Yleinen

Priorisoi uni

Hyvän olon hormonidieettiin kuuluvaa hyvinvointikartoitusta tehdessäni huomasin kyllä aika pian, että mitkä osa-alueet elämästäni ovat niitä, joihin täytyy panostaa. Tärkein niistä on nukkuminen ja sitä seuraa heti syöminen. Mutta ruokailujakin on ihan turha laittaa kuntoon, jos nukkumistavat ovat vinksallaan.

Olen tottunut siihen, että äärimmäisen harvoin nukun heräilemättä. Joko naamaani syövä kissa havahduttaa minut tai jossain kuuluu yllättävä ääni. Kadehdin heitä, jotka nukkuisivat tyytyväisinä vaikka moottoritiesillan alla, meikän on turha haaveilla sikeistä unista ilman korvatulppia ja tätä herkkäunisuutta oon harrastanut lapsesta saakka. Toisaalta taas nyt Joensuussa ollessanikin heräilen vähintään kolmisen kertaa öisin vaikka korvista löytyy tulpat ja kissoja ei ole viereen kömpimässä. En ole pitänyt sitä erityisen huolestuttavan, koska se on minulle normaalia, mutta vaikka se onkin minulle normaalia niin voisiko siitä silti päästä eroon?

Heräilyn lisäksi tajusin myös vastikään, että olen nähnyt viimeaikoina ihan HIRVEITÄ unia. Joko unissa seuraan jotain väkivaltaista sarjaa, jossa ihminen tungetaan paistomittari poskessa elävänä uuniin tai sitten koitan kiivetä verkkoaitaa pitkin jotain karkuun. Viime yönä uni ei sinänsä ollut pelottava, mutta etsin unessa SAUNAA enkä ikinä löytänyt sitä. Eli siinäkin unessa oli pieni stressiaspekti läsnä.

Minä siis nukun ja uneksin aika levottomasti tällä hetkellä.

15035751_676302705865408_1750715376649371648_n

Selväähän se on, että univaje ja -vaikeudet ovat usein taustalla myös ylipainossa tai vähintäänkin huonossa ruokavaliossa. Väsyneenä ihminen haluaa ahtaa napaansa jotain, mistä saa äkkiä energiaa ja sitä saa nopeista hiilihydraateista ja rasvasta. Ostin nyt viikonloppuna Kaisa Jaakkolan Hyvän olon hormonidieetti -kirjankin ja siinäkin lepo-kappaleessa korostetaan sitä, että kirjaa on ihan turha jatkaa eteenpäin jos pahimmat ongelmat ovat unessa ja levossa. Toisin sanoen ilman riittävää lepoa niin ruokailuijen ja liikuntojenkin muuttaminen voi luoda vaan turhaa stressiä (ja pahentaa uniongelmia) ja olla liian haastavaa.

Koska nyt on vuoden pahin kuukausi menossa niin vuodenajan kuin opiskelujenkin suhteen ja haluan lähestyä nyt tätä elämänmuutosta kerrankin oikealta suunnalta, niin pistän hetkeksi liikunnat ja ruuat kulkemaan ”siinä sivussa” ja täyden huomion saa U.N.I.

 1. Tietokone ja sitä kautta Netflix ja Elisa Viihde menevät kiinni viimeistään 19:30. Siinä vaiheessa kun muu Suomi istuu katsomaan Salkkareita, minä alan sammuttaa aivojani ihan toisella tavalla.
 2. Huawein Honor 8 kännykässä on mahdollisuus säätää näytön valo sinertävästä kellertäväksi. Sinertävä valo voi piristää ja sitä kautta vaikeuttaa nukahtamista, kun taas kellertävä valo on silmille ystävällisempi eikä aiheuta piristysreaktiota. Kännykkäni saa siis loistaa jatkossa keltaisena alldayeveryday.
 3. Iltapalaksi syön kaurapuuroa raejuustolla/yöprotskua. Hiilarit voivat parantaa unen laatua ja nyt olenkin kokeillut, että vaihdan ilta- ja aamupalan paikat keskenään.
 4. Ennen sänkyyn kömpimistä teen n. 10 minuutin rentoutusharjoituksen sellaisessa rintaa avaavassa asennossa. Tekee kyllä hyvää, kun päivät istuu pitkälti koneella ja olkapäät tahtovat valua eteenpäin. Siinä vaan hengitellään 4 sek sisään (pito) ja 6 sek ulos. Tällä pyritään saada kropassa aikaiseksi ”rentoutusreaktio” aineisten ”stressireaktioiden” vastapainoksi.
 5. Luen opiskeluihin liittyvää kirjallisuutta. Väsymys on TAATTU. Ja heti kun alkaa väsyttää, niin valot pois, tulpat korviin ja peiton alle. Jos en ole oikeaan aikaan sängyssä niin usein se ideaalinukahtamishetki menee sitten ohitse.
 6. Herään joka aamu samaan aikaan, eli 6:00. Ja parhaani mukaan myös könyän ylös sängystä silloin. Olen tuotteliaimmillani aamulla, joten jos olen jo kuudelta ylhäällä olen jo kahdeksalta salilla/kirjastossa/luennolla. Aikaisilla aamuilla myös yleensä alan väsyä aikaisin ja miksipä näin vanhan muorin nyt hirveän paljon yli yhdeksän tarvitsisikaan valvoa.

Odotan innolla sitä päivää, kun meillä on niin iso asunto, että makuuhuoneen pystyy pyhittämään puhtaasti makaamiselle. Nythän 20 neliön asunnossa sänky ajaa ruokapöydän, vaatekaapin ja työpisteen aseman, enkä sitä ole muuttamassa. Väliaikaisasuntoni saa pysyä erittäin minimalistisena, vaikka olisihan siellä tilaa mm. sohvallekin :D Toivon kuitenkin, että jo noilla muutoksilla saan unenlaatuani parannettua sille mallille, ettei makeanhimoa voi laittaa enää väsymyksen piikkiin.

SEURAA HIKIKINKKUA
Facebook | Instagram | Bloglovin | YouTube
Snapchat: jenskysii

2 thoughts on “Priorisoi uni

 1. Kuulostaa niin tutulta! Mä olen aina nukkunut levottomasti ja nähnyt paljon unia. Mitä stressaavampi ajanjakso, sitä sekavammaksi menee. 2-3 kertaa herääminen on normaalia, mutta pahimmillaan saatan herätä reippaasti yli 10 kertaa yön aikana. Mä saan kyllä illalla hyvin unta ja samaten yöllä herätessäni. Unet on kuitenkin tosi levottomia, yleensä myös etsin jotain tai yritän ehtiä jonnekin. Aamulla on semmonen olo ettei ois nukkunu ollenkaan. Pahimpana kautena en voi lukea tai katsoa telkkaria ollenkaan, koska se kostaantuu heti painajaisilla :(

  Tykkää

 2. Hiton hyvä. Nukahdan kyllä hyvin enkä heräile, mutta unet on jäänyt jo pitkään johonkin 5-7 h yössä ja se ei todellakaan riitä. Viikonloppuna sitten nukkuu vaikka kellon ympäri, elpymättä. Iltaisin tuijottaa ruutuja ja syö huonosti ja stressaa kun on väsynyt ja huonokuntoinen ja lihoo, muttei saa tehtyä noille mitään, koska on väsynyt. Pakko ruveta nyt näihin samoihin perusjuttuihin sen sadannen kerran, josko se joskus menisi kaaliin. U.N.I.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.