opiskelijabudjetti

Säästöliekillä!

IMG_5200

Kun työelämästä tipahtaa työttömäksi ja työttömyys muuttuu opiskeluksi, niin saa tehdä ihan tosissaan töitä sen eteen, että saa itsensä elämään todellisen tulotasonsa mukaan. Minulla on paha tapa elää yli pienien varojeni ja olenkin nyt opiskelujeni lomassa päättänyt oppia hieman säästeliäämmän tavan tallata maita ja mantuja. En yleensä osta mitään kallista, mutta kaikkea pientä ja todellakin turhaa tulee haalittua ja se näkyy hyvin äkkiä lompakossa.

Päätinkin rustata näin alustavasti tähän alle asioita, joita olen jo tehnyt ja joita aion tehdä opiskeluelämäni alussa vähentääkseni menoja kun tuloja en nyt voi lisätä. Samalla luon blogiini uudeksi kategoriaksi ”Opiskelijabudjetti”, koska eiköhän sieltä ruudun puolelta löydy muitakin samassa tilanteessa olevia niin voidaan jakaa vinkkejä niin puolin kuin toisin :D

Päivitä liittymät

Tämän tein tällä viikolla. Vasta nyt kesällä tajusin, että minullahan menee netti- ja puhelinliittymääni yhteensä lähes 60€! Osa nettiliittymän hinnasta tulee meidän nettipömpelin osamaksusta, jonka viimeinen erä on taivaan kiitos jo tässä kuussa. Kuin tilauksesta DNA:n myyjä soitti minulle ja koitti parhaansa mukaan kaupata minulle liittymiä, joiden summa olisi pysynyt tuossa kuudessakympissä mutta olisin saanut netillisen tabletin samaan hintaan. Koitin selittää, että vaikka tarjous on houkutteleva, niin minulle nyt tärkeintä on vaan saada tuota yhteishintaa alas.

Kyllä, vaikka se tietäisikin netin hidastumista. 

Kyllä, pärjään aivan varmasti hitaammalla netillä. 

Kyllä, parin euron säästökin on säästöä………

Ei, en todellakaan tarvitse rajatonta määrää tekstiviestejä. Olen viimeksi lähettänyt tekstiviestin maaliskuussa. 

Kyllä, tämä on minulle se oikea valinta, vaikka kovasti väitätkin muuta. Pyysin myyjää soittamaan hieman myöhemmin ja kävin itse tutkimassa DNA:n sivut ja kirjasin ylös mitkä liittymät haluan ja sen jälkeen pidin pääni.

Todellakin alkoi tietyssä vaiheessa korpeamaan kyseinen myyjä, mutta sain kuin sainkin netin ja puhelinliittymän uusittua ja nyt seuraavan vuoden ajan maksan niistä yhteensä n. 30€. Puolet vähemmän mitä aiemmin JA netti pysyy kännykässä aivan yhtä nopeana kuin nytkin. Jos siis tilanne on sopiva ja koet tarvetta liittymien päivityksille, niin suosittelen lämpimästi.

Tähän väliin voi heittää myös esimerkiksi sähkö- ja vakuutusyhtiöiden kilpailutuksen.

Listaa pakolliset menot

On hyvä tehdä listaus siitä, millaisia pakollisia menoja sinulla joka kuukausi on. Näihin kuuluu esimerkiksi vuokra, sähkö, velkojen maksu, Netflix, osamaksut yms. Sitten vaan pohtimaan, että voitko mitenkään vaikuttaa niistä mihinkään (tietyissä lainoissa, veloissa ja osamaksuissa voi saada maksuvapaata aikaa) ja pidä huoli, että noihin on aina rahaa tarpeeksi. Syön mieluummin vaikka kuukauden kaurapuuroa kun olen maksamatta vuokraani tai muuta laskua. Netflixistäkään en ole valmis luopumaan.

Onko auto pakollinen?

Olen autonomistaja ja sain jälleen autoverolaskun kätösiini. Ihanaa. Tähän lisätään bensakulut, vakuutukset ja tässä kuussa oleva katsastus niin ai että. Ja jos tulee jotain huollettavaa niin jaujau. Ah, ja talvirenkaatkin on pakko uusia, koska yksi niistä pamahti viime huhtikuussa :P

Tutkin uutta asuinseutuani ja joukkoliikennevaihtoehtoja välillä Ikaalinen-Joensuu ja tulin siihen tulokseen, että minä selviän ilman autoa. Totta kai kuuden tunnin bussimatkat eivät ole mitään elämyksiä, mutta enpä varsinaisesti tykkää ajaakaan noin viittä tuntia etenkään pimeillä keleillä autollani, joka mahdollisessa kolaritilanteessa suojaa lähinnä vastapuolen terveyttä. Hoidan siis katsastuksen, loppuvuoden verot, ajan kerran Joensuuhun ja takaisin (muuttokuorman nyt mieluiten vien autolla kuin Onnibussilla) ja sitten ihana mustikKa:ni jää talviunille. Viime syksynkin elin ilman autoa ja jumalauta siinä säästää rahaa!

Eli jos vain on mahdollista, niin luovu autosta tai minimoi sen käyttö, niin säästät edes bensassa.

Koita olla velkaantumatta.

Minä tiedän, kuinka helppoa on maksaa osamaksulla. Klarna, Collector ynnä muut ovat olleet hyviä tuttaviani etenkin edellisten opiskeluvuosieni aikana ja kantapään kautta sain oppia sen, ettei ne varsinaisesti mitään helpota. Korot ovat huikeita, laskutuslisät samaten ja minimilyhennyksillä saat lyhentää pientäkin velkaa kuukausitolkulla. Ymmärrän kyllä, että jos tulee pakko ostaa jotain isompaa (esimerkiksi pesukone, talvikengät yms.) eikä puskurirahastoa ole niin osamaksu voi olla ainoa vaihtoehto hankkia kyseinen asia opiskelujen/työttömyyden aikana.

Luottokorttiakaan ei todellakaan ole mukava käyttää, mutta joskus voi päätyä siihen pisteeseen, että on pakko ostaa itselleen tai kissoilleen ruokaa luoton puolelta, kun debitti humahti miinukselle kaksi viikkoa ennen tukipäivää. Visassakin korko on aika melkoinen, minkä vuoksi se olisi hyvä maksaa nollille niin pian kuin vain mahdollista.

Ja tiedän, huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. Saattaa omallakin kohdallani käydä niin, että seuraavan kerran luottokortti on nollilla kun saan metsänistutustilin ensi juhannuksena.

Mutta pyrkikää siihen, ettette osta MITÄÄN mitä ette voi kerralla maksaa. En enää suostu ostamaan esimerkiksi kosmetiikkaa, piirtämisvälineitä tai vaatteita osamaksulla/visalla jos nyt ei ole aivan pakko saada esimerkiksi uutta talvitakkia/-toppahousuja.

Älä osta mitään -päivät

Olen omalla kohdallani huomannut, että saan hyvin äkkiä vähennettyä sitä turhaa kulutusta, kun pidän viikossa 2-3 päivää, jolloin en osta yhtään mitään. En osta, jos ei ole aivan pakko ja pakko tilanne on vain silloin, jos kissoilta loppuu ruoka. Tässä myös huomaa, kuinka paljon sitä ostelee kaikkea turhaa ja pientä helposti. Irtonumerolehtiä, herkkuja, virvoitusjuomia, roskaruokaa, koruja, huulipunan…. Ja jo se, että olet kolmena päivänä viikossa tuhlaamatta kolme euroa turhuuteen säästää sinulle melkien 10€ viikossa. Ja me tiedämme, kuinka iso raha se on! :D

Luovu turhista menoista

Tästä päästäänkin kätevästi ehkä tärkeimpään kohtaan: turhat menot. Kun tarkkailet ostokäyttäytymistäsi, huomaat hyvin äkkiä ne omat heikot kohtasi. Toisilla ne voivat olla halvat korut tai meikit, joillakin ne voi olla herkut, joillakin tupakka… Omalla kohdallani yksi todella turha ja todella iso menoerä kuukaudessa on energiajuomat (joista avauduinkin tänään snapchatissa). Luopumalla energiajuomista ja muista virvoitusjuomista siinä samalla, säästän kuukaudessa kolminumeroisen summan muuhun käyttöön! Yksi Battery maksaa saman verran, kuin yksi opiskelijalounas yliopistolla! Kumpaan sen rahan mieluummin käytän?

Varsinainen juomalakko (#vainjuoppojutut) alkaa 1.9. ja voin sanoa, että siitä tulee tuskaa. Uskon kuitenkin, että nyt kun rahatilanne on muuttunut, niin motivaationi lakon pysyvyyteen on ihan eri kuin silloin, kun päivässä löytyi se pari euroa ylimääräistä.

Toinen turhuus, josta tulen luopumaan joksikin aikaa, on herkut. Aloitan parin ystäväni kanssa 5.9. #HealthyLifestyle-taipaleen noin kolmeksi kuukaudeksi ja sen ajan herkut ovat pannassa. Tekemällä ruuan itse (ja käymällä Lidlissä) säästää pitkän pennin ETENKIN kun kaikki ylimääräinen jää siitä pois. En vielä tiedä, kuinka ehdoton tulen itselleni olemaan, mutta en todellakaan usko lauseeseen ”köyhän ei ole varaa syödä terveellisesti”. Katsoo mitä ostaa ja mistä ostaa. Ehkä on pakko luopua luomugranaattiomenista ja syödä salaattina lähinnä jäävuorisalaattia ja kurkkua, mutta ei esimerkiksi perus jauheliha+riisi -höttö maksa sen enempää kuin euron juustojen mussuttaminen päivät pääksytysten.

Tarjoushaukka

Ja lopuksi: lue ne raivostuttavat mainoslehtiset lävitse ja juokse tarjousten perässä. Lähes joka viikko on mahdollista ostaa jotain pakollista alennettuun hintaan ja se kannattaa todellakin hyödyntää. Plus kuvittele se hyötyliikunnan määrä nyt, kun olet luopunut autostasi ja asut viiden kilometrin päässä City-Marketista! Samaten paikkakunnan kirpputorit/FB-roskalavaryhmät kannattaa hyödyntää, jos tarvitset esimerkiksi kipeästi uutta lamppua/mikroaaltouunia. Hyvällä tuurilla saat toimivan kapistuksen ihan ilmaiseksi. Omanikin annoin ilmatteeksi pois kun muutin Rovaniemeltä Tuusulaan (sänkyä myöten) ja nyt ois sitä toista mikroa ikävä :D Täytyy toivoa, että halvalla löytyy!

Tässä näin alkuun tällaiset maalaisjärki-säästöliekitysvinkit. Kommenttiboksiin saa lisätä omat vinkkinsä ja tekonsa, joiden avulla selvisi opiskelusta/työttömyydestä onnellisesti! 

SEURAA HIKIKINKKUA
Facebook | Instagram | Bloglovin
Snapchat: jenskysii

 

7 thoughts on “Säästöliekillä!

 1. Oi oi oi älä tee kuperkeikkaa noin! Leuka rintaan ja pää ei osu missään vaiheessa noin maahan vaan ensimmäisenä maahan osuu niska! Tekee kuperkeikasta sata kertaa miellyttävämmän kokemuksen.

  Tykkää

  1. Tää olikin tällainen ”päällä seisonnasta kuperkeikkaan”-liike, että saa rohkeutta treenata sitä päällä seisontaa kun tietää, että sieltä pääsee alaskin :) hetkeekään en tosin päällään pysyny, mut eipä toi nyt pehmeällä kamppailualustalla pahaltakaan tuntunu :D

   Tykkää

 2. Oijoi, tämä aihe on kovin lähellä sydäntä! Oma opiskeluaikani kesti neljä vuotta, joista kaksi oltiin miehen kanssa molemmat täysipäiväisiä opiskelijoita. Tein kyllä satunnaisia työkeikkoja yhteensä noin kaksi vuotta tuosta ajasta, mutta kun vakituiset tulot ovat 450-500 e/kk, niin ei niilläkään palkkarahoilla paljoa juhlittu. :D Kesätyörahatkin piti säästää tulevaa lukuvuotta varten, ettei yllättävissä tilanteissa joutuisi pulaan.

  Nyt oon ollut vuoden työelämässä ja mies opiskelee vielä, mutta old habits stick hard. Välillä tulee edelleen selattua kauppojen tarjouksia ja yritettyä miettiä viikon ruokalistaa sen perusteella, mitä sattuu saamaan halvalla. Meidän lähikauppa on ollut nyt viimeiset kolme vuotta K-Supermarket, joka ei ainakaan omissa mielikuvissa ole tosiaankaan sieltä halvimmasta päästä… Autottomana ei kuitenkaan aina ole vaihtoehtoja, niin on kyllä tullut opittua ne parhaat kaupan omat ”halpistuotteet” ja plussaetujen ihanuus!

  Meillä ei pahemmin tingitty ruoasta silloinkaan, kun molemmat olivat puhtaasti pelkkiä opiskelijoita. Jauhelihassa piti kyllä tyytyä sikanautaan, mutta maustamalla siitäkin saa hyvää! Tehtiin viikon ruokaostokset aina kerralla, niin ei tullut houkutuksia heräteostoksiin, kun ei niitä herkkuja jaksa kantaa viikon ruokien kanssa kotiin asti. :D Muutenkin, kun käy vain kerran viikossa ruokakaupassa (miinus ”oho, maito loppui”-pikakäynnit), minimoi ihan älyttömän paljon sitä turhaa rahankulutusta. Sekin, että miettii ja budjetoi selkeästi ne tulevan viikon ruoat, niin onkin yhtäkkiä mahdollista saada leivän päälle sekä kinkkua, juustoa että rehujakin!

  Meillä tosin auttoi, että asuttiin kaksin halvassa asunnossa, mutta ei kyllä kummallekaan jäänyt montaa kymppiä ylimääräistä asumismenojen ja ruokien (koti- + kouluruoka) jälkeen. Jotenkin kummasti sitä kuitenkin selviää, kun tietää, ettei kitsastelu kestä ikuisuuksia ja on palkitsevaa, kun ei sitten ole isoja velkataakkoja opiskelun jälkeen. :)

  Tykkää

 3. Vinkkejä:
  1. Päätä, että jos jotain hankkii, niin vastaavasti jotain myös lähtee. Minimalismin ykkösvinkkejä, mutta saanee myös miettimään kulutuskäyttäytymistä siltä kannalta, että jos ei ole mitään valmis myymään/antamaan pois, niin silloin ei kannata rahaa uusiin turhuuksiin käyttää.
  2. Käy Citymarketin sijaan Prismassa tai Lidlissä. Oikeesti.
  3. Älä kuljeta pankkikorttia mukana, vaan ainoastaan rajallinen määrä käteistä.
  4. Kuivatut herneet maksaa 1,50 e/kg. Köyhän paras ystävä.

  Liked by 1 henkilö

 4. Mie olen kokenut yhdeksi parhaimmista säästövinkeistä sen, että suunnittelee kerralla koko viikon (tai edes 4-5 päivän) ruoat ja käy kaupassa vain sen kerran viikossa. Jos sen ruokasuunnittelun jättää aina vaan siihen yhteen päivään ja käy joka päivä kaupassa, niin just niitä umpiturhia ostoksia (saunalimpparit, kotimatkasuklaapatukat, paistopisteen tuoreet leivät, aikatouutuusjogurtti-osasto jne.) tulee tehtyä ihan hirveitä määriä. Plussana tuolla systeemillä ainakin meidän perheellä tulee syötyä paljon fiksummin, kun ainekset on kaapissa odottamassa eikä tule tehtyä hätäisiä ”joku helppo ja nopea”-ratkaisuja. Ja tietty plussaa myös se, että koko ruokashowhun käytetty aika puolittuu kun voi vaan alkaa tehdä eikä tartte kelata ”mitä syyyäääääääään”-keskustelua, puuttuvia aineksia ja kauppareissua jajaja…

  Tykkää

 5. Säästövinkkejä oli hauska lukea ja tuli mieleen, että Karkkipäivä-blogin pitäjä Sanni on listannut omaan blogiinsa säästövinkkejä, joista voisi myös olla apua. Käy kurkkaamassa!

  Tykkää

 6. Itsellä on toiminut päiväbudjetti, bongasin idean alunperin muistaakseni jostakin Lilyn blogista. Eli siis listataan ensin kuukauden pakolliset menot (asuminen, ruoka, puhelin, netti, jne.) ja käytettävissä olevat rahat. Käytettävistä olevista rahoista sitten vähennetään pakolliset menot ja jäljelle jäävästä lasketaan jokaiselle kuukauden päivälle päiväbudjetti eli summa rahaa, jonka saa käyttää mihin tahansa. Koukku tässä onkin se, että päiväbudjettia ei saa lainata tulevilta päiviltä:) Jos siis säästät maanantain päiväbudjetin, on tiistaina tuplaten rahaa käytössä, mutta keskiviikolta ei vielä tiistaina saa ottaa. Ja kun tästä pitää kirjaa, kasvaa motivaatio säästämiseen ja turhien ostosten vähentämiseen kummasti. Näin kävi ainakin omalla kohdalla:)

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.