Kehonhuolto

Kalevalainen kotikäynti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sunnuntai oli ihana päivä jo siksi, että se oli pitkästä aikaa sellainen vapaapäivä, että me molemmat olimme kotona. Kaiken lisäksi Wilhelmillä on opintojensa kautta suhteita kalevalaiseen jäsenkorjaajaan, joka muutenkin vieraillessaan Ikaalisissa kävi meillä kotona hoitamassa molemmat!

Kumpikaan meistä ei etukäteen tiennyt oikein mitään kalevalaisesta hoidosta, mutta tädiltäni olin kuullut pelkkää hyvää ja Wilhelmin urheilijakaverikin kovaan ääneen kehui kyseistä hoitomuotoa.

Kalevalainen jäsenkorjaus on pohjimmiltaan satoja vuosia vanha kansanparannusmuoto (toki nykymuodossaan  ja jokainen osaa varmaan päätellä, mistä hoitomuodon nimi on repäisty?

Kyllä.

»Jos on luu luiskahtanut, siinä luuta luiskahuta.
Jos on liha liikahtanut, siinä lihaa liikahuta.
Jos on jäsen järkähtänyt, siinä jäsentä järkähytä.»

-Kalevala, 15. luku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykymuodossaan kalevalaisen jäsenkorjauksen kehitti Olavi Mäkelä tuossa viime vuosituhannen puolella, 1970-luvulla. Kansanlääkintäseuran sivuilla kalevalaista jäsenkorjausta kuvataan seuraavalla tavalla:

Perustuu vanhoihin kansanparannusperinteisiin, jotka esiintyvät kuvakielellä kirjoitettuna myös Kalevalassa. Pääosin Pohjanmaalla nämä parannustaidot ovat säilyneet sukupolvilta toisille. Yleisin hoitomuoto on jäsenkorjaus, joka on saanut eri muotoja viimeisen vuosikymmenen aikana. Kokonaisvaltaisinta osaamista edustaa Kalevalainen jäsenkorjaus.

Kalevalainen jäsenkorjaus perustuu koko tukirakenteen kineettisen ketjun tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla. Kalevalaisessa jäsenkorjaushoidossa tasapainotetaan mobilisaatiokäsittelyn avulla hoitoa tarvitsevan koko tukirakenteen kineettinen ketju aina jalkapohjista kallonrajaan saakka. Perinteen tuoman kokemuksen kautta voidaan lihastasapainoista sekä hermoheijasteista lukea ongelmien aiheuttajat, jolloin ei päädytä hoitamaan pelkästään kipukohtaa, vaan myös itse ongelman aiheuttajaa hoidetaan. Em. tutkimuksin on osoitettu, että kalevalainen jäsenkorjaus parantaa vaivoja vaikuttaen kipuun ja sen aiheuttamaan haittaan, toimintakykyyn sekä elämän laatuun.

Alkuun hoitaja (Taina Kallioinen), joka oli käynyt 3-vuotisen koulutuksen, keräsi meiltä taustatietoa ja sen jälkeen pääsimme pötköttelemään vuorollamme hoitopöydälle. Hoidossa käytiin todellakin läpi koko kroppa jalkapohjista päälakeen keskittyen molempien omiin ongelma-alueisiin. Wilhelmilla ongelmia oli enemmän jaloissa ja minulla päässä (:D) ja selässä. Hoidon pituus oli n. puolitoista tuntia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oli mielenkiintoista, kuinka Taina huomasi lähes heti, että meikäläinen narskuttelee hampaita. Oikea puoli kasvoistani oli kai sen verta vinksallaan verrattuna vasempaan :D Nilkkoja hoitaessa selvisi myös se, että siinä missä Wilhelmin nilkat eivät suoristu kunnolla, niin minulla ne eivät koukistu. Nilkkanihan ovat yliliikkuvat ja ne suoristuvat ja taittuvat aivan ihmeellisiin asentoihin. Niiden lepoasentokin on hyvin ”löysä” mikä on johtanut siihen, että nilkan takaosa ja jalkapohja ovat ”kiristyneet” ja se haittaa koukistumista. Tämä lienee myös iso syy siihen, miksi en kyykkyasentoon pääse ilman koroketta kantapäiden alla. Hän myös sanoi, että voin huoletta jättää kyykkäämiset muille. Kaikkia ei ole siihen luotu, jos säännöllinen varpaille nousu ja nilkkojen ja pohkeiden venyttäminen ei tuota haluttua tulosta.

Helepotti.

Jalkoja läpikäydessä oikean puolen kokonaisvaltainen jäykkyys tuli hyvin ilmi. Kroppani oli kauttaaltaan (varpaista saakka) jumissa oikealta puolelta. On myös mielenkiintoista, että kaikki muutkin ongelmat ovat aina sijainneet juuri oikealla puolella: käden hermopinne oli oikeassa kyynerpäässä, oikea korvani murskaantui synnytyksessä, oikea silmäni tulehtuu vasenta useammin, oikean puolen viisauden hampaani kasvoi hermoon kiinni ja se piti leikata 45 minuutin massiivisessa veritaistelussa irti ja oikea polveni on se, mikä tuottaa ongelmia.

Hitaat, rauhalliset ja hellät liikkeet aukoivat lukkoja kropastani. Satunnaisia naksahduksia kuului niin varpaista kuin polvistakin ja tunsin, miten oikean reiteni jännitys helpotti ajan kuluessa. Käsivarsien hierominen oli silkkaa nautintoa. Joskus menen kyllä hierojalle ja hän saa käyttää tunnin käsivarsieni jynssäämiseen :D Ekstaasi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Selkä ja olkapäät hoidettiin tuolilla istuen. Vaikka varsinaisia naksahduksia ei kuulunut ja hoitoon ei muutenkaan liittynyt sellainen ”vääntely” ja painelu, niin silti liikkuvuus lähti paranemaan. Naksahtelua riitti sitten illasta ja seuraavana päivänä, jolloin lähes jokainen liike sai jonkin paikan pamahtamaan auki. Illalla olikin huvittavaa rullata kerran selkä putkirullalla ja lähes jokaisen nikaman kohdalla kuului rutinaa. Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa siis pyritään siihen, että kroppa itse korjaa itsensä kevyen manipuloinnin jälkeen ja palautuu luonnolliseen asentoon.

Kun leukaperiäni hoidettiin, niin ensimmäinen hidas veto alahuulen alta kohti ohimoa ja päälakea avasi lihaksia sen verta tehokkaasti, että meinasin pökrätä siihen paikkaan. Hetki piti makoilla sohvalla kissojen tuijotettavissa ja odottaa, että suhina korvissa lakkaa. Leukani ovatkin olleet täysin tukossa jo pitkään, niin ei mikään ihme, että tehokas hieronta sinne sai veren virtaamaan liiaksikin. Muuten leuan käsittely oli samanlaista ekstaasia kuin käsivarsien kanssa. Sitä on vaan pakko saada lisää.

Kaiken kaikkeaan kokemus oli miellyttävä ja molemmat koimme, että siitä oli myös hyötyä! Niskan seudun jännityskipu hävisi, leuka aukeaa taas kunnolla ja ryhti on helpompi pitää kunnossa. Jos perinteinen mobilisointi naksautteluineen jännittää, niin suosittelen kalevalaista versiota lämmöllä. Hoito on hellä, eikä siihen sisältynyt lainkaan kipua ja epämukavia liikkeitä. Silti tehoja löytyy saman verran ja enemmänkin kuin monesta klassisesta hieronnasta, joissa olen käynyt.

Onko teillä kokemuksia kalevalaisesta jäsenkorjauksesta?

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGIPOLKU |BLOGIT.FIINSTAGRAM FACEBOOK
Snapchat: jenskysii

Loppumainontaa! sis. affiliate-linkkejä

Hyvinvoinnin Tavaratalolla* on tämän viikon tarjouksessa suomalainen ekokosmetiikkasarja SUPERMOOD, jonka tuotteista lähtee nyt neljäsosa pois koodilla SUPERMOODVKO51. Lisäksi vielä huomenna ehtii tilata niin, että toimitus on varmasti perillä ennen joulua! Jos siis lahjoja puuttuu, niin kannattaa katsastaa verkkokaupan Joulupuoti :)
Sieltä löytyy muun muassa valmiita lahjapakkauksia (teetä, herkkuja, kosmetiikka jne.)
Tarjouksessa on myös viime joulun hittituote, eli Leaderin raakasuklaan valmistuspaketti!

2 thoughts on “Kalevalainen kotikäynti

  1. Ite sain kans viime jouluna siipalta lahajakortin jäsenkorjaukseen ja voin sanoa, että helepotti kyllä olemista ja olen sen jäläkeen lämpimästi suositellut kaikille. Itelläni oli selekä-hartia-niska -osasto niin jumissa, että meinasi myös lähtiä taju sen osaston käsittelemisen lopuksi ja hetken aikaa maailma heitti häränpyllyä ja tähet vaan vilisi silimissä. Muuten koko käsittely oli kyllä varsin mukavaa ja rentouttavaa. :)

    Tykkää

  2. Tulipas tämä hyvään saumaan! Olen ensi viikolla menossa ekaa kertaa hierojalle, joka on myös kalevalainen jäsenkorjaaja. En tiedä kumman käsittelyn saan, mutta jännittää aivan pirusti. Tää vähän hälvensi kuitenkin pelkoja tota kalevalaista muotoa kohtaan :)

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.