Pohdintaa · Yleinen

Sosiaalinen media ei ole valehtelija – sinä olet

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on levinnyt nuoren Essena O’Neillin kirjoitus siitä, kuinka sosiaalinen media on valetta ja hän aikaa jättää sen kokonaan taakseen, koska se häiritsee hänen elämäänsä nykyään niin paljon.

Jo heti luettuani sen kohottelin hieman kulmiani. Asia on hyvä ja on totta, että on hyvä tuoda esille se, kuinka helposti somen kautta voi ihmisiä huijata.

AH, mutta siinähän se pointti tulikin. Kuinka hyvin (joku) voi somen KAUTTA huijata. Some itsessään ei huijaa ketään. Sosiaalinen media on väline. Samoin kuin ase ei yksinään ketään tapa, ei sosiaalinen mediakaan yksinään valehtele. Se, että sinä itse päätät antaa omasta mielestäsi vääristyneen kuvan omasta todellisuudestasi muille, ei tee sosiaalisesta mediasta pahaa vaikka kuinka ahdistuisit. Sinä itse vain käytät sitä siten, ettei se tuota sinulle iloa.

Jokainen somen käyttäjä itse valitsee millä tavoin itseään valitsemillaan kanavillaan ilmaisee. On käyttäjästä itsestään kiinni kuinka ”totuudenmukaisen” tai ”valheellisen” kuvan hän haluaa itsestään luoda. Tekeekö se, että ottaa samasta asiasta sata kuvaa ja valitsee parhaan, siitä kuvasta yhtään valheellisempaa kuin se, että räppäisisi vain yhden? Kummassakin tapauksessa on vangittuna vain yksi hetki.

11896024_10154225530915550_2678772522009509101_nFB-profiilikuvani. Tarkasti valittu ja hartaudella muokattu mm. finnejä pois leuasta. Olisinko aidompi ilman meikkiä ja muokkauksia? Miksi aitous on kiinni meikin määrästä, kun ihminen pysyy samana ja ainakin itse mieluummin edustan tämän näköisenä kuin meikittä? Varmasti kuitenkin valtaosa ihmisistä ymmärtää, että luonnossa näytän eriltä. En esimerkiksi ole mustavalkoinen.

Tekeekö meikki tai tekoripset naisesta yhtään epäaidompaa? Ei minusta. Aitous on jotain muuta kuin ulkokuori. Ja mitä aitous ylipäätänsä on ja missä se näkyy? Onko esimerkiksi työkavereideni kuva minusta yhtään aidompi kuin Instagram-seuraajieni? Tunteeko hyvän päivän tuttuni aidomman Jennyn kuin Hikikinkun lukijat?

Jokaisessa meissä on monta puolta. Mummoni kuvaisi minua varmasti eri tavalla kuin Wilhelm, eikä kummankaan kuvaus olisi väärä. Samoin eri some-kanavat esittelevät minusta eri puolia. Facebook-kaverini näkevät elämästäni erilaisia viittauksia kuin Snapchat-seuraajani. Kumpi on aidompaa, niin sitä en osaa päättää. Facebookissa linkitän tapahtumiin ja kuviin elämääni kuuluvia ihmisiä, julkaisen kuvia kodistani ja kerron työpaikkani. Snapchatissani pölisin päivittäisiä ajatuksiani ja esiinnyn pääasiassa yksin, mutta vastavuoroisesti ilman meikkiä ja ”yhden oton taktiikalla”, kun taas FB-profiilikuvaa varten voin ottaa valehtelematta jopa 100 selfietä ja muokata niistä sen parhaimman. En silti näe sitä vääristyneenä representaationa itsestäni. Valitsen sen vain kuvastamaan minua FB-profiilikuvanani, ei sen kummempaa.

Gradussani tutkin sosiaalisen median voimaannuttavaa vaikutusta ja sitä kautta tutustuin lukuisiin tutkimuksiin, joissa todettiin, että itseasiassa elämän parhaiden ja onnellisimpien puolten esiinnostaminen ja korostaminen olivat jopa hyväksi ihmisille. Se voi auttaa näkemään maailman muutenkin positiivisemmin ja tuntuu hyvältä nähdä itsestään kauniita kuvia ja saada niistä kehuja. Kyllä, se voi tuoda myös ahdistusta kun pitää ”pitää” yllä tiettyä kuvaa, mutta hyvin paljon on kiinni siitä, kuinka ihminen itse suhtautuu asiaan. Suhtautumisensa ja tekonsa voi aina valita. Jos nykyinen tyylisi käyttää somea ahdistaa ja tuntuu pahalta, niin käytä sitä toisin. Mahdollisuudet ovat lukemattomat!

Ymmärrän, että on raskasta pitää omaa brändiään yllä, etenkin jos siihen liitetään tietynlainen ulkonäkö ja käytös. En kuitenkaan näe, että sellaiset ihmiset ovat epäaitoja,jotka itse valitsevat, etteivät esimerkiksi Instagram-tilissään tai blogissaan valita, kerro ikävistä kokemuksista, esiinny ilman meikkiä tai kerro synkimpiä salaisuuksiaan. Eivät kaikki halua sellaisia asioita julkisuuteen ja miksi pitäisikään? He ja heidän lähipiirinsä kuitenkin tietävät, että heissä on muutakin kuin se ”täydellinen somekuva” ja jos se riittää heille, niin miksi arvostelisimme heitä epäaidoiksi huijareiksi? Jokainen käyttää somea valitsemallaan tavalla. Vaikka itse olen hyvin avoin blogissani ja snapchatissa todellinen tursake, niin en nyt ajattele olevani jotenkin aidompi ihmisenä kuin vaikkapa seuraamani Sabina Särkkä, jonka some-kanavat mielestäni ovat hyvin kiiltokuvamaisia. Se on hänen somekuvansa, jonka hän haluaa julkisuuteen. Kriittiseen medialukutaitoon kuuluu se, että ymmärtää, ettei se somekanavat kerro koko todellisuutta koskaan. Snapchatin Mystoryn pituus voisi olla 24 tuntia ja silti siitä jäisi jotain ”todellista” pois.

Summa summarum: Uskon, että nykyajan nuoret alkavat olla sen verta someaalisia ja valveutuneita, että ymmärtävät itsekin sen, kuinka helppoa tilanteita ja kuvia ja lavastaa ja kuinka paljon täydellisen selfien ottaminen vaatii. Jotta asia tulisi vielä selvemmäksi, niin mediakasvatusta peruskouluissa saa puolestani lisätä jatkossakin ja samaten olisi hyvä pohtia sitä, että kumpi on pitkässä juoksussa järkevämpää omalla kohdalla: jakaa somessa mahdottomasti vai jakaa somessa rajatusti? Kannattaa muistaa, että ”valheellinen” somekuva voi tietyssä mielessä olla ”aitoa” turvallisempi. Tällöin mahdollinen kritiikki iskeytyy johonkin itsesi luomaan hahmoon, ei sinuun itseesi. Kaikkien somekuninkaiden ja -kuningattarien ei todellakaan tarvitse kestää sitä ulosteryöppyä, mitä täältä voi saada. LISÄKSI oma ammatti voi rajata hurjasti sitä millaisista asioista kirjoittaa ja millaisen kuvan itsestään antaa. Itse esimerkiksi työskentelen lasten parissa, minkä vuoksi koen omalla kohdallani vähäpukeiset kuvat epäsopivina, kun aiemmin tutkijana ollessani tissivaon näkyminen ei tuntunut väärältä. Toisilla aloilla taas tietynlainen seksikkyys taas kuuluu siihen omaan somepersoonaan ja sitä halutaan korostaa (ja tiedän, seksikkyys ei ole synonyymi vähäpukeisuudelle :D)

Miksi muuten sitten vain pääasiassa somea negatiivisesti kuvaavat tutkimukset saavat medianäkyvyyttä? Koska nykyään negatiivisuus myy paremmin. Murhat, tapot, katoamiset, sodat, kidutukset, kärsimys ja menetykset keräävät enemmän klikkejä kuin onni, rakkaus, menestys ja rauha. Mielestäni se kertoo jotain ikävää tämän hetken maailmantilasta ja meistä klikkaajista.

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGIPOLKU | BLOGIT.FIINSTAGRAM FACEBOOK
Snapchat: jenskysii

17 thoughts on “Sosiaalinen media ei ole valehtelija – sinä olet

 1. Hyvä teksti! Samaa mieltä tosta, että itsehän jokainen päättää siitä, millaisen kuvan itestään antaa somessa. Mediakasvatusta todellakin lisää kouluihin kiitos! Kävitkö muuten lukemassa niitä Essenan instan kuvia? Musta ne olis kyllä just käyttistä materiaalia mediakasvatukseen.

  Musta Essena nosti hyvin sitä esille, kuinka riippuvaisia ihmiset nykyään on instasta ja muista sosiaalisen median välineista (ja puhelimista, etenkin puhelimista). Aikaa kuluu ihan järkyttävän paljon siihen että vaan nopeasti tsekkaa somen fiidin. Rupesin kiinnittämään tähän huomiota vähän aikaa sitten ja ällötti. Päivän aikana näistä pikku tsekkauksista saattoi kertyä parikin tuntia. Kelaa miten senkin ajan voisi käyttää vaikka kirjojen lukemiseen, tai siis ihan mihin tahansa. Essenan tempauksesta innostuneena poistin (toistaiseksi) omasta puhelimesta instan ja snapchatin ja telakoin läppärin pöydälle, ettei se seilaisi aina sohvalle. Tajuan että tänkin voi nähdä vähän turhana tekona, mutta parin päivän aikana olen saanut tehtyä niin paljon asioita mitä ei muuten hirveämmin tule tehtyä. Luin kirjaa, järjestin vaatekaapin uudelleen (konmari baby!), leivoin, matkustin bussissa ja katselin maisemia, kävin tanssitunnilla ja siivosin jääkaapin. Eikä tunnu oikeestaan lainkaan siltä että jäisin paitsi mistään kun en nää viimeisiä kuvia. Some on ihana, mutta samalla niin kamala, koska se koukuttaa ja syö aikaa aivan liikaa.

  Tykkää

  1. Joo luin, ja hän hyvin nosti esiin kaiken sen piilomainonnan ja taustatyön ja säädön mitä esille tulee! Ainoastaan tuo (ei pelkästään hänen itsensä) harrastama uhriuttaminen vähän rassasi,koska kuten sanoit: ei some ole paha jos sitä käyttää ”pahoinvoivasti”. Itse pidän myös somettomia päiviä ja pakotan itseni kirjan ääreen ja se tekee kyllä hyvää joskus. Aikaa jää huomattavasti enemmän :D

   Tykkää

 2. Siinä on vaan se huono juttu, että lapset ottavat mallia niistä somen täydellisistä kiiltokuvista. Vastikään luin tutkimuksesta, joss kerrottiin, että esim. kuudesluokkalaiset eivät erota mainontaa tekstin joukosta, heillä kaikki on yhtä totuutta. Joten 12v tyttö voi katsella niitä täydellisiä kuvia igstä ja pitää niitä täytenä totuutena, eikä tajuta mitä sen kuvan taakse kätkeytyy.. Ja masentua, kun oma elämä ei olekaan sellaista täydellistä satua. Tietysti voidaan ajatella, että se on vanhempien homma valistaa lasta, mutta musta tuntuu, että nykyajan vanhemmat vähän välittävät kersoistaan, eikä heillä ole niihin aikaa tarpeeksi. Joten kukaan ei opeta heitä miten some toimii.

  Tykkää

  1. Riippuu taas vähän miten tutkitaan ja mitä tutkitaan :) totta kai löytyy lapsia JA aikuisia,jotka eivät näe mainontaa, mutta yleistää ei tätäkään voi. Vanhempien ja koulun tehtävähän se on tukea kriittistä medialukutaitoa mutta ehkä vielä nyt ”päävastuu” on koululla,koska vanhempienkin medialukutaito voi olla vielä heikoilla kantimilla. Ei se minusta kerro sitä, ettei nykyvanhemmat välitä,vaan etteivät he itsekään tiedä.

   Tietenkin somen käytöllä on paljon huonoja puolia ja aikuisen on helpompi nähdä täydellisten kuvien taakse kuin lasten. Kuitenkin kautta aikain ollaan otettu inspiraatiota ja ihailtu mm. Julkkiksia, ettei se mikään uusi ilmiö ole. Meikän ollessa nuori lehtikuvien sanottiin aiheuttavan anoreksiaa, nyt syytetään instagramia. Itse sanoisin kuitenkin,että nykyään roolimalleista on varaa mistä valita ja esillä on enemmän keskenään erilaisia ihmisiä, joten se ihmiskuva,jota lapsille pommitetaan,on monipuolisempi.

   Mutta lapsi kuin lapsi tarvisi sen aikuisen tuen somemaailmaan. Eka pitäis kouluttaa vaan ne aikuiset :D

   Tykkää

 3. Mä haluaisi tarttua noihin mainittuihin tekoripsiin, vaikka vähän aiheen ohi nyt meneekin. Nyt kun nämä ei meikkiä -kuvat on somessa ajoittain esillä, oon itse kiinnisttänyt huomiota nimenomaan niihin irtoripsiin ja värjättyihin kulmiin ja hiusten pidennyksiin. Mun ymmärtääkseni niiden meikittömien kuvien jakaminen perustuu just siihen, että voisi nähdä ihmisiä ihan omina itsinään, ilman mitään lisäyksiä. Välillä sitten niitä kuvia katsellessa miettii, että voi kun tuolla on kauniit ja pitkät ripset tai tuuhea tukka ihan ilman meikkiäkin, ennen kuin huomaa jonnekin nurkkaan präntätyn tekstin, että tosiaan, muovia on kuitekin naamassa, vaikka maalit onkin pesty pois. Mun mielestä semmoisia kuvia, missä on jäljellä pidennyksiä yms. ei pitäisi jakaa luomuina ja ehostamattomina, tai sitten ainakin pitäisi kunnolla ilmoittaa, että en hei oo tässä oikeesti nyt luomu. Mun mielestä semmoisten kuvien jakamisessa on paljon suurempi vaara aiheuttaa nuorille ja vanhemmillekin naisille itsetunto-ongelmia kuin selkeästi ehostetuissa kuvissa.

  Tää on nyt kyllä niin off topic, mutta kun nyt tuli mieleen. :D Yleisesti oon sun kanssa samoilla linjoilla, vaikka kyseenalaistaisin tuon sun aseiden ja somen rinnastuksen. Aseet ei toki itsenään tapa eikä some tuhoa, mutta kun ase on saatavilla helposti, tulee niitä murhiakin tehtyä helpommin, niin kuin USA:ssa esim. on nähty. Somekulttuuri taas on niin monen yhteiskunnallisen tekijän summa, ettei sama sääntö millään taivu siihen.

  Itsehän kuulun siihen porukkaan, jota somen täydellisyys aika ajoin masentaa ihan hemmetisti ja silloin sitten pysyn sieltä kaukana. Vaikka sitä tietenkin tietää, ettei kaikkien näiden ihmisten elämä nyt oikeasti ole näin jynssätyn täydellistä, saattaa se ajatus silti välillä hukkua, kun oman elämän aallot vyöryttää ulapalle haiden suuhun. Silloin kyllä kaipaisin edes jotain muistutusta näiltä täydellisiltä somettajilta, että heidän elämässään on joskus virhe, vaikka olisi kuinka pieni vain. Silti ymmärrän halun suojella itseään netiltä ja maailmalta, enkä missään nimessä mene vaatimaan näkyville ”oikeaa elämää”, ei ole minun tehtäväni päättää, mitä muut somessa jakavat.

  Aitoudestahan voisi puhua paljonkin ja tuntuu, että ihmiset määrittelee sitä eri tavalla. Ne somekanavat, joissa en itse jaa kuin niitä elämän hienoja puolia, tuntuu minusta itsestäni vierailta. En tunne itseäni aidoksi juuri sen takia, etten anna elämästä kuvaa sellaisena kuin se on vaan kiillotan, sovittelen, siivoan, muokkaan ja mietin. Ja kun itsestäni tuntuu, etten pysty olemaan somessa aito, oma itseni juuri tämän itsensä suojelemisen tarpeen takia, en juuri myöskään someta. Tämä on mun päätökseni ja mun näkemys siitä, mikä on aitoa. Itse kai vain koen jonkinlaisen balanssin parhaaksi, en juuri seuraa somettajia, joiden elämä somen mukaan on yhtä juhlaa tai sellaisia, jotka on yhtä kuraa. Tykkään balanssista, pieniä hyviä ja sitten vähän huonompiakin hetkiä, koska niinhän se elämässä menee. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kenenkään tarvitsisi alkaa hyppiä mun pillin mukaan, kunhan totesin, että sille arjen harmaammallekin puolelle on kysyntää, jos sellaista uskaltaa jakaa.

  Tykkää

  1. Itse näen kyllä tekoripset ja kestovärjätyt kulmat tarpeeksi ”luomuna” nomakeup-kuvaan :) kesto kaunis musta, vähän niinkuin lävistys tai tatuointi. Mutta ymmärrän kyllä mikä niissä voi myös tökkiä!

   Tykkää

 4. Hyviä ajatuksia ja pointteja! Se vain tuli mieleen, että minua ainakin kiinnostaa eniten sellaiset tyypit jotka antaa välillä myös sen elämän nurjankin puolen näkyä. Kuolisin tylsyyteen pelkistä kiiltokuvista. :D Mutta ymmärrän toki pointtisi, että ei kaikki halua jakaa ihan kaikkea itsestään, ja että ne läheiset ja ylipäänsä ne ihmiset joilla on oikeesti väliä, tietää kyllä vaikkei julkisesti kaikkea tietoa jakaisikaan. :)

  Tykkää

 5. Päivitysilmoitus: Epäsuositut mielipiteet

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.