Pohdintaa · Yleinen

#lääppijä teki minusta taas ”huoran”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun #lääppijä levisi Twitterissä, päätin ottaa keskusteluun itsekin osaa. Olenhan kokenut lääppimistä elämäni aikana todennäköisesti samoissa määrin kuin lähes kaikki muutkin naiset. Olen saanut teininä läähätyspuheluitakin siihen malliin, että puhelinnumeroni meni salaiseksi kauan ennen kuin täytin 18. Baarissa takapuolellani ovat käyneet useammat kädet kuin olisin sallinut ja kerran tissinikin sai tuta yllätyspuristuksen puolitutun toimesta. Ja minä kun luulin, että kohtalaisen pienirintaisena olisin turvassa tissimiehiltä!

Ikäväkseni olen iän myötä huomannut sen, että suurin osa lääppimisestä näyttää kohdistuvan teineihin ja parikymppisiin. Jostain syystä ”nuori riista” vetää puoleensa toinen toistaan röyhkeämpiä ehdotuksia niin somessa kuin livenäkin. Nyt 27-vuotiaana väittäisin kestäväni paremmin yllätyskikkelikuvat, kourimiset ja huorittelut kuin kymmenen vuotta sitten, mutta eipä niitä heru enää samalla volyymilla. Ei sillä, että niitä haluaisinkaan osakseni nykyistä enempää, mutta on surullista nähdä se kuinka nuorena sitä joutuu kamppailemaan sellaisten asioiden kanssa, joiden kohtaaminen aikuisenakaan ei ole mukavaa.

Kun annoin Ylelle haastattelun aiheesta #lääppijä tiesin, että se tulee herättämään myös vastareaktioita. Osasin varautua siihen, että kun omalla naamallani ja nimelläni tulen kertomaan, kuinka suomalainen mies on minua ahdistellut niin joku suomalainen mies siitä herneen vetää nokkaansa.

”En mä vaan noin rumaa panis” kommentti ilmestyi blogiini viime yönä. Teki mieli vastata, että ”sepä huojentavaa kuulla :)” mutta annoin asian olla ja jätin kommentin julkaisematta. En ymmärrä, minkä vuoksi kukaan pitäisi nähdä objektina, jonka arvo mitataan pantavuudessa? Tai minkä takia kenellekään pitäisi kertoa, kuinka pantavana hänet näkee? Tai onko kyseinen ihminen ruma vai kaunis? Jos kommentoija pyrki saamaan minulle huonon mielen, hän epäonnistui. Tässä vasta vesirokon aikana kun näin itseni peilistä niin rumana, että tällä hetkellä koen olevani vähintäänkin Miss Universum näpyttömän naamani kanssa, eikä yksikään anonyymi tätä itserakkausjuttuu pysty nujertamaan.

Nähtävästi kuitenkin useampi koki tarvetta tehdä minulle selväksi se asia, että olen varsin karmaisevan näköinen. Blogini sähköpostiin ilmaantui nimittäin seuraavanlainen helmi:

”On hyvä että sulla on noita kissoja kun ei sua kukaan mies huolis tola naamalla läski. Se ’lääppijä’ oli oikeessa siinä että oot vitun huora ja saist kulkee pussi päässä. Oisit kiitollinen et joku sua koskee ees kännissä!!!”

Ah. Onneksi jo Ylen haastattelussa kerroin senkin, kuinka usein #lääppijä on kertonut kosketuksensa olleen vain kehu ja se pitäisi ottaa kohteliaisuutena. Miksi ihmeessä kokisin kohteliaisuutena puristuksen pakarassani? Se ei ole kehu. Se ei ole kohteliaisuus. Se on loukkaus minun koskemattomuuttani kohtaan. Se on seksuaalista häirintää. Se on väärin ja todellisuudessa se tuntuu pahalta. Ikävä kyllä itsekin nuorempana ajattelin, että on vain merkki onnistuneesta ”naiseudesta” kun baarissa sai kuulla kommentteja ja tuntea vieraita käsiä eri puolilla vartaloa. Oletin, että arvoni ja hyvyyteni sukupuoleni edustajana on kiinni siitä, kuinka moni mies pitää minua haluttavana. Iästä viis! Uskon, että tuo ajatusmaailma kumpusi omalla kohdallani epävarmuudesta. Ulkonäkööni viitannut koulukiusaaminen oli jättänyt jälkensä, enkä itse uskonut olevani kaunis. Onneksi iän karttuessa karttui varmuuskin ja otin kosketukset vastaan kuten pitääkin: lääppimisenä. Toivon, että tämä keskustelu auttaa myös nykyajan nuoria ymmärtämään sen, että heillä on oikeus päättää kuka heitä koskee ja millä tavalla.

Palatakseni saamaani anonyymiin sähköpostiviestiin: Eikö olisi huonoa bisneksen kannalta toimia huorana, jos kukaan mies ei edes huolisi minua? Vai täytyisikö minun keskittyä puhtaasti naisasiakkaisiin? Mitähän avomieheni asiasta ajattelisi?

Sähköpostin pidin tallessa, mutta en ole siihen vielä vastannut. Enkä taida vastatakkaan. Hän voi lukea vastauksen blogistani, jos hirvittävä naamani läskin varteni jatkeena vielä siinä määrin kiinnostaa.

Lisäksi keskustelupalstoilla ja Twitterissä on herännyt mielenkiintoinen vastareaktio koko #lääppijä-kohua vastaan. Joidenkin mielestä tässä nyt vihataan ja syyllistetään kaikkia suomalaisia miehiä. Aivan kuin jokainen suomalainen mies olisi #lääppijä, jokainen vierasmaalainen olisi #pyhimis ja jokainen nainen olisi uikuttava #uhri. En tiedä millaisten lasien läpi he ovat tätä keskustelua katsoneet, mutta vähän on mennyt nyt kyllä pointti ohi.

Itse en ainakaan näe, että #lääppijä-tag olisi tehty puhtaasti puolustamaan turvapaikanhakijoita tai vähättelemään joidenkin ulkomaalaistaustaisten tekemiä rikoksia. Tarkoitus ei myöskään ollut tehdä selväksi sitä, että jokainen suomalainen mies on sika, joka ei osaa kohdella naista oikein. Keskustelun tarkoitus ainakin omalla kohdallani oli tuoda esiin sitä, ettei lääppiminen ja seksuaalinen ahdistelu julkisilla paikoilla ole mikään uusi, Syyriasta rantautunut ilmiö täällä Suomessa. Lääppimistä on ollut aina, sitä on edelleen ja sitä tulee olemaan tulevaisuudessakin. Tekijöinä tulee olemaan niin kantasuomalaiset kuin ulkomaalaistaustaiset. Sekä miehet että naiset.

Koska KYLLÄ. Mieskin voi kohdata lääppimistä naisen toimesta. Twitterissäkin olen kertonut, että olen vierestä nähnyt kuinka humalaiset naiset ovat lääppineet miehiä edestä ja takaa ja ehdotelleet seksiä. Kun mies on kieltäytynyt, on heidät haukuttu homoiksi. Mitä olen aiheesta keskustellut hetkittäin yöelämässä, niin erityisen ahdistaviksi moni mies on kokenut vanhempien naisten päällekäymiset ja sen, ettei heidän ole aina helppo päästä tilanteesta pois. Näin naisena voin aika huoletta jopa fyysisesti työntää iholle tulevan miehen pois ja saatan saada jopa apua kanssabaareilijoilta. Jos mies taas työntää naista pois kimpustaan, hänet voidaan äkkiä leimata väkivaltaiseksi tai vähintäänkin hitonmoiseksi kusipääksi.

Kaipa tässä kulttuurissa elää syvällä se ajatus, että miehet haluavat seksiä aina ja kaikilta. Tai ehkä se oletus on vain joidenkin naisten pään sisällä?

Joka tapauksessa: Miehet. En vihaa teitä. En ajattele, että jokainen teistä on #lääppijä. En usko, että monikaan teistä on edes kännissä läpällä puristellut vieraita naisia. Tiedän, että uskotte sanaa EI. Ymmärrän, että pidätte huolta niin meidän kuin itsennekin koskemattomuudesta ja teidän kokema lääppiminen on aivan yhtä väärin kuin naisten kokema lääppiminen. Tämän keskustelun ei ole tarkoitus jakaa naisia ja miehiä vastakkaisiin leireihin vaan että yhdessä tuomme tämän ongelman esille ja pidämme huolen siitä, että seksuaalisen ahdistelun määrä maassamme jatkaa laskuaan.

SEURAA HIKISTÄ KINKKUA
BLOGLOVIN’ BLOGIPOLKU |BLOGIT.FIINSTAGRAM FACEBOOK
Snapchat: jenskysii

 

22 thoughts on “#lääppijä teki minusta taas ”huoran”

 1. Olin nuorena samassa uskossa että miesten lääppiminen ”kuuluu asiaan” #huonoitsetunto, enkä olisi asialle uskaltanut mitään myöskään tehdä. Nyt yli 30v lääppimistä ei tule samassa määrin. Enkä usko että siinä on ulkonäöllä mitään tekemistä, molemmat ollaan upeita! Tällaiset raukkamaiset miehet vaan uskaltaa paremmin ”lähestyä” nuoria naisia kun tietävät että suurin osa ainakin hämmentyy tilanteesta eikä uskalla tehdä asialle mitään.
  Tosin mielestäni suomimies on saanut ihan liikaa kuraa niskaan tässä asiassa viime aikoina. Varmasti maahanmuuttajissa ja turvapaikanhakijoissa on suhteessa enemmän näitä #lääppijöitä kuin kantaväestössä. Ihan kun miettii kulttuurieroja niin asia on aika selvä. Joten miksi tästä on tehty kampanja suomalaista miestä vastaan? Tai siltä se siis vaikuttaa jopa suomalaisen naisen mielestä.. huonosti suunniteltu kampanja varmaankin, mutta mitä sillä edes mainostetaan?
  Mutta hyviä pointteja kirjoitat!

  Tykkää

  1. Mielestäni tämä kampanja on nimenomaan kaikkia lääppijöitä vastaan, mutta ehkä pinnalle nousee Suomessa suomalaisten miesten tekemä lääppiminen, koska se taitaa olla yleisin lääppijä-ryhmä määrällisesti, vaikka suhteutettuna luku on EHKÄ pienempi kuin tietyistä kulttuuritaustasta tulevilta. :) itse ainakin olen saanut positiivisen kuvan Suomi-miehistä,jotka ovat rohkeasti jakaneet omia kokemuksiaan tai myöntäneet vasta nyt tajunneensa, kuinka tavallinen kokemus lääppiminen on naisille ja etenkin nuorille naisille. Mätäpaiseita löytyyjokaisesta sukupuolesta ja kansalaisuudesta, tärkeintä onkin se, että yhdessä niihin puututaan ja tuomitaan tekijästä riippumatta.

   Tykkää

   1. Kampanja on hyvä, mutta alkoi täydellisestä väärinymmärtämisestä poliisin ja median välillä. Poliisi kun ei todellakaan tarkoittanut, että lääppiminen on uusi juttu, vaan ryhmien tekemä lääppiminen. Siinä miesryhmä suunnitellusti saartaa naisia lääppiäkseen ja ahdistelu voi mennä pidemmällekin. Ajatteleeko kukaan tosissaan, että poliisi ihan oikeasti tarkoittaisi, ettei seksuaalista ahdistelua ole aiemmin maassamme ollut? Ei voi kuin ihmetellä, onko media ja some tahalleen ymmärtänyt väärin. Sitten on aika hassua, kun asia on jo moneen kertaan oikaistu, että poliisi tarkoitti ryhmien tekemää ahdistelua, niin vieläkin joka puolella pöyristellään sitä, että poliisi olisi väittänyt, ettei Suomessa ole aiemmin ahdisteltu.

    Tykkää

   2. Poliisia en itse syytä, mutta keskustelun aikana on tullut esille,että jotkut kansalaisetkin ovat olleet täysin pihalla siitä kuinka tavallista pääasiassa naisten seksuaalinen häirintä Suomessa on :)

    Tykkää

 2. Tämä oli tähän mennessä ainut juttu aiheesta, jonka luin loppuun saakka ärsyyntymättä. Ihanan puolueeton ja ihan vaan analysoiva teksti ilman mitään kiihkoilua suuntaan tai toiseen. Kiitos blogistasi!

  P.S. Olet kaunis, sanon vielä vaikka tiedät sen itsekin :D

  Tykkää

 3. Seksuaalisessa fyysisessä ja sanallisessakin häirinnässä on taustalla valta. Siksi nuoret, itseään vielä puolustamaan kykenemättömämmät nuoret naiset ovat hyviä kohteita, koska kokemusta elämästä ja erilaisista ihmisistä ei ole kaikille kertynyt kuten ei ole kerrottu välttämättä sitäkään, että on täysin OK puolustaa itseään asiattomuuksia vastaan. Itse olen saanut sellaisissa tilanteissa ja auktoriteettiasemissa olevilta miehiltä häirintää ja epäasiallista käytöstä, jota en koskaan ajatellut kokevani, joten olen aika varautunut ja myös kyrpiintynyt tilanteeseen.

  En kiistä, etteikö miehillä olisi vastaavia kokemuksia naisista, minulla vain naisena ei samaa kokemusmaailmaa koskaan tule olemaan miehiin verrattuna. Juuri tästä syystä tärkeää onkin, että kummankaan sukupuolen kokemuksia ei kiistetä vaan vallitsisi ilmapiiri jossa avoimesti kyettäisiin keskustelemaan väärinkäytöksistä ja olematta mm. syyllistämättä kohdetta tapahtuneesta.

  Tykkää

  1. Nimenomaan. Ahdistaa kuulla puhuttavan siitä, miten nuoret (tytöt) PROVOSOIVAT miehiä. Anteeksi, mutta siis mitä? Siinäpä ”provosoivat”, se ei edelleenkään ole käsky aloittaa ahdistelu.

   Itse onneksi olen säästynyt häirinnältä töissä ja harrastuksissa, pääasiassa kokemukseni löytyvät yöelämän puolelta plus toki sosiaalinen media.

   Tykkää

 4. Hyvin kirjoitettu!

  Mä tapasin kerran erään kiltin kolmekymppisen tytön, joka kertoi olleensa 18-vuotiaana lomalla äitinsä kanssa ja antaneensa vanhemman arabimiehen suudella itseään, koska luuli, että se on okei, koska äitikin istui vieressä eikä sanonut mitään. Tuo kertoo juuri sen, miten epävarma tai vääristynyt voi nuoren ihmisen ymmärrys omasta vartalostaan olla. Olkoon tämän kampanjan alkusyy mikä väärinymmärrys tahansa, mutta pidän tärkeänä jakaa sanomaa, jotta viesti menisi perille etenkin nuorille naisille. Kaikki eivät todellakaan tiedä, että lääppiminen ei ole ok, eikä heiltä kukaan saa odotaa mitään, mitä he eivät itse halua tehdä.

  Tykkää

 5. Kiva huomata, että bloggaat edelleen! Olin nuorempana koukussa sun ikisinkku-blogiin koukussa ja mimmi rokkaa vieläkin! Törkeä aihe ja pisteet siitä, miten sen käsittelet. Mulle ei tullu yllärinä, että itseään ritarillisina pelastajina pitävät peräkammarinpojat vähän suutahtaa…

  Tykkää

 6. Hyvä kirjoitus!

  Ehkä ”parhaita” lääppimiskokemuksiani on ollut baarin tanssilattialla, jossa nuorimies iski takaapäin kätensä lantiolleni ja rupesi tanssimaan kanssani. Kohteliaasti irrotin kädet itsestäni, käännyin ja sanoin rauhallisesti ”ei”. Jätkän reaktio? ”Heeeeei et sä heti voi sanoa ei!” Itse tilanteessa en edes närkästynyt vaan olin ainoastaan huvittunut ja totesin että jos sinä et viitsi sanoa edes moi niin kyllä minä voin sanoa samantien ei. Tilanteesta on jälkeenpäin revitty huumoria, mutta toisaalta se kuvastaa huolestuttavasti miesten asennetta yöelämässä. Eli on ihan ok taktiikka lähestyä naisia tanssilattialla iskemällä käpälät toisen vartalolle. Kuinkahan kauan minun olisi pitänyt lääppimistä sietää ennen kuin olisin ollut oikeutettu kieltäytymään?

  Tykkää

   1. Sinänsä sääli, että jätkä tuli lääppimällä lähestymään. Jos hän olisi tervehtinyt, vaihtanut muutaman sanan ja kysynyt haluanko tanssia hänen kanssaan, olisin luultavasti vastannyt myöntävästi ja olisimme ehkä voineet jatkaa iltaa kauemminkin yhdessä. :D Suoraan iholle tarrautuminen vain kertoo ehkä enemmän ihmisen persoonasta/ajatusmaailmasta, joten kiinnostusta ei päässyt edes syttymään. Vinkkinä siis teille yöelämän sankareille (myös siis naisillekin ;)) ”moi miten menee” on hyvin pätevä tapa osoittaa kiinnostusta.

    Tykkää

 7. Mahtavaa Jenni! Ihan sama mun mielestä mistä tämmöiset kampanjat lähtee liikkeelle, tärkeintä, että lähtevät koska näitä tarvitaan! Aina on ihmisiä jotka haluaa ymmärtää väärin, vetävät norsun sieraimeensa tai muuten eivät halua tai kykene keskustella asioista ihan oikeasti. Ne ihmiset kuitenkin pitää jättää omaan arvoonsa, joka ainakin älyllisesti ja empaattisesti on aika heikko. Puhuminen ja asioiden esille tuominen ja siellä pitäminen on ainoa keino vaikuttaa. Ei ole ok olla #lääppijä ihan sama mitä sukupuolta tai kansallisuutta edustaa.

  Tykkää

 8. Päivitysilmoitus: Vuosikatsaus 2016 | Hikikinkku

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.