyksystä endon joka totesi vajaatoiminnan ja lääkitys on auttanut tosi paljon. Vieläkin on jotain oireita mutta olo on hurjan paljon parempi verrattuna aikaan ennen lääkitystä.
  Itse en uskalla enää alkaa mihinkään nettivalmennuksiin ja olenki yrittänyt löytää kokenutta PT:a joka tietäisi näistä asioista jotain. Tavoitteenani on kuitenkin pudottaa nuo kymmenisen kiloa vaikkakin pitkällä aikavälillä ja salilla kaipaan tueksi ammattilaista tsemppaamaan ja ohjeistamaan.

  Ihanaa että näiden dieettien miinuspuoliakin tuodaan esille ja mulle ainakin on jonkinlainen helpotus ymmärtää olotilaani ja sitä mistä se johtuu. Toki tuo dieetti ei yksin tätä ole laukaissut mutta varmasti ollut suurin edesauttaja vähänkin vajaatoiminnalle alttiille kilpirauhaselle.

  Tykkää

 12. Pakko kommentoida vielä kun täällä on niin paljon kilppari-ihmisiä. Jos olo ei ole _normaali_ vaikka lääkitys ja arvot näyttäisi olevan ok, ei lääkitys silloin pure kunnolla. Tyroksiini auttaa monia, mutta sillä ei päästä useinkaan optimaalisiin tuloksiin ja luonnolliseen oloon. Suomessakin jo tuhannet käyttävät biologisia kilpirauhashormoneja (jotka eivät ole edes sillä tavalla lääkkeitä kuin synteettinen tyroksiini) ja esim Saksassa ne ovat ihan normaali hoito vajaatoimintaan. Itse sain UUDEN ELÄMÄN biologisilla hormoneista. Tyroksiini auttoi kyllä jonkin verran, mutta näin jäljen päin ymmärrän kuinka huonosti silti silloin voin. Toivottavasti ihmiset eivät vain tyydy siihen puoli-normaaliin, mutta kuitenkin jotenkin voipuneeseen tai synkkään oloon, koska hoitomuotoja on muitakin kuin labrassa tehty tyroksiini, jossa on vain yhtä kilpirauhasen erittämää hormonia (T4) kun biologisissa on kaikki terveen kilpirauhasen erittämät hormonit (T1, T2, T3, T4 ja kalsitoniini). Ei siis ihme että olo voi olla tyroksiinilla vaillinainen! Pakko kertoa tämä koska tuntisin todella huonoa omaatuntoa jos en kertoisi tätä minkä itse tiedän toimivaksi ja elämänlaatua huimasti nostavaksi :)

  Tykkää

 13. Moikka!
  Voisitko kertoa millaset sun kilpirauhasarvot oli? Yritin etsiä, mutta ei ainakaan mun silmiin sattunut tietoa. Itselläni on arvot rajoissa, mutta lähellä viiterajoja, eikä vuosia kestäny väsymys tunnu hellittävän millään.

  Tykkää

   1. Okei, kiitos! Mulla oli vuos sitte s-tsh 1.8 ja s-t4v 12. Nyt yritän saada uuden lähetteen labraan, jotta näkis onko muutosta tapahtunu. Ois kiinnostavaa kuulla myöhemmin, että miten sulla alkaa lääkitys vaikuttamaan! :)

    Tykkää

 14. Kiitos postauksesta! Tunnistin niin monta asiaa ja oiretta, kun viime kevään bc ei mennyt ihan putkeen.. Varasin samana päivänä kun luin tekstisi lekuriajan ja kävin seuraavana aamuna verokokeissa! Fiilis oli huippu loppupäivän. Toivottavasti asiaan tulee tulosten selvittyä selvyys. Kiitos inspiraatiosta! Nyt ei enää uida niin syvissä vesissä.

  Tykkää

 15. Moikka, ajattelin linkata sulle alempana olevan sivuston, nyt kun sullakin todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. :) Itselläni on ollut vajis jo seitsemän vuotta, joista lääkityksellä olen ollut kolme. Aloin 2012 jouluna treenaamaan ja 2013 vuosi menikin liikunnan hurmiossa, ihmettelin vain miksi lääkityksen teho tuntui heittelevän. Aloin etsiä syitä miksi ja törmäsin tähän sivustoon ” http://sairaatliikkujat.wordpress.com/2013/02/12/rasvanpolttovalmisteet-ja-kilpirauhasen-toimintaan-vaikuttavat-laakeaineet-osa-1/ ” ja kauhistuin. Jos luet kunnolla nuo tekstit ja alat selata esimerkiksi palkkareiden, vitamiinien ja luontaistuotteiden ravintosisältöjä niin huomaat saman kuin minä, eli moni niistä sisältää aineita jotka voivat estää lääkeaineen imeytymisen, heikentää lääkkeen tehoa, hidastaa kilpirauhasen toimintaa taikka muuta vastaavaa. Muita löytöjäni netin syövereistä oli esimerkiksi se, että myös macajauhetta taikka kookosöljyä ei kannattaisi käyttää. (näiden sivustojen linkkejä en nyt muista mutta googlettamalla löytyy varmaankin jos mielenkiintoa riittää.) Itse aloin juuri vuonna 2013 käyttää pikkuhiljaa kaikkia uusia tuotteita kun tietoisuus niistä lisääntyi ja niitä kehuttiin ja mainostettiin. Tietysti kun kaikki muutokset eivät tulleet kerralla en osannut alkuun yhdistää vajiksen oireiden osittaista palaamista näiden käyttöön.

  Jätin itse kaikki palkkarit/juomajauheet, osan vitamiineista, macan ja kookosöljyn pois, ja olot tasoittuivat. Tietysti kaikkea mitä netistä lukee ei kannata uskoa, mutta suosittelen sullekin että tutkit ja perehdyt asiaan, jotta saat kaiken hyödyn irti tuosta lääkityksestä ja itsesi mahdollisimman pian taas kuntoon. :) Kilpirauhasen vajaatoiminta on niin monimuotoinen sairaus että tietysti se mikä auttoi mulla voimaan paremmin ei välttämättä toimi kaikilla, mutta nämä on sellaisia asioita jotka ei ihan heti ehkä tule mieleen kun diagnoosin saa. Lääkärit ehkä osaa huomauttaa jo kahvin ja maidon käytöstä lääkkeenoton läheisyydessä, mutta eihän ne lääkärit tällaisista erikoistuotteista osaa varoitella.

  Toivottavasti tuosta linkistä on sulle hyötyä, mulle siitä ainakin oli! :) (tosin itku kurkussa kuljetin kaikki purkkini ja pussukkani kaverin kaapin täytteeksi, snif Vanilla-Pear -palkkari, i miss you.) :D

  Tykkää

 16. Hei,

  minäkin taisin olla samalla BC:lla kanssasi. SItä ennen olen kokeillut GFG:a ja jotain Lite-valmennuksia sekä SuperDieetin. Saihan noista hyviä ohjeita ja innostusta salille, mutta viimeistään BC:n kohdalla aloin huomata, että syömisen kanssa on vaikeaa. En pysynyt ns. ”ruodussa”, vaan välillä en pystynyt lopettamaan syömistä. SuperDieetti vielä toimi kohdallani ja kutistuin sen avulla muutaman kilon, senttejä lähti myös hyvin. BC:n aikana tällaista kehitystä ei enää ollut ja suoritin ohjelmaa.

  Nuo ohjelmat yhdistettynä stressaavaan elämäntilanteeseen (työ toisella paikkakunnalla, gradu, ahdistus siitä, että en ikinä löydä rakkautta) alkoivat näkyä hiljalleen. Paino ei pudonnut, vaikka liikuin kuinka. Syömistä oli vaikea hallita. Vatsa toimi huonosti ja ummetti. En saanut iltaisin unta ja leuat olivat jäykät jatkuvasta tiedostamattomasta yhteen puremisesta. Hiukset alkoivat ohentua. Väsytti. Epäilen, että olin matkalla kilpirauhasen rikkoutumiseen. Kävin viime keväänä mittaamassa arvojakin, koska työterveyslääkärinkin mielestä oireet viittasivat kilpirauhasen vajaatoimintaan. Arvot olivat kuitenkin viitearvojen sisällä, myös vasta-aineet, vaikkakin matalat.

  Vuosi sitten syksyllä törmäsin Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti-juttuihin ja kun pääsin yli tuosta nimestä, koin päässeeni jonkinmoisen totuuden äärelle. Keho tarvitsee myös lepoa ja tarpeeksi ravintoa. Otin osaa Optimal Performancen 6 kk:n valmennukseen, jonka myötä myös rohkaistuin käymään noissa yllä mainituissa kilpirauhastesteissä. Tuosta valmennuksesta jäi monta hyvää juttua mukaan, vaikken kunnolla ohjeita enää noudatakaan. Tuntuu kuitenkin siltä, että tasapaino on löytynyt.

  Löysin noin vuosi sitten rakkaan rinnalleni ja ehkä se on auttanut siinä, että en enää keskity pelkästään itseeni, vaan huomioin nyt myös toisen ihmisen. Hiukset ovat kasvamassa takaisin, nukun hyvin, syöminen on asettunut uomiinsa (enkä mieti enää makroja ja syön paljon enemmän hiilareita kuin ennen), en liiku enää pakonomaisesti vaan siksi, että siitä tulee hyvä olo. Kaiken tämän rentouden myötä minulta on lähtenyt 5 kg. Ne saamarin viisi kiloa, jotka istuivat tiukassa, ovat nyt hävinneet ja olen kutakuinkin samassa kuosissa, kuin viitisen vuotta sitten. Paitsi vähän lihaksikkaampana :) Kaiken kaikkiaan olo on hyvä ja peilikuva miellyttää. Hyväksyn itseni.

  Jos haluat lukea mielenkiintoisen tarinan kilpirauhasen vajaatoiminnasta, kurkkaa tätä: http://kaisajaakkola.com/2012/05/kaisan-kilpirauhasseikkailu/

  Tykkää

 17. Moikka! Olipa kiva törmätä blogiisi ja varsinkin tähän postaukseen, jossa ja jonka kommenteista huokuu realismi, maalaisjärki ja ”tavallisen tallaajan ajatukset”. Omaa projektia aloittaessani ja vielä sen edetessäkin olen kauhistellut nykyistä buumia, jossa kaikki fitness = kisalavoille tähtäämistä ja kaikki fitness = nälkäkurkielämää ja yletöntä (älytöntä) treeniä. Kiva huomata, että teitä on oikeasti paljon, joilla on jalat maassa ja järki kädessä! :) Mukavaa syksyä!

  Tykkää

 18. Hei!
  Tämä onkin vanha postaus ja toivotaan ettei kommenttini huku tänne!

  Viime keväänä olin 6 viikon Super Dietillä! Kiloja tippui 9 dietin aikana! Olin ihan super iloinen.
  Kuuluin ryhmään 3, eli se missä on eniten pudotettavaa. Hiilarit minimissä mutta aamupuuro oli pakko syödä koska kroppa ei voinut hyvin niinä muutamana päivänä kun söin raejuustoa ja marjoja.
  Anyhow. Dietin jälkeen kilot hiipivät takaisin muutaman lisäkilon kera. Kesällä olin jo niin väsynyt että töissä nukahdin myymälän tiskille (shhhhh ei kerrota pomolle ;). Unohtelin sanoja ja olin niin hajamielinen että miehelläkin meni hermo!
  Hakeuduin työterveyteen jossa (aivan ihana) hoitaja määräsi erilaisia verikokeita. Ensimmäinen lääkäri määräsi kilpirauhasen vasta-ainekokeet mutta kun tulos oli negatiivinen, hän nosti kädet pystyyn ja siirsi minut eteenpäin toiselle lääkärille.
  Tämä lääkäri katsoi edellisten verikokeiden arvoja ja kuunteli oloani! Kilpirauhasarvot olivat viitearvojen sisäpuolella mutta aivan vajaatoiminnan rajoilla.
  Siltä istumalta määrättiin kokeeksi tyroksiinia ja sillä tiellä ollaan edelleen. Olo koheni hetkessä!

  Olen jo aikaisemmin lukenut että tiukka diettaaminen voi edesauttaa kilpirauhasen ongelmia. Tämän tekstin jälkeen olen jo todella varma että tämän dietin jälkipalkinto oli vajaatoiminta.

  Nykytila on melko masentava kun kilot eivät putoa millään. Seuraavaksi karsinnassa gluteeni ruokavaliosta……. Byebye ruisleipä!
  Muutoksen talvisia tuulia siis. :)

  Toivottelen täältä talvisia terveisiä!

  Tykkää

  1. Moi! Ihan sama oli minulla, eli viitearvojen rajoilta lähdettiin, mutta tyroksiini teki ihan mielettömän eron oloon! Ja usko pois, kun kroppa tasaantuu ennalleen, niin kilot alkaa itsestään tipahdella :) Gluteenittomuus voi auttaa!

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.