Bodylove · Pohdintaa · Yleinen

Ikuisesti fiilis-dieetillä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eilen sivusin jo aihetta”fiilispohjaisesta elämäntavasta”. Varmasti monesta tuntuu käsittämättömältä, että joku ei osaa elää vaan ihan fiiliksensä mukaan, mutta nykyään kun kaiken maailman ruokavaliot, valmennukset ja lifestylet ovat inessä, niin ihminen nuoresta asti oppii ajattelemaan, ettei hän osaa itse tiedostaa, mikä on hänen omalle kropalleen parasta.

Vähän sama, kun jotkut bloggaajat eivät osaa olla kirjoittamatta liian pitkiä lauseita, vaan tunkevat jatkuvalla syötöllä konjuktioita pilkkujen perään, jotta jokainen lukija varmasti joutuu lukemaan lauseet kolmeen kertaan sisällön ymmärtääkseen.

Anyhow. Snapchatissa (@jenskysii) olen jatkanut vanhojen päiväkirjojen lukemista ja huomasin aika karusti, kuinka seiskaluokalla aloin seurata painoani. Painoin hirvittävät 62 kiloa ja kuulemma enintään saisin painaa 57 kiloa. Tuota mystistä 57:ää kiloa tavoittelin salaa vielä 12 vuotta myöhemminkin Bikini Challengessa. Jälkikäteen en voi ymmärtää, miten olen voinut ajatella, että alunperinkin vääristynyt tavoitepainoni on sama 13-vuotiaana ja 164-senttisenä kuin 25-vuotiaana ja 171-senttisenä? Jos olisin tuolloin jo hyväksynyt, että ehkäpä se oma hyvänolonpainoni aikuisena on siinä 70 kilon kieppeillä, niin en olisi missään vaiheessa tuhonnut dieettaamalla kilpirauhastani ja mielenterveyttäni ja hypännyt lähes 90 kiloon.

Jaoin blogini FB-sivulla keväällä tämän loistavan Sandra Aamodt’n puheen, jossa hän kertoo, miksi dieettaaminen ei yleensä toimi vaan saattaa johtaa pelkästään ”kehon luonnollisen painon” nousemiseen. ”Subtitles”-kohdasta voit valita suomenkielisen tekstityksen!

Video tekee hyvin selväksi sen, että ihminen on tehty taistelemaan nälkiintymistä vastaan. Etenkin osa meistä kerää vararavintoa tehokkaammin kuin ruskeakarhu. Samaten kehon ”luonnollinen paino” voi helpostikin nousta, jos kroppa kokee, että nälkiintymisen vaara on olemassa (toistuva kitudieettailu). Painon luonnollinen laskeminen on taas vähän haastavampi juttu, sillä ihmisen täytyy pysytellä noin vuosi tietyssä painossa, että keho hyväksyy sen uudeksi ”luonnolliseksi painoksi”. Ja jokainenhan tietää, kuinka vaikeaa laihdutuksen jälkeen on pitää paino samana. On vaan pakko syödä edelleen vähemmän mitä kuluttaa, ettei paino vahingossakaan humpsahda ennalleen. Vasta VUODEN tasaisen painon jälkeen kroppa alkaa kestää taas ”normaalia syömistä” ilman vararavinnon keruuta.

En epäile tätä hetkeäkään. Video avasi lopultakin silmäni sille, miksi hidas laihduttaminen totta vieköön vie parhaisiin tuloksiin. Puoli kiloa viikossakin voi olla liian nopea tahti, vaan keholle ystävällisempää on tiputella vaikka se 12 kiloa vuodessa jos niin suurelle pudotukselle tarvetta on. Itse olen hoikistunut ylipainon sisällä viime kesästä noin seitsemän kiloa, eli saman verran, minkä normipainon sisällä tiputin Bikini Challengessa kahdessa kuukaudessa. Kumpikohan muutos on pysyvämpää? BC:n jälkeen olin vuodessa lihonnut noin 25 kiloa. Nyt pystyn aika huoletta syömään välillä pizzaa ja herkutella, maata sohvalla ja olla laiska ilman, että paino humisee hurjaa vauhtia ylöspäin. Se pyörii aina noin kahden kilon marginaalissa ja on tullut tasaisesti alaspäin. En oikeasti muista, koska olen viimeksi pysynyt näin tasaisen samanpainoisena yhtä pitkään mitä nyt ja uskon, että tästäkin syystä kroppani voi paremmin kuin vuosiin. Verikokeidenkin mukaan olen täysin terve.

En usko enää koskaan, että nopea painonpudotus on selkeästikään lihavalle se terveyden ja hyvinvoinnin avain. Päinvastoin epäilen, että kaikki superdieetit, suurimmat pudottajat ja ”puolen vuoden täydelliset muodonmuutokset” ovat tehneet osallistujilleen enemmän hallaa kuin hyvää. Tietäähän sen siitäkin, että noihin osallistuu satoja ja tuhansia ihmisiä ja esiin nostetaan aina niitä muutamaa, jotka ovat onnistuneet pitämään painonsa normaalina. Mitäköhän on käynyt lopuille?

Jos menneestä voisin muuttaa jotain, muuttaisin sen, etten aloittaisi laihduttelua 13-vuotiaana. Mutta miten sen olisi saanut estettyä? Miten esimurkku saa niin hyvän itsetunnon, ettei usko muiden läskittelyjä ja median tyrkyttämiä ihanteita ja omaa sisäistä ääntään siitä, ettei ole tarpeeksi hyvä sellaisena kuin on?

SEURAA HIKIKINKKUA
Facebook | Instagram | Bloglovin
Snapchat: jenskysii

 

 

4 thoughts on “Ikuisesti fiilis-dieetillä

  1. Hyvä kirjoitus ja hyvä puhe! Tää saa kyllä miettimään omaa suhtautumista ruokaan ja omaan kehoon.

    Tykkää

  2. Loistava kirjoitus ❤ sun tekstit on aina niin hyödyllisiä, näistä saa aina ajateltavaa ja oppii ymmärtämään omaa kehoaan. Itsekin dieetin jälkeen aloin ottamaan heti rennommin kun tavoitepaino oli saavutettu ja ihan samaan painoonhan se lähes grammalleen nousi kuin ennen dieettiä. Kuulostaa ihan järkevältä että se olisi keholleni vielä se luonnollinen paino. Nyt tiedän paljon paremmin 😊

    Pakko vielä mainita, että katsoin Instagramista tänään sun boksikyykky-videon. Nopeasti vilkaistuna luulin että siinä kyykkää Aurora Renvall Fitfashonilta 😊 aloin ihmettelemään kun etsin videota uudelleen kyykkytreeniä suunnittellessani ja sitä ei ollutkaan Aukun Instassa 😄 oot kyllä mahdottomasti tiivistynyt, vaikka osaksi voi syyttää tarkkaavaisuuden vajautta nykyajan vauhdikkaassa someselailussa😊

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.