lenkkeily · Yleinen

Zombit tulee, jaksatko juosta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olet tehnyt sen selväksi kaikille jo ala-asteen liikuntatunneilla. Suostuit juoksemaan kilpaa 60metrin matkalla, koska olit nopea, mutta kestävyytesi loppui siinä vaiheessa, kun matka kasvoi sataan metriin.

Yläasteella ja lukiossa täytyi vuosittain juosta 1500metriä. Seiskalla aikasi oli 8 minuuttia, kasilla 9 minuuttia ja ysillä yli 10 minuuttia. Syykin alati huonontuvaan kestävyyteen (vaikka muu liikunta lisääntyi kokoajan) selvisi, kun kävit pihisemässä PEF-mittariin normaalin alarajan 750mm sijasta 180mm. Diagnoosiksi keskivaikea rasitusastma ja lääkitys suoraan elinikäiseksi.

Vihdoinkin sait hyvän syyn lopettaa kestävyysurheilun. Se ei ollut sinua varten. Lisäksi vihasit sitä. Hiihtäminen, hyi. Pyöräileminen, hyi. Juokseminen, SUPERhyi. Tykkäsit kävellä ja vaeltaa ja se sai riittää. Kuntosalista innostuit ja kuntonyrkkeilyssä ja tanssitunneilla jaksoit pomppia vaikka kuinka, mutta juoksuaskelia jaksoit nippa nappa pitää yllä sen kilometrin.

Vihaat. Juoksemista. Se käy kipeää. Se käy kipeää vatsaan, se käy kipeää sääriin, se käy kipeää polviin ja se käy kipeää keuhkoihin.

Monta kertaa yritit juosta ja kehittää itseäsi. Monta kertaa aloitit ohjelman ja kyllästyit. Tuhannen tekosyyn jälkeen lakkasit selittämästä ja sanoi suoraan, että vihasit juoksemista. Vihasit, vihasit, vihasit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zombies, run! -sovelluksesta kuulin ensimmäisen kerran ja muutama vuosi takaperin. Jo silloin paloin halusta kokeilla sitä, mutta Windows-yhteensopivaa versiota ei ollut ja mietin, että en tiedä mitä psyykkeeni tykkää huohottavista zombeista. Olen arka ja mielikuvitusrikas ihminen. En katso rikossarjoja kuin hyvin harvoin ja kauhuleffoista siedän vain Foxin ”Katastrofielokuva: hirviösusi ja tappajadinosaurus”-tyyppisiä surkeita tekeleitä.

Tässä kaunis kesäpäivä selailin sovelluskauppaa Android-puhelimellani ja se ehdotti minulle ladattavaksi ”Zombies, run! 5K training”-sovellusta. ”Pakko kokeilla!”, mietin, vaikka oletinkin, ettei minusta ikinä viiden kilsan juoksijaa kuitenkaan tule. Haluan silti tietää millainen sovellus on.

Sovellus on tarkoitettu aloitteleville lenkkeilijöille ja se sisältää kahdeksan viikon treeniohjelman, jonka päätteeksi sinun pitäisi pystyä jaksaa juosta 50minuuttia putkeen = n. 5 kilometriä. Yhden viikon aikana treenikertoja on kolme, joissa jokaisessa tehdään sama treeni. Ensimmäisellä viikolla esimerkiksi

kävele 10 min
juokse 15 sek, kävele 1min x10 
freeform run 10 min.

Kolmannella viikolla kolme kertaa tehdään seuraava pläjäys:

kävele 5min
freeform 5 min
juokse 1min, kävele 1min, 10sek polvennostoja x5
8 freeform
2min venyttely
8freeform

Freeform run tarkoittaa, että saat itse päättää kuinka paljon juokset, hölkkäät tai kävelet kyseisen ajan aikana. Joskus kun on päiviä, että minuutinkin juoksu tuntuu ikuisuudelta, joskus 10 minuuttia menee heittämällä.

Hyvin matalalta tasolta alkava ohjelma ei ole kuitenkaan sovelluksen parasta antia. Parasta antia on ehdottomasti TARINA!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zombies, run! -maailmassa maapallo on zombien valtaama. Pelastuneet ihmiset asuvat tiukasti vartioidulla ja aidatulla alueella nimeltään ABEL, jolta ei kannata poistua jos ei jaksa juosta zombeja karkuun. Kuitenkin aidatun alueen ulkopuolella on paljon selviytymisen kannalta tärkeitä tavaroita (aseita, lääkkeitä, ruokaa), joita ”juoksijat” käyvät hakemassa. Varsinaisessa ”Zombie, run!”-sovelluksessa pääset välittömästi juoksemaan ja hakemaan eri tavaroita zombien takaa-ajamana ja rakentamaan tukiasemaasi, mutta 5K trainingissa harjoittelet turvallisella alueella ja poistut zombien pariin vain harvoin. 5K:n käsittääkseni ainoa varsinainen Zombie takaa-ajo on intro-tehtävässä, jossa pelastaudut maahansyöksyn jäljiltä. Muutoin kuulet örinää korvissasi vain harvakseltaan.

Sinua kutsutaan ”Runner 5”:ksi ja treenin aikana tutustut tarinan eri ihmisiin, suoritat tehtäviä ja pääset osaksi apocalyptista ihmissuhdedraamaa. Treenin aikana valmentajasi kertoo sinulle aina koska pitää tehdä mitäkin ja juoksutaipaleilla antaa aina väliaikatietoja siitä, kuinka paljon aikaa on vielä jäljellä. Voit vaan keskittyä itsesuoritukseen ja voin kertoa, että KOSKAAN en ole odottanut aina seuraavaa juoksutreeniä yhtä innolla mitä nyt. Palan halusta tietää mitä tapahtuu seuraavaksi, kuka varastelee Abelin varastoja ja törmäänkö seuraavalla lenkilläni zombeihin.

Puheosuuksien välillä sovellus soittaa omaa musiikkiasi, joten et koskaan joudu juoksemaan täydessä hiljaisuudessa JOS et halua. Androidissa soittolistan luominen vaati pientä säätämistä (play kaupasta ostettu musa ei automaattisesti soi , vaan se pitää erillisen sovelluksen kautta ladata soimaan Android Music -sovellukselle. Jos tarvitset tarkempia ohjeita niin hihkaise!) Musiikki aina myös vaimenee kun puheosuus alkaa, eli kuulet aina kunnolla, mitä sinulle milloinkin sanotaan. Ikävä kyllä Spotofy ei ole täysin yhteensopiva 5K-sovelluksen kanssa, mutta varsinaisen run!-sovelluksen kanssa sen pitäisi toimia (eli vaimentua) oikein.

5K training -ohjelma soveltuu siis sinulle, joka tarvitset kunnon motivaatiota lenkkeilylle etkä saa sitä tavallisista n00bjuoksija-sovelluksista. Mielestäni ohjelma lähtee liikkeelle tarpeeksi helpoista suorituksista ja juoksukunto kehittyy ihan huomaamatta. Lukuisat freeform-pätkät takaavat myös sen, että saat aina kulloiseenkin päivään sopivan vauhdin säädettyä itsellesi.

Itse varmasti tämän ohjelman suorittamisen jälkeen siirryn varsinaisen run!-sovelluksen pariin, jota totta kai voi pelata myös kävelemällä. run!:ssa on mahdollista tehdä perustarinamissioiden lisäksi myös kunnon intervalleja, kun zombit aina säännöllisin väliajoin ilmestyvät kintereillesi.

P7150636.JPGTrikoot (mielettömät jalassa!): Fitnesstukku*

En itse ole vaihtelevie olosuhteiden vuoksi tehnyt kolmea juoksua viikossa, mutta hitaammasta tahdista huolimatta huomaan kuntoni parantuneen huomattavasti jo nyt. Juoksuvauhtini on nopeutunut (ok, välillä kyllä matelen yhä), jalat eivät kipeydy enää niin pahasti ja juoksu tuntuu luontevammalta kuin alkuun. Ohjelmaa on takana se kolme Abel-viikkoa ja edessä siis viisi. En tiedä juoksenko viiden viikon päästä viisi kilometriä, mutta tarkoitus olisi etanoida 50 minuuttia yhtä jaksoisesti eteenpäin, tuli matkaksi mitä hyvänsä.

Onko Zombies, run! sinulle tuttu? Tai mitkä ovat omia suosikki liikuntasovelluksiasi?

P.S. Pokemon Go ON kova :D

SEURAA HIKIKINKKUA
Facebook | Instagram | Bloglovin
Snapchat: jenskysii

 

House of Brandonilla tämän viikon ajan -30% jo alennetuista tuotteista! Käytä koodia ALE30

2 thoughts on “Zombit tulee, jaksatko juosta?

  1. Juoksin ekan kerran kympin alle tuntiin juostessani zombeja karkuun :D Kaupunkialueella tämä on kyllä vähän huono, kun jää liikennevaloihin jumiin ja zombit huohottaa niskaan.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Vuosikatsaus 2016 | Hikikinkku

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.