Paino · Pohdintaa · Yleinen

Vielä viisi kiloa

WP_20130905_001

Ylläoleva kuva on otettu syksyllä 2013. Kuva löytyi tallennettuna koneeni kätköistä nimellä ”vielä5kg”. Tuohon aikaan minulla oli tapana kerätä tiettyyn kansioon kuvia sen mukaan, että kuinka kaukana tavoitteestani vielä olin. Tuota lähemmäksi en päässytkään. Ja painoin n. 63kg.

171senttiselle ihmiselle 63kiloa on varsin sopiva paino. Oma ruumiinrakenteenikin on vielä sen verran ”ronski”, ettei minulle kovin matalat kilomäärät oikein sovikaan. Siron sijasta alan näyttää luisevalta ja yläkropastani olin luinen jo tuolloin.Mutta ei se riittänyt.

Vielä viisi kiloa. Mitähän oletin saavuttavani 58kiloisena? Se oli se paino, johon tähtäsin koko yläasteen ja johon pääsin vasta lukion ensimmäisen vuoden syksyllä, kun olin käytännössä syömättä kolme kuukautta. Jostain syystä takaraivooni oli iskostunut ajatus siitä, että se olisi minulle sopiva hyvän olon paino. Sellainen, jossa olisi hyvä ja helppoa olla.

Oliko? Ei todellakaan. Sen saavuttaminen tarkoitti erittäin tiukkaa dieettiä, joista ensimmäisen aiheutti ensimmäiset sydänsurut ja toisella kerralla seurasin periaatteessa ihan toimivia Fitfarmin ohjeita pilkulleen ja sain muistoksi kilpirauhaslääkityksen. Lisäksi paino pysyi alhaalla vain sen hetken. Ennemmin tai myöhemmin olen aina palannut siihen tuttuun ja turvalliseen 7-kerhoon, jota olen lähestymässä nyt vähän eri suunnasta kuin yleensä :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tuorein kuva minusta :D

Nyt kun katson itseäni kuvista, niin valehtelisin jos väittäisin, ettenkö katsoisi niitä aivan yhtä kriittisesti kuin 63kiloisenakin. Yllättävää kyllä näen edelleen ihan samoja virheitä, mitä silloinkin. Paksut jalat, leveä vyötärö ja liian huonosti erottuvia lihaksia käsivarsissa. Erona näissä tilanteissa on se, että tällä hetkellä minulla olisi kyllä jotain, mistä sen viisi kiloa voisi tiputtaa. ”Helposti”, sanoisi joku, mutta se joku ei ole tainnut koskaan kokeilla painon tiputtamista vammasen kilpparin kanssa. Painon lasku on tyssännyt huhtikuun aikana täysin, mutta enää en onneksi mieti, että missä minun PITÄISI nyt olla, vaan ennemminkin mietin sitä, mistä on lähdetty. 7-8 kg vähemmän kuin viime syksynä riittää ihan hyvin nyt. Mietin mieluummin sitä, kuin että ”vielä viisi kiloa”.

Minut haastettiin blogini kanssa mukaan ”Älä laihduta”-päivään, joka on Syömishäiriöliiton järjestämä tempaus. Virallisesti tuo päivä on tulevana perjantaina eli 6.5. Haaste jatkuu sunnuntaihin 8.5. ja osallistut mukaan julkaisemalla painorauhan julistuksen sivuillasi tai nostamalla asiaa esille valitsemallasi tavalla. Itse osallistun mukaan pohtimalla tulevalla viikolla jo ihan täällä blogissakin enemmän suhdettani ja menneisyyttäni painooni, syömishäiriöihin ja laihduttamiseen. En myöskään aio tulevalla viikolla koskea vaakaan varpaallanikaan!

PAINORAUHAN JULISTUS
Tämä julistus on ilosanoma jokaiselle, joka tuntee epävarmuutta siitä, kelpaako maailmaan sellaisena kuin on.

Sen sijaan, että ottaisin omakseni ulkopuolelta tulevia määritelmiä tai vertaisin itseäni muihin, voin aloittaa päiväni kysymällä itseltäni, mitä minulle todella kuuluu ja mitä tänään tarvitsen?

Olen oivaltanut, että elämäni on liian arvokas heitettäväksi hukkaan uskomalla ympärillä metelöiviä arvostelevia ääniä. Mieluummin määrittelen itse, mikä on minulle parhaaksi. Olenhan itse oman itseni paras asiantuntija.

Haluan opetella katsomaan itseäni lempeämmin. Joka päivä on mahdollisuus kasvaa oman elämäni sankariksi. Se, ettei yritä muuttaa itseään vastaamaan jonkun muun luomia normeja, vaatii rohkeutta ja viisautta enemmän kuin yhdenkään ulkopuolisen vaatimuksen täyttäminen.

Myös Sinulla on oikeus hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Myös Sinulla on oikeus nauttia elämästä. Sinulla on oikeus päättää, miltä näyttää ylläsi kauneus ja miltä tuntuu kehossasi hyvä olo.

Sinulla on oikeus kuulla oman äänesi sanovan, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Sinulla on oikeus pysähtyä kuulemaan, mitä kehosi kaipaa. Sinulla on oikeus tehdä itsellesi hyvää syömällä sopivasti kehosi kaipaamaa ruokaa.

Sinulla on oikeus liikkua ilosta.Sinulla on oikeus pyytää apua. Ja Sinulla on oikeus muuttua ja kasvaa.

Tämä päivä on juhla jokaiselle arvokkaalle, kauneuden ja elämän erilaisuuden juhla, juhla oikeudelle olla sellainen kuin on.

Näillä sanoilla julistan Painorauhan -rauhan olla omankokoisensa!

Susanna Raitamäki, Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry 2010

Oikeus olla ainutlaatuinen ja omannäköinen

SEURAA HIKIKINKKUA
Facebook | Instagram | Bloglovin
Snapchat: jenskysii

6 thoughts on “Vielä viisi kiloa

 1. Itse kuvittelin, että 45 kiloa on se mun unelma. Näytän siinä painossa riutuneelta, eli ei kiitos. Viihdyn nykyisessä huomattavasti painavammassa kehossa (:

  Tykkää

 2. Mun oma painonpudotus lähti siitä, että halusin elää terveellisemmin. Karkit vaihtuivat vähäkalorisempiin välipaloihin jne. En ajatellut olevani ruma, halusin vain vähän enemmän energiaa elää. Nyt kun painoa on lähtenyt 8kg, olen huomannut, että kyllähän sieltä peilistä katsoo rahtusen hoikempi tyyppi, mutta peilikuvaa mukavampaa on, kun lempivaatteet mahtuvatkin yhtäkkiä päälle. :D Mulla ei ole mitään unelmapainoa, mutta tällä hetkellä haaveilen, että paino olisi lähitulevaisuudessa kaksinumeroinen. Sen jälkeen ehkä voi alkaa haaveilla normaalipainosta.

  Vapun aika on ollut älä laihduta -aikaa, joten ehkä tuo päivä jää minulta viettämättä.

  Tykkää

  1. No tuo on juurikin se oikea tapa suhtautua painonpudotukseen! :) Että tavoite on hyvä, terveellinen elämä, eikä niinkään tietty kilomäärä ja senttilukema. Laihduttaminen ilman ”laihduttamista” johtaakin todennäköisemmin pysyviin tuloksiin, kun muutetaan elämäntapoja eikä vedetä mitään ihmedieettejä tarkkojen kaloreiden kanssa.

   Itseäkin ilahduttaa vaatekaapin laajentuminen. Vielä ois pari vaatetta, joihin haluan sujahtaa sisälle tämän vuoden puolella, mutta elämä näyttää tapahtuuko se :D

   Tykkää

 3. Onko sun kilpirauhasarvot nykyään normaalit lääkityksen myötä, vai vieläkö ne sitten kiukuttelee? Käytkö usein sen suhteen kontrolleissa tai onko sulla vielä jotain muita oireita sen vuoksi?

  Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: Vuosikatsaus 2016 | Hikikinkku

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.