Kehonhuolto

Perkeleen penikat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Niistä on ollut vaivaa ennenkin, niistä olen valittanut ennenkin ja silti ne vaivaavat edelleen.

Ei. En puhu pihalla huutavista naapurin lapsista, vaan sääristäni. Tarkemmin sanottuna penikkataudin kourissa kieriskelevistä penikoistani.

Olen venytellyt, hieronut, rullaillut, kylmettänyt ja käyttänyt Zeropointin säärystimiä. Aiemmin säärystymistä on ollut iso apu, mutta nyt eroa ei tule ollenkaan. Ehei. Pari sataa metriä kävelyä ja molemmissa säärissä alkaa kammottava kipu.

Perinteisestä penikkataudista poiketen omat pahimmat alueeni löytyvät säärten ulkosyrjästä ja pituudeltaan kipualue yltää polvesta nilkkaan. Kai tässä on pakko kohta vaan tarttua jälleen puhelimeen ja soittaa jollekin urheiluhierojalle tai OTM-fysioterapeutille, joka voisi repiä koipeni auki. Ei ihme, ettei tee mieli mennä ylipäätänsä aamulenkeille kun tietää, että se on ennemminkin osoitus masokistisista taipumuksista kuin ylivertaisesta itsekurista.

Luin myös, että mahdollisesti myös tulehduslääkekuuri voi auttaa. Sitäkin voisi kokeilla vaikkapa nyt viikon ajan ja seurailla, onko siitä ja venyttelyhieronnista apua sen verran, että lenkkeily onnistuu.

Tämä vaiva on ollut riesanani vuosia. Muistan jo fuksivuotenani (2007, oi niitä aikoja) ärisseeni kivusta kävelylenkin lomassa. Fiksuinta olisikin vain mennä revityttämään jalat auki kunnolla, mutta pitäisi löytää joku, joka varmasti siihen pystyy.

Siksi kyselenkin näin blogin kautta, että osaisiko joku suositella loistavaa kalvokäsittelijää Kanta-Hämeestä/Hyvinkäältä? Toki aika helposti sitä Riksusta Hesaankin pamauttaa, mutta mielelläni pamauttaisin paikalle autolla. Jos siis pystyn kävelemään sen käsittelyn jälkeen.

Muutenkin KAIKKI vinkit penikoiden hoitoon otetaan vastaan!

Mulla on myös omituinen polviongelma, mutta seurailen sitä ja mäkätän siitä myöhemmin jos pieni lepo ja liikkeiden vaihtaminen ei auta.

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGILISTA INSTAGRAM TWITTER FACEBOOK | VLOGIA

Sportamoressa sopivasti menossa 25 % juoksutuotteista -kampanja. Mukana kenkiä, trikoita, toppeja, takkeja….

 

18 thoughts on “Perkeleen penikat.

 1. Mulla kans kipeilee penikat välillä. Yleensä auttaa (alkuvaiheessa eli kun tuntuu lenkillä ”pakotusta”) jos vähän löysään lenkkareiden nauhoja ja kävellessä/juostessa keskityn siihen että ojennan nilkkaa ponnistusvaiheessa kunnolla. Varmaan veri kiertää paremmin niin menee ohi. Kineesioteippaus on myös ollu iso apu jos päässy pahaksi. Mulla kompressiosukat tuntu pahentavan asiaa, rullailu kyllä ok.

  Tykkää

 2. Onko sulle ikinä tehty jalka-/askelanalyysiä? Sieltä saattais löytyä syy… ekana tulee mieleen laskeutunut/korkea holvikaari, jolloin jalan oma iskunvaimennus ei toimi tai sitten ylipronaatio/supinaatio. Käyppäs paikallisessa Intersportissa, sieltä pitäis saada ilmaiseksi jalka-analyysi (toki varmimman tuloksen saisit fyssarilta)!

  Tykkää

 3. Itse sain penikkavaivoihin hirveästi apua tiikeribalsamista (saa ainakin apteekeista). Kannattaa kokeilla, tuskin siitä haittaakaan on

  Tykkää

 4. Itse kärsin pitkään penikka ongelmista. Kipeytyneitä penikoita ei itselläni saanut enää hoidettua millään kotikonsteilla. Minulle paras hoito on edelleen hieronta plus akupunktio. Ennaltaehkäisynä minulle paras on ollut oikeanlaisten kenkien (etenkin juoksukenkien) löytäminen sillä nykyään pystyn juoksemaan ongelmitta ihan asfaltillakin.
  Viheliäinen vaiva – tsemppiä!

  Tykkää

 5. Toivottavasti nyt en ihan väärin neuvo, mutta penikoihin yksi parhaista hoidoista on lepo. Vaikka kuinka tekisi mieli (:D) mennä niille lenkeille, niin älä mene. Vältä kaikkea turhaa rasitusta niille vähintään siihen asti, kunnes pahin kipuvaihe on ohi, ja mielellään myös sen jälkeen. Ei juoksua eikä reipasta kävelyä ollenkaan, niin pitkälti kuin mahdollista on. Ja ensimmäisenä tietenkin varaat ajan sinne fyssarille/hierojalle! Fyssari voisi olla parempikin, voisit hoitaa sen polviasian samassa paikassa.

  ps. Säärystymä? Säärystymet? Mitääää, nehän on säärystimet! :D

  Tykkää

 6. Mulle on valmentajat kertoneet jalkapohjien hieromisen esim lacrossepallolla auttavan penikkavaivoihin! En tiedä itse sen kummemmin, että onko tästä oikeasti hyötyä, mutta nuo valmentajat ovat olleet aika vakuuttuneita tämän hyödyistä :) Kannattanee ainakin kokeilla! En tosin tiedä, onko siintä enää noin pahassa tilanteessa apua, mutta ennaltaehkäisyssä ja vasta alkavien kanssa ehkä enemmänkin.

  Tykkää

 7. kerro toki lisää siitä polvivaivastakin :) vähä meinaa itellä jo kyllästyttää toodella kevyet jalkatreenit (mm. todella vajaita kyykkyjä ilman painoja). ja ihan vaan koska polvi.

  Tykkää

 8. Täällä kans penikkavammainen. Mä olen taistellut ongelman kanssa vuosia, on tehty jalka-analyysi ja fysioterapeutilla pohjalliset, on venytelty, laitettu kuumaa, kylmää, venytelty ja hierottu itse. Lepo ei auta – se poistaa oireet hetkeksi, mutta ei ongelman syytä, eli kun rasitus palautuu, palautuu ongelmatkin. Mulla on ainakin joka kerta käynyt niin. Nyt talvella menetin taas lopullisesti hermoni tähän p****an joka ei lopu ikinä, ja pääsisinkin sitten työterveyslääkärin kautta ensin röntgeniin ja ultraääneen (joissa ei näkynyt mitään; toisaalta magneettikuva lienee ainoa jossa jotain häikkää ylipäätään saattaisi näkyäkin), sain kunnon tulehduskipulääkekuurin ja nyt käyn fysioterapeutilla. Aika loogisestikin tulehduskipulääkekuuri (4 viikkoa) lopetti sen kroonisen tulehduksen, mutta kipua on edelleen. Mun ongelma on oikeastaan vain toisessa jalassa, jossa on madaltunut jalkaholvi (eli ylipronaatio). Fyssarilta sain ohjeet jalkapohjien lihasten ja nilkan jumppaamiseen. Lisäksi käyn möyhennyttävässä sääriä ja pohkeita – voin kertoa että ne kolme ekaa kertaa hieronnassa sattuivat oikeasti niin paljon että melkein itkin. Mutta se on auttanut! Kipuja on edelleen sekä rasituksessa että levossa (jännityssärkyä), mutta uskon että kyllä se tästä pikkuhiljaa. Fyssari suositteli lisäksi magnesiumsuihketta jaloille, täytyy käydä hakemassa purkki koska tuskinpa siitä haittaakaan on.

  Sori pitkä avautuminen, alkaa vaan aina näppis syyhytä kun pääsen vuodattamaan tästä akilleen kantapäästäni. :D

  Tykkää

  1. Joo, ylipronaatiota löytyy itseltäkin ja sama, että pitäisi vaan alkaa nyt hoidattaa tätä vaivaa kunnolla, kun ei se todellakaan itestään parane ja lepo auttaa vain pieneksi hetkeksi. Pari lenkkiä ja vaiva palaa takasin ja kamalana palaakin :/

   Tykkää

 9. Mulla on kans penikat vaivannut. Meni jossain vaiheessa niin pahaksi, että söin tulehduskipukuurin. Siitä ei ollu hyötyä kuin ihan akuuttiin kipuun, mutta muuten oireilu jatkui. Hieronta sattui ihan h*lvetisti. Nyt käytössä on ollut Back on Trackin säärystimet, mutta kun niitä käytän pidempään, niin jalkapöydät alkaa oireilemaan. Ja niinkuin sulla niin lepo ei kyllä kokonaan auta. Sillon kun oli pahimmat tulehdukset ja jo muutamasta juoksuaskeleesta tuli penikat kipeeksi niin lepo auttoi. Mutta nykyään huomaa että kyllä ne kipeeksi tulee kun alkaa taas juoksemaan. Oikeastaan parhain helpotus on ollut vaihtaa maasto pehmeälle ja joustavalle pohjalle, eli purtsille vaan juoksemaan :)

  Tykkää

 10. Suosittelen, että kannattaa hankkiutua fyssarille, joka osaa selvittää/testata, onko sinun ongelma säären/pohkeen/jalkaterän alueen kalvot vai lihakset (tai ongelma x). Molempia osittain samoilla tavoilla hoidetaan, mutta kalvoille nykyään omiakin hoitomenetelmiä.. Ja loppupeleissä kaikkein tärkeintä olis tietenki saada selville, että mistä ongelma johtuu:)

  Tykkää

 11. Mulla on penikat myös vaivannu, lisäksi parit eri jännetulehdukset samassa jalassa. Lopulta tässä keväällä kivut äityi niin pahaksi, että normaali kävely normaaleilla kengillä aiheutti kipua. Päädyin askelklinikalle (http://www.suomenaskelklinikat.fi/), ja siellä oon saanut äärimmäisen hyvää ja asiantuntevaa palvelua ja jalat on kohta kunnossa. Mulla penikkataudin aiheutti väärä kävelytyyli. Jouduin siis opettelemaan kävelemään oikein, mutta olen myös saanut venyttäviä ja liikkuvuutta lisääviä liikkeitä tehtäväksi (toisessa jalassa siis nilkan liikkuvuus todella huono) sekä hierontaa. Ja se hieronta sattuu aivan helvetisti. Mutta auttaa. Suosittelen siis askelklinikkaa, siellä ollaan erikoistuttu alaraajojen vaivoihin, jolloin asiantuntemus on yleensä eri tasoa kuin ns. ”normi”fyssarilla :)

  Tykkää

 12. Hyviä vinkkejä ootkin jo saanut eli ensin levolla ja lihashuollolla kivut pois! Ja todellakin panosta tuohon lacrossepallon käyttöön. Sillä on hyvä möyhiä jalkapohjat ja myös rullailla säärtä ja pohjetta sen päällä. Toinen mitä voin suositella on pose juoksutekniikka, mikä säästää näiltä vaivoilta jopa kokonaan tai ainakin helpottaa! Googlettamalla löytyy lisätietoa ja youtubesta videoita. Sullahan oli tota kilpparivajista? Silloin valitettavasti kehon palautuminenkin on välillä hidasta eli tarpeeksi taukoa juoksenteluun ;) Itselläni on auttanut lihashuollon lisäksi optiMSM-jauhe ja magnesiumin käyttö ja pahoihin kipuihin kylmä suolakääre (litraan vettä liuotetaan 3 rkl merisuolaa) n. 20 min kerrallaan. Toivottavasti sulla penikat helpottaa pian!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.