Pohdintaa

”Onkohan tuo tekosyy?”

11934893_962056273851628_307404393_n

Eiliseen huumorimielellä kirjoitettuun postaukseeni sain kommentin, että sopivasti olen aina kipeä kun pitäisi alkaa treenata tai ruokavaliouudistaa. Onkohan kyseessä tekosyy? Kuumeisena otin kommentin todella pahasti itseeni, koska olin itse täysin tietämätön tästä kyvystäni nostattaa itselleni kuume aina halutessani.

Toinen vastaava tilanne sattui tänään. Maanantaina iltapäivästä kävin työterveyslääkärillä mainitsemassa pitkään jatkuneesti unettomuudesta (en nukahda ja heräilen) Lääkäri mielestäni liiankin helposti työnsi reseptin käteeni. Tuolloin maanantaina minulla oli jo noussut kuume ja se jatkui kohtalaisen korkeana eiliseen keskiviikkoon, jolloin varasin uuden ajan jo ihan vaan sairaslomatodistusta varten. Aika oli tänään ja edelleen lämpö koholla astelin samaisen lääkärin vastaanotolle.

Kerroin, että minulla ei outoa kyllä ole kuumeilun ja pahasti paisuneiden ja arkojen kaulan imusolmukkeiden lisäksi ole ollut muita oireita. Paitsi toki se flunssaan liittyvä jomotus ja kolotus. Lääkäri hyvin pikaisesti tökkäsi sormella kaulaani ”normaali” vilkaisi kurkkuuni ”normaali” eikä löytänyt (yllätysyllätys) mitään poskionteloista, korvista tai keuhkoistakaan. Jotenkin tuntui, että hän vaan näön vuoksi nuo testit teki ajatukset ihan jossain muualla, kirjoitti sairasloma lapun ja lopuksi kysyi olenko saanut nukuttua.Vastasin. että kyllä se yksi syvästi nukuttu yö riitti ja loput pillereistä jätän säästöön seuraavaa ressikautta varten. Siihen lääkäri, että ”ehkä hyväkin vaan levätä koko viikko niin saat unirytmin käännettyä”

Ok, tässä tekstissä ei ehkä välity se fiilis mikä oli vastaanotolla, mutta hyvin vahvasti koin, että tämä lääkäri oletti minun kehitelleen itselleni ”flunssan” että saan laistaa velvollisuuksistani. Vaikea sanoa mistä fiilis tuli, mutta koin kuitenkin, että nyt minua ei oteta yhtään tosissaan vaan aatellaan, että tässä nyt on taas joku stressaantunut ihmispolo niin annetaas sen pään nyt levätä kun muuta vikaa sillä ei ole. Itse tietenkin olin googlen kanssa itselleni diagnosoinut jo mononukleoosin eli pusutaudin ja mitähän muuta, koska kohtalaisen korkea kuume pitkään jatkuneena ja silminnähden turvoksissa olevat leukaperät eivät mene ihan normaalin flunssan piikkiin. Ehkä. En tiiä. Oon google-lääkäri. Mutta eiköhän tää tauti ala olla tässä, huomenna menisin mielelläni töihin oli olo mikä hyvänsä, kun ensi viikollakin joudun olemaan poissa opiskelujeni vuoksi.

Sama homma oli kilpirauhasen kanssa. Etenkin kun tuolloin diagnosointivaiheessa söin masennuslääkettä niin neljä viidestä lääkäristä joita asian tiimoilta näin, olettivat ihan suoraan, että oireeni ovat psykosomaattisia ja lisätääs vaan tota mielialalääkettä niin johan loppuu höpötys. Vasta kun maksoin itseni kipeäksi asiantuntijasta koin, että minua KUUNNELTIIN ja minut otettiin tosissaan. Kokeilulääkitys vaikutti niin nopeasti ja vahvasti, että puolen vuoden sisällä sen aloittamisesta pystyin huoletta heittämään angstilääkkeilläni kuikkaa ja koen pysyneeni ihan hyvällä mielellä ilman niitäkin. Ties missä kunnossa olisin nyt, jos en olisi Kampin Aavakeskukseen mennyt.

Vähättely ottaa aivoon. Minun ei tarvitse keksiä tekosyitä herkuttelulle. Ei minun tarvitse keksiä edes syitä eikä selityksiä. Jos herkuttelen niin herkuttelen. Olen kuitenkin pystynyt tälläkin viikolla 85% pysymään vehnättömässä ruokavaliossa ilman ongelmia ja syönyt terveellisemmin kuin vaikkapa viime viikolla. Täydellisesti en ole syönyt ja parantaa pitää, etenkin kasvisten osalta. Uskon, että heikon immuniteettini syynä on se, etten ole nyt reiluun kuukauteen syönyt kunnolla kasviksia oikeastaan muualla kuin töissä. Tänään lääkärin jälkeen raahasinkin Lidlin Hevi-osaston mukaan kotiini ja tarkoituksenani on alkaa vetää taas vihersmoothieta.

Oispa mehulinko! Se on kirkasvalolampun kanssa korkealla ostoslistallani.

Joka tapauksessa tiedän, etten ole ehkä mikään suurin inspiraationlähde mitä tulee nopeaan ja tehokkaaseen elämäntapamuutokseen :D Yritän kuitenkin parhaani edelleen, eikä pyyhettä ole heitetty kehään. Ja lupaan, etten kehittele itselleni sairauksia ollakseni poissa salilta, kyse on ollut yleensä vain laiskuudesta ja sekin on täällä myönnetty ;) Tällä viikolla treenaamisen pois jääminen johtuu tosin tästä neljän päivän kuumeesta, eli toiset neljä päivää pitää ottaa hissukseen.

Vois alkaa pitää ruokapäiväkirjaa viikon ajan?

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGIPOLKU | BLOGIT.FIINSTAGRAM FACEBOOK
Snapchat: jenskysii

Loppumainontaa mainoslinkkeineen!

Hyvinvoinnin Tavaratalolla* tällä viikolla kaikki laadukkaat Madara* luonnonkosmetiikkatuotteet -20%. Sopii niin omaan käyttöön kuin pukin konttiinkin ja tuotteita niin selluliitille, naamalle kuin hiuksillekin!

Fit-lehden* uutena tarjouksena on puolen vuoden lehdet 22,90€ ja kaupan päälle joko Ivana Helsingin kosmetiikkalaukkusetti sekä Face Stockholm -meikkejä TAI trendikkäät, kullanväriset kuulokkeet ja valkoinen toppi. Jos kiinnostuit, tilaa täältä!*

13 thoughts on “”Onkohan tuo tekosyy?”

 1. Nyt on ihan pakko kommentoida, monesti olen meinannut mutta aina se on jäänyt. Tämä kyseinen postaus herätti tarpeen sanoa sen, mitä lähes joka kerta kirjoituksiasi lukiessa ajattelen. Nimittäin yksi isoimmista syistä, miksi blogiasi luen on se, että yleensä ne asiat ei menekään putkeen. Jos olisin saanut sentin joka kerta kun olen päättänyt parantaa a) syömisiä b) liikkumisia ja muutaman päivän päästä huomannut että taas persiilleen meni ja tuntenut kauheata morkkista… Niin. Ja kun yleensä se vaatimus itsellä on, että KAIKEN pitää mennä putkeen, ei riitä että onnistuu enimmäkseen. Ja sitten luen niitä kauniita ja tyylikkäitä blogeja, joissa treeni kulkee ja ah kun lautanen näyttää niin hyvältä avokadoineen ja lehtikaalineen sprulinaruikkauksella ja persus pyöreä ja kiinteä ku rantapallo ja tuntee itsensä niin huonoksi ja epäonnistuneeksi. Mutta kun suurin osa meistä on ihan tavallisia ihmisiä ihan tavallisine asioineen, suklaa nyt vaan on niin pirun hyvää varsinkin kun pihalla on pimeää ja sataa. Ja kun luen, että en ole ainoa, joka ei suoriudu kaikesta täydellisesti, tulee hyvä olo, meitä on aika paljon täällä sellaisia pieniä inhimillisiä taapertajia, joilla on hyviä ja huonoja päiviä, jotka toivottavasti oppii iloitsemaan ja arvostamaan niitä pieniäkin onnistumisia kuten että vaikka vehnättömällä ei olisi ollut 100%, on pirun jees että on ollu suurimmaksi osaksi! Minä söin vain kolme ballerinakeksiä, olisin voinut syödä vielä enemmänkin, hyvä minä!!

  Ps. Minä laiskimus kirjoitan tätä työpaikalla, ei vain työt juuri nyt kauheasti nappaa, who cares!

  Tykkää

  1. On niin ihanaa saada näitä kommentteja! Joskus itselläni on hirveät paineet ja tunne siitä, että olen epäonnistunut kun olen niin tavoitteeton verrattuna moneen muuhun portaalin bloggaajaan. Tiedän, että vertailu on typerää ja tavallisuus voi olla myös valttia, mutta silti. Sorrun usein miettimään, että ”miksei tää oo mulle noin helppoa?” mutta sitten muistan, etten todellakaan tiedä mitä kaikkea muiden blogien taustalla voi olla JA että voishan mulla nyt mennä tuhat kertaa huonomminkin :D Tämä on prosessi ja se on pitkä. Mutta uskon, että vanha kansa on oikeassa siinä, että hiljaa hyvä tulee. Jokainen valinta on askel johonkin suuntaan ja mitä enemmän otan askelia kohti hyvinvointia, sitä lähemmäs pääsen sitä. Minustahan se on kiinni

   Tykkää

 2. Olet ihana juuri tuollaisena. Oot inhimillinen. KAIKILLE meistä joskus tulee flunssia ja tulee mässytykausia, se on ihan normaalia. Oot silti inspiroiva ihminen ja luen blogiasia mm koska osaat kirjoittaa ihan hemmetin hyvin!

  Kuules, postaustoivetta! Olisko mahdollista tehdä postaus tuosta kilpparia tukevasta ruokavaliosta? Oikein semmonen informaatio pläjäys!

  Tsemppiä Jenny!

  Tykkää

 3. Tätä sun blogia jo pidempään seuranneena pakko sanoa, että musta tässä parasta on nimenomaan se, että oot jotenkin tosi ihhimillinen kaikkine laiskotteluinesi ja autossa salaa syötyine suklainesi. Ja tarkoitan tota nyt ihan pelkästään hyvällä! :) Ihana lukea oikeesti elämänmakuista tekstiä, josta huomaa, että siellä on ihan oikee ihminen ruudun toisellakin puolella eikä mikään kaikkivoipa supermimmi. Vaikka supermimmi säkin oot omalla tavallas :)

  Tykkää

 4. Niinkuin tuossa jo aiemmin ovat sanoneet; juuri se, että olet ihminen ja näytät ne inhimilliset piirteet ja repsahdukset täällä vapaasti, tekee siusta blogin, jota on kiinnostavaa lukea. Ihminen minua kiinnostaa, ei niinkään suoritus. Ihminen, on se, joka tekee blogista minua kiinnostavan. Ja sitä paitsi nopeaa ja helppoa elämäntapamuutokset harvoin ovat. Siis ne oikeat muutokset, eivätkä mitkään kuuden kuukauden tehodieetit. (:

  Mie pien peukkuja! Ja kipeenä ei pidäkään treenata, ihan oikeassa olet! >:(

  Tykkää

 5. Äh, meinasin yksitellen kopioida tähän lainauksesi lääkärin puheista, mutta taitaa olla turhaa. Kyllähän sinä nyt potilaana, ja kuten itse sanoit, ”google-lääkärinä”, tiedät paremmin, tekeekö lääkäri jonkun asian vain näön vuoksi. Lisäksi sinun mielestäsi jokaisen kilpirauhasen vajaatoimintaan viittaavat oireet pitäisi tutkia kilpparina, mutta tämä ei tietenkään saisi sinulle maksaa. Jos kaikki yleisoireita valittavat potilaat (väsymys, lihominen jne) tutkittaisiin perinpohjin, ei niitä enää voitaisi tutkia, ainakaan yhteiskunnan varoilla. Lisäksi tämä johtaisi ylidiagnostiikkaan.

  Tajuatko, kuinka iso osuus yleisoireita valittavista potilaista oireilee oikeasti psykosomaattisesti? Huomaa, että tämä ei tarkoita että potilas itse haluaisi olla sairas, vaan valitettavasti iso osa ihmisistä on vähän sekaisin elämänsä kanssa ja tämä heijastuu somaattiselle puolelle.

  Äh, tuskinpa haluat edes nähdä tätä lääkärin puolta asiasta. Lääkärit on tyhmiä ja sinä, yhden päivän googletuksen jälkeen, viisaampi kuin he, välinpitämättömät paskiaiset. Mitä lienevät opiskelleet koko elämänsä…

  Tykkää

  1. Haluaisin mielelläni nähdä lääkärin puolen ja ymmärrän, kuinka usein oireet voivat olla psykosomaattisia :) itse kuitenkin voin kertoa kokemukseni vain asiakkaana ja ne kokemukset olen tässä postauksessa kertonut.

   En tosin ymmärrä missä kohtaa luit, että pidän itseäni lääkärinä fiksumpana :D tuo mononukleoosiheitto kun oli VITSI ja päätarkoitukseni kirjoituksella ei ollut vähätellä lääkärin ammattitaitoa tai edes epäillä,että minulla nyt olisi mikään muu kuin se ihan tavallinen lenssu vaan sillä,että vahvasti koin, että lääkärin asenteen välinpitämättömänä ja olettavana. En hänen pään sisäänsä näe niin en tietenkään voi tätä faktana esittää, mutta se on oma KOKEMUKSENI ;)

   Usko pois, arvostan heidän koulutustaan ja ammattitaitoaan. Ei minusta siihen olisi. Mutta ei se sitä tarkoita, ettenkö voisi kokea tiettyjä lääkärikäyntejä negatiivisena, ja ne eivät välttämättä liity yksilöön (tiettyyn lääkäriin), jokatotta kai on eri tilanteessa yleisellä kuin yksityisellä puolella

   Tykkää

  2. Mikähän minuun on nyt iskenyt, kun jo toinen kommenti täytyy jättää! :) Ei mutta minun on nyt pakko kommentoida tähän asiaan, sillä itsekin kilpparivajaana ja mielenterveysalan työntekijänä tämä teksti yksinkertaisesti nosti karvat pystyyn.
   Ja huomautuksena heti tähän alkuun, minä puhun myös nyt vain omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta, kyse ei ole yleistyksestä, joka koskisi KAIKKIA ammattikunnan edustajia. Kun minä sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan, minä löysin kyseisen diagnoosin googlettamalla ja onneksi minulla on myös lääkäri, joka ajatteli, että on hyvä testauttaa arvot. Joskus myös tavisihmiset osaavat miettiä, että mikä heitä saattaisi vaivata eikä se tarkoita, että he kyseenalaistaisivat lääkäreiden ammattitaidon. Parasta lääketiedettä minusta on sellainen, joka on potilasta kuunteleva ja kunnioittava – kukaan lääkäri tai muunkaan alan edustaja (ei edes me psykologit!) pääse toisen pään sisälle, toisen kehoon ja pysty ymmärtämään täysin sitä, miltä tuosta kyseisestä ihmisestä tuntuu. Parhaiten siitä pääsee perille, kun aidosti haluaa saada siitä selvää ja kuuntelee asiakasta.

   Siitä olen samaa mieltä, että tämän päivän yhteiskunnassa valitettavan monella on mielenterveysongelmia, luokitellaaanhan masennuskin jo käsittääkseni kansantaudiksi? Tässä kohtaa minä kuitenkin haluaisin nostaa esiin sen, kuinka tärkeää olisikin, että lääkäreillä olisi taitoa kohdata näitä asioita. Minulla on jonkin verran tuttuja lääketieteen puolelta, sekä opiskelijoita että jo valmistuneita ja he ovat kuvanneet sitä, että asiakasvuorovaikutukseen liittyviä kursseja opiskeluaikana on vain vähän ja myös psyykkistä terveyttä käsittäviä kursseja vain niukasti ja vapaavalintaisina (tämä toki voi vaihdella yliopistoittain). Minulla nämä nyt toki ovat vain kuulopuheita, koska en itse ole alaa opiskellut. Mutta omakohtaisena kokemuksena voin sanoa sen, että edellisessä työpaikassa työterveyshuollossa käydessäni kyselin lääkäriltä, mitkä ovat mahdollisuudet saada keskusteluapua jos sellainen tilanne jossain kohtaa tulee, lääkäri kysyi minulta täsmälleen näillä sanoilla ”ai onko sulla joku trauma vai?”. Sanonpa vaan, että olisi tehnyt mieli hieman huomauttaa, kuinka tällaisia asioita kannattaa ottaa puheeksi. Ja myönnän että minä pidin suuni kiinni, ei kauheasti huvittanut alkaa selittämään kyseiselle lääkärille yhtään enempää. Varmasti on myös hyviä, asiakasta kuuntelevia ja asiansa osaavia ihmisiä, ehdottomasti, mutta valitettava tosiasia on se, että eivät kaikki ole sellaisia. Ja minusta on surullista, että jos annetaan kritiikkiä sitä ei oteta rakentavasti vastaan vaan, että suututaan ja vedetään mutkat suoriksi ja tehdään ylitulkintoja (esimerkkinä tämä kommentti: Äh, tuskinpa haluat edes nähdä tätä lääkärin puolta asiasta. Lääkärit on tyhmiä ja sinä, yhden päivän googletuksen jälkeen, viisaampi kuin he, välinpitämättömät paskiaiset. Mitä lienevät opiskelleet koko elämänsä…).

   Pyrkikäämme siis kaikki tekemään työmme mahdollisimman hyvin ja kunnioittamaan toinen toisiamme :) Hyvää viikonloppua!

   Tykkää

 6. Hyvä vastaus kritiikkiin. Tosin hyvä lisätä hedelmiä/kasviksia/salaattia kyllä ruokavalioon ja kattoa onko muutenkin vitamiinit tasapainossa.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.