hyvinvointi

Meditatiivinen piirtäminen

Mindfulnes-värittäminen on nyt ollut loppuvuoden hittijuttu. Itseltänikin pari värityskirjaa löytyy, mutta suurin intohimoni on väkertää zentangle-piirrustuksia. Koen, että niitä tehdessäni se oma luovuuteni pääsee valloilleen ja muutoinkin viivojen ja pisteiden teko rentouttaa minua enemmän kuin ”pelkkä” värittäminen, joka taas tietyissä mielentiloissa on sitä parasta terapiaa.

Parasta meditatiivisessa piirtämisessä on se, ettei virheitä ole. Jos kaikki viivat eivät mene juuri sinne minne ajattelit niiden menevän, niin kokonaisuutta se ei pilaa millään tavalla. Kun työ on valmis, tulet huomaamaan, ettei ne virheet sieltä edes erotu.

12081233_1682629458618712_1339074804_n

Zentangle-piiperrys on helppo oppia ja väärää tapaa sen toteuttamiseen ei ole. Sinun ei myöskään tarvitse osa piirtää mitään muuta kuin palleroita ja viivoja! Kun niitä yhdistää kokonaisuuksiksi, niin lopputulos on yleensä vaikuttava ja juuri sinun itsesi luoma. Inspiraatiota saa hakea muualta ja itsekin olen monta piirrustusta tehnyt jonkun toisen designin pohjalta. Pinterest ja Instagram ovat täynnä mielettömiä zentangle/zendoodle-töitä.

Itse löysin meditatiivisen piiperryksen kun etsin kuvisaihetta vitosille. Työ yksinkertaisuudessaan meni niin, että paperi piirrettiin ensin täyteen lomittain meneviä ympyröitä ja jokainen alue täytettiin erilaisilla kuvioilla. Kuviot voivat olla viivoja, aaltoja, sydämiä, shakkiruudukkoa, kukkia, pyörteitä, palloja… You name it. Alkuun tuntui hankalalta löytää jokaiseen osaan oma kuvionsa, mutta Pinterest auttoi :D Ja loppujen lopuksi sitä itsekin huomasi kuinka paljon yksinkertaisia kuvioita saakaan keksittyä kunhan vaan laittaa kynän paperille ja katsoo mitä tulee.

11055630_1637927609760278_2098194583_n

11378896_490100057811203_1607686366_n11098346_649494118528305_1754114543_n

Mitä järkeä meditatiivisessa piirtämisessä sitten on?

Se rauhoittaa. Sitä se todellakin tekee. Itse stressasin keväällä tosi paljon ja tämä syksykään ei mitään auvoa. Kun istahdan alas (tai siis kyyristyn ergonomiseen asentoon sohvalle) ja uppoudun vetelemään viivoja sinne sun tänne, niin stressi unohtuu hetkeksi täysin. Uskon myös, että välillä tekee hyvää TEHDÄ jotain kuin vain katsoa passiivisesti Netflixiä (mikä sekin on ihanaa hetkittäin).

Lisäksi lopputulos yllättää aina. Alkuun voin tehdä hienojakin suunnitelmia ja värivalintoja, mutta en millään voi todella hahmottaa millainen valmis työ tulee olemaan.

11881638_1645611439015464_1091163915_n 11849389_1043579052341927_1246533965_n

Koen myös, että piipertäminen on jotenkin luontevampaa kuin esimerkiksi aivoton surffailu. Iso osahan meistä on koulussakin piirrellyt vihkojen sivuun, puhelimeen puhuessa väkertänyt kukkalaaksoa jollekin tyhjälle paperille tai maalannut viiksiä lehdissä näkyville naamoille. Sellainen ”päätön piirtäminen” on luonnollista ihmiselle, eikä sillä ole mitään merkitystä oletko Leonardo da Vinci vaiko Remontti-Reiska. Sen piiperryksen ei tarvitse esittää mitään. Se vaan on.

Minulla on olemassa myös omat stressipiirrustukseni, joista en kuvaa ole ottanut. Tarkoitukseni on jatkaa niitä aina silloin kun meinaa ihan tosissaan ahdistaa (ja sen kyllä näkeekin niistä). Yleensä jo ihan muutaman alueen täyttäminen jollain ”ahistuskuviolla” auttaa pääsemään siitä tunteesta yli ja voinkin alkaa tehdä jotain rauhallisempaa työtä tai jatkaa sitä mikä ikinä jäikään kesken.

11419091_1611182779141676_1554282996_n

 

Mitä tarvitset?

Kynän ja paperia. Viivottimet, harpit, tussit ja värikynät ovat extraa jos koet haluavasi käyttää niitä. Alkuun riittää, että vetelet vaan vapaalla kädellä paperin täyteen erimuotoisia alueita ja alat täyttää niitä.

Itse tusseina olen tykännyt ihan perus-stabiloista! Niillä saa tarkkaa jälkeä aikaiseksi ja värivalikoima on laaja.

Voivatko kaikki piipertää?

Voivat jos se kiinnostaa. Ei kaikkia kiinnosta ainakaan alkaa säännöllisesti mitään piirrellä. Mutta jos sinulla pysyy kynä kädessä (tai suussa) ja mielesi tekee kokeilla, niin kokeile!

11257992_500272003461873_879252673_n 1517217_1449591072033628_1851208110_n

Zentangle-tyylillä saa tehtyä myös ”esittävää taidetta”. Ylläoleva perhonen tuli vastaan Pinterestistä ja oli pakko kokeilla tehdä itsekin. Ääriviivat hahmottelin mallin pohjalta, täytekuviot vedin hatusta.

Alimmainen on äitini 50v-lahjaksi tekemäni leijonan pää. Siihenkin inspiraatiota hain ihan googlen avulla, koska en todellakaan ilman mitään mallia saanut hahmoteltua miten leijonamaisia piirteitä luodaan :D Nyt kun pari kertaa olen esittävämpiä kuvia tehnyt, niin tarve mallille vähenee.

Nyt tarkoitukseni on tehdä zentangle-joulupukki. Se toimikoon eskarilaisten ”välitodistuksena”.

Työn ei tarvitse olla esittävä, etteikö se tarkoittaisi jotain juuri sinulle. Olen tehnyt zentangle-palleron avomiehestäni, joka ei ole itse palleroa nähnytkään. Valitsin vain sellaiset värit ja kuviot, jotka hänestä tulee minulle mieleen ja avot.
Sama jonkun tunteen kanssa. Surua, iloa, pelkoa, ikävää voi kuvata niin monella tavalla ja värillä. Niiden laittaminen paperille voi auttaa enemmän kuin uskotkaan.  Alla oleva väkerrys edusti syksyistä koti-ikävääni.

Kiinnostuitko kokeilemaan? Vai oletko jo kokenutkin piipertäjä? :) Mielellään vilkuilisin myös teidän töitä, jos niitä löytyy jostain!

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGIPOLKU |BLOGIT.FIINSTAGRAM FACEBOOK
Snapchat: jenskysii

4 thoughts on “Meditatiivinen piirtäminen

 1. Wau! Ihan mielettömän hienoja! Kunpa itsekin osaisin! Mä en oo koskaan ollut mikään piirtäjä, mutta värittämisestä tykkään kyllä. Se tosiaan rentouttaa!

  Tykkää

 2. Jenny, mää rakastan sua. Siis ihan oikeasti, tosissaan, sydämeni pohjasta rakastan! Halusinpa vaan kertoa tämän sulle näin sunnuntaiaamuna, kun oon viettänyt taas pari tuntia molempien blogiesi parissa itseäni eheyttäen. En seuraa kuin yhtä blogia säännöllisesti, mutta sun blogeihin jumiudun aina kerralla tunneiksi. Kirjoitat hyvin, rehellisesti, sydämestä, teeskentelemättä, virheesi ja keskeneräisyytesi tunnustaen. Ja aina, aina pyrit kuitenkin eteenpäin, vaikealtakin tuntuvassa tilanteessa. Oot ystävällinen, empaattinen, älykäs, ymmärtäväinen, IHANA suomalainen nainen, ja annat varmasti inspiraatiota hirveän monelle muullekin ihmiselle. Kiitos siitä.

  Halusin vaan kertoa tämän. Siltä varalta, että joskus itse hetkeksi unohdat.

  Tykkää

  1. Oi taivas miten ihana kommentti <3 Ihan silmät kostuu lukea näin ihania sanoja! Kiitos tuhannesti, kun kerroit tuon. Tarvitsin noita sanoja juuri tällä hetkellä <3 :)

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.