Kilpirauhastelua

Kilpirauhasta ja kolesterolia

Viime torstaina kävin ottamassa verikokeita ja tarkoitus oli niistä nähdä sitten tämän hetken kilpirauhasarvot sekä muutenkin veriarvoja. Lääkäri soitti sitten tuloksista tänään ja tiesin heti, että nyt on vastassa juurikin sen koulukunnan edustaja, jonka vuoksi varmaan edelleen popsisin mielialalääkkeitä ja miettisin miksi en hikoile, miksi on kokoajan hirveän kylmä ja miksi aivot eivät toimi normaalisti.

bty

Alun alkaenhan minulla oli kilpirauhasen TSH arvo 2.06, mikä on viitearvoissa. Kävin silti onneksi yksityislääkärillä (endokrinologilla), joka on siis erikoistunut hormoneja tuottavien elinten sairauksiin. Hänen mukaansa oireeni olivat sen verta selvät ja arvokin sellainen, että voimme huoletta kokeilla kokeilulääkitystä pienellä annoksella ja nähdä millainen vaikutus sillä on. No, loppu lienee historiaa. Turvotus katosi, painonnousu pysähtyä, puoli vuotta ja aloin hikoilla jälleen ja sain jätettyä masennuslääkkeet pois ihan huoletta.

Tällä hetkellä TSH-arvoni on 0,80 (tammikuussa oli 0,85) eli edelleen viitearvoissa, mutta tämän nykyisen lääkärin mukaan minulla sietäisi olla jo liikatoiminnan oireita, vaikka tuokin arvo on ihan siellä kuuluisissa viitearvoissa :D Hänen mukaansa lääkitykseni on myös laitettu minulle turhaan ja kaikki vaikutukset ovat plaseboa. Niin, koska pystyn ajatuksen voimalla nostamaan ruumiinlämpöni ja verenpaineeni normaaliksi ja palauttamaan hienerityksenkin ennalleen? Totta kai ihmisen mieli on mahtava, mutta rajansa se on minunkin tahdonvoimalla.

Plus on tämäki nyt saatana liikatoiminta jos paino ei laske grammaakaan :D Joo ei. Ei. Totta kai itsekin olen omaa oloani seuraillut tarkasti enkä nyt halua kynsin ja hampain pitää thyroxinista kiinni, mutta en kyllä ole huomannut mitään liikatoiminnan oireita itsessäni? En hikoile todellakaan liikaa edelleenkään, minun on helppo keskittyä, minun ei ole kuuma, nukun todella hyvin, en ole itkuherkkä, satunnaiset sydämen tykytykset (max. kerta viikkoon jos sitäkään) menee kyllä ihan stressipiikkien laukeamiseen ja niitä minulla on ollut lapsesta saakka, ruokahaluni ei ole noussut, painoni ei todellakaan ole laskenut ilman hemmetin kovaa yritystä, en vapise enkä käy muutenkaan ylikierroksilla ilman selvää syytä ja oloni on itseasiassa erittäinkin terve. Jos siis tätä tällä hetkellä päälle puskevaa flunssaa ei lasketa (kurkku meni kipeäksi, lämpöä 37,4 ja kylmä on ku Siperiassa).

On selvää, että jos TSH-arvo laskee vielä selvästi tästäkin niin voi harkita annoksen minimoimista entisestään (0,25mg) tai kokeilla jopa lääkityksen lopettamista niin näkee, mitä sitten tapahtuu. Mutta voin sanoa, etten ala (eikä minun onneksi tarvitsekaan) tehdä sitä tämän lääkärin kanssa, joka selvästi katsoo pelkkiä arvoja eikä kuuntele lainkaan minua. Onnellinen olisin jos pystyisin lopettamaan lääkityksen ja kehoni pysyisi terveenä, mutta haluan silloin myös tietää sen, että jos huonosti käy niin minun ei tarvitse odottaa sitä, että TSH arvoni on 8 ennen kuin tajutaan, että EHKÄ minulle sopivin TSH-arvo on siellä viiteraja-asteikon alapäässä. Kuitenkin kun sen mittarin minusta pitää ennemminkin olla potilaan vointi, joka on nyt monta monituista kertaa parempi kuin kaksi vuotta takaperin. (Tästä postauksesta saa hyvän käsityksen sen ajan fiiliksistä)

En halua kyseenalaistaa kenenkään ammattitaitoa. Minä en ole lääkäri. Mutta jos nyt pitää miettiä kumpaa kuuntelen tarkemmin, niin kyllä se on endokrinologian erikoislääkäri, joka kuuntelee oireita tuomitsematta kuin yleislääkäri, joka rivien välistä antaa luulosairaan diagnoosin. (Toim. huom. olen käynyt tässä välissä useammalla loistavalla yleislääkärillä, jotka eivät kyseenalaistaneet minun käsitystä omasta terveydentilastani). Minä kuitenkin olen oman kehoni ja mieleni asiantuntija ja omasta mielestäni pystyn aika realistisen viileästi tarkastelemaan omaa oloani. Minulla ei ole pakonomaista tarvetta olla kilpirauhassairas. Mielelläni riisuisin sen viitan ja luottaisin siihen, että elämäntavat ne on ne, mitkä ratkaisevat.

Seuraava kontrollikäynti olisi siis tiedossa loppukeväästä mutta mietin nyt pitkään ja hartaasti käynkö sitä täällä YTHS:llä vai menenkö mieluummin vaikka terveyskeskukseen. Osasyynä sekin, ettei tuolla testattu nyt ollenkaan t4V-arvoani, joka viimeksi oli hieman laskenut vaikka sillä olisi varaa noustakin reilusti.

Mutta hei, ainakin kolesteroli oli nyt nelosen paikkeilla eli selkeästi palannut normaalin puolelle :D Nyt ei ole enää pienintäkään vikaa veriarvoissa, vaikka sanelun mukaan minussa on ”havaittavissa hieman obesiteettia”. Pitää totta kai täysin paikkansa, mutta jälleen näkee, ettei se ole synonyymi sairaalle.

SEURAA HIKIKINKKUA
Facebook | Instagram | Bloglovin | YouTube
Snapchat: jenskysii

unnamed-2

11 thoughts on “Kilpirauhasta ja kolesterolia

 1. En minä kyllä innostuis lääkityksen muuttamisesta lääkärin kanssa, jonka vastaanotolla en enää asioi paluumuuton jälkeen ja kun se ei edes kuuntele potilasta. Kai seuraavan kontrollin voi ottaa varsinaisella kotipaikkakunnalla?

  Tykkää

  1. Pystyy, mutta sepä se kun ei tiedä mikä se kotipaikkakunta on ja toukokuuhun saakka pitää pitää kirjat Joensuussa :p katsotaan mihin saakka resepti on uusittu ja toimitaan sen mukaan.

   Tykkää

 2. Heti kärkeen etten missään nimessä kyseenalaista sitä etteikö sinulla olisi kilpirauhasen vajaatoiminta. Toisaalta Ihmettelen kuitenkin miten olet Tässä maassa onnistunut saamaan siihen lääkityksen kun allekirjoittaneella on 1000 ja 1 oiretta ja tsh 5,6 ( eli ei enää viitearvoissa) ja silti tuntuu että tän asian kanssa saa koko ajan tapella ja harva lääkäri uskoo mun sanaa että oon oikeasti sairas.

  Tykkää

  1. Menin sinne yksityislääkärille ja sitä kautta kokeilulääkityksen sain mikä auttoi ihan mielettömästi! :) Kannattaa lueskella aiempia kilpparipostauksia, marraskuussa 2014 on ne, mitkä sijoittuu siihen aikaan kun lääkityksen sain.

   Tykkää

 3. Täällä yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa elävä. Koelääkityksen sain arvoilla, jossa THS 2,66 ja T4V 11. Kilpirauhasen hoidosta kun ei ole käypä hoito-suositusta, niin on täysin ”herran haltuun” kuinka lääkäri asiaa katsoo. Itse hakeuduin lääkärille (yksityinen), joka on kilpirauhasvaivoihin erikoistunut ja hoiti minun oireitani eikä viitearvoja. Minulle kyseinen lääkäri sanoi, että THS saa lääkityksellä painua vaikka lähelle mittaamatonta arvoa, T4V arvo on se, jota seurataan ja joka määrää olon. Yleisesti on todettu, että kilpirauhaspotilaan olo on normaaleimmillaan silloin, kun T4V-arvo sijoittuu viiterajan korkeimpaan kolmannekseen.

  Itselläni myös kolesteroliarvot nousivat, vaikkakin LDL ja HDL olivat kovinkin imartelevia ja kauniita, niin Triglyt nousivat hälyttävälle tasolle kertoen rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä. Kolesterolin nousuhan on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Thyroxinin aloitettuani triglyt laskeutuivat normaalille tasolle, ruokavalion pysyessä samana. Lisäksi kalaöljytuotteilla on todettu olevan suotuisa vaikutus Triglyjen laskemiseen.

  Suosittelen kaikkia jo vajaa/ylitoiminnasta kärsiviä, niin lääkityksellä olevia kuin ilman lääkitystä kamppailevia lueskelemaan erilaisia foorumeita, joille on kerätty tietoa asiasta. Mitä enemmän itse ottaa asiasta selvää, sitä helpompaa on lääkäreiden kanssa asioida. Lisäksi lääkäreiltä jää kaikki varsinaisen lääkityksen oheinen hoitosuositus antamatta. Vajaatoiminnasta kärsivillä esim. Seleeni imeytyy heikosti ja sen saantia tulisikin tarkkailla. Itse otan seleenit purkista, jotta pystyn varmistamaan riittvän seleenin saannin. Lisäksi suurena ruususuolan ystävänä käytän levävalmistettavana, jotta saan jodia riittävästi. Ruususuolassahan lisättyä jodia ei ole, eikä noita eineksiäkään tai edes puolivalmisteita tule pahemmin käytettyä.

  Yhteenvetona, hakeutukaa lääkärille joka on perehtynyt kilpirauhasen hoitoon ja etsikää aktiivisesti tietoa. Nämä kaksi asiaa olivat ne, jotka palauttivat minut takaisin ”elävien kirjoihin”, pois sumusta ja pohjattomasta väsymyksestä. Muistan sen tunteen kuin eilisen, kun koelääkitys alkoi puremaan ja oivalsin, että tälläseltäkö ”normaali” elämä tuntuukin, ihanalta! :) Toki ei pidä kuvitella, että se autuus on pysyvää, sillä saattaa kestää vuodenkin, ennenkun lääkitys on optimaalisella tasolla. Mutta kun alkuun pääsee, tuntuu että on toivoa.

  Tsemppiä kaikille asian kanssa kamppaileville ja toki jo asian kanssa pärjäävillekin. :)

  Tykkää

 4. Mulla alkaa aina kiehumaan kun joku lääkäri tuijottaa tota tsh-arvoa LÄÄKITYLLÄ potilaalla. Jos ihmisellä on thyroxinlääkitys, tsh putoaa hyvin todennäköisesti nollaan. Mulla on ollu tsh _mittaamaton_ koko sen ajan, kun mulla lääkitys on ollu. Mitään liikatoimintaan viittaavaakaan mulla ei ole koskaan ollut. Hyvähän sitä tsh:ta on lääkitylläkin siinä mielessä seurata, että jos se lähtee nousuun siitä lääkityksestä huolimatta.. Mutta pyh ja pah tolle ”sulla on liikatoiminta”-setille! Aaaargh, mulla on kasvanu niin kamala lääkäriviha tän vajisdiagnoosin jälkeen :’D

  Tykkää

  1. Äläpä. Ja vituttaa niin paljon, etteivät mitanneet T4Vtä vaikka sitäkin on tässä samalla seurailtu. Keväällä mietin kyllä pitkään ja hartaasti minne menen seurantaan, tonne en ainakaan

   Tykkää

   1. Joo toi on ihan käsittämätöntä että t4v jätetään mittaamatta, koska sitähän tossa nimenomaan PITÄIS seurata. Mulla mittaillaan nykyään pelkästään t4v ja t3v. Suosittelen kyllä pohtimaan seurantapaikkaa hyvin tarkkaan :D Tommoset lekurit kannattaa kiertää kaukaa.

    Tykkää

   2. Jep, pakko kai odotella, että pääsee työterveyteen/yksityiselle. Resepti vaan loppuu sitten huhtikuussa, mutta eiköhän sitä kesän yli selviä ja ainakin pääsee seuraamaan, minne suuntaan arvot puolessa vuodessa menee :D

    Tykkää

 5. Pahoittelut, kun menee aiheen vierestä, mutta kovin kaunis paita sinulla tuossa kuvassa. Oletkohan mistä sen hankkinut?

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.