Yleinen

#Opoksi2017

bty

Kun syyskuun ensimmäisenä päivänä yöllä kello 3:00 käynnistin muuttokuormaa pullollaan olevan autoni ja lähdin matkaamaan noin kuuden tunnin päässä sijaitsevaa Joensuuta kohden, olin hieman epäileväinen. Epäilin sitä, onnistunko suorittamaan parin vuoden opinnot yhdessä vuodessa, kestääkö pääni täyttä yksinäisyyttä ja tulenko olemaan täysin onneton stressipallo seuraavat yhdeksän kuukautta.

Nyt neljä kuukautta opiskelua on takana ja istun junassa matkalla Lappiin joululomalle. Kaikki epäilykseni olivat turhia. Vaikka suoritin 58 opintopistettä syksyn aikana, ei se ollutkaan niin raskasta kun olin kuvitellut. Tosin samaan aikaan olin todella tietoinen siitä, että jos vastaan tulee yksikään vastoinkäyminen niin joltakulta lähtee pää. Näennäisen tyytyväisen suorittajan alla majaili siis aikamoinen lohikäärme, joka onneksi selvisi jouluun asti hermostumatta. Ja kevät tulee olemaan kevyempi!

 

En kuitenkaan suosittele näin tiivistä tahtia ihan kelle vain. Täytyy muistaa, että minä olen jo kasvatustieteiden maisteri, minkä vuoksi akateemiset opiskelutaidot ovat vahvasti takaraivossa. Opiskelen myös ansiosidonnaisen turvin, joten rahallisesti tilanteeni on perusopiskelijaa huomattavasti parempi. Työkokemus helpottaa myös opiskelua, kun on nähnyt käytännössä millaista työ koulumaailmassa on ja mitä esimerkiksi monelle mystinen OHR tarkoittaa muutenkin kuin vain paperilla. Ehkä suurin motivaattori on myös pakko. Minun on pakko valmistua toukokuussa tai kurkussani on jos jonkinmoista laitosta vaatimassa rahojaan takaisin. Haluan myös ensi syksynä olla pätevänä töissä olin sitten opo tai ope. Minä myös jätin kaiken elämäni toiselle puolelle Suomea ja pystytin itärajalle ihka oman opiskelukuplani. Semierakkona ja introverttina tällainen ratkaisu toimii. Sosiaalisempi ihminen olisi varmaan alkanut ahdistua yksinoloon jo ensimmäisten viikkojen aikana. Omalla kohdallani läheisten kaukana olo alkoi nakertaa vasta viimeisinä viikkoina ennen lomia.

Ja yllättävää kyllä olen onnistunut löytämään uusia kavereita! Monikossa :o Sitä en olisi uskonut, enkä edes kaivannut, mutta opintojen ryhmätyöpainotteisuus kyllä pakottaa tutustumaan ja etenkin kun löytyi samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä: reilusti aikuisia, lapsettomia uranvaihtajia 😁 Tulevalle opolle verkostoituminen on todella tärkeää, joten mukava jo opintojen aikana saada luotua kontakteja ympäri Suomen!

IMG_20161208_162913.jpg

Itä-Suomen ohjausalan opinnoista minulla ei ole kuin hyvää sanottavaa. Jyväskylässä opinnot ovat monimuoto-opintoja, eli niitä on helpompi suorittaa etänä, mutta Joensuun päässäkin etenkin ohjauksen väki joustaa ja järjestää jos tilanne sitä vaatii. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti olemaan opinnoissa mahdollisimman paljon läsnä, koska ryhmissä tehdessä ja harjoitellessa oppii huomattavasti syvällisemmin kuin vain lukemalla ja kirjoittamalla.

Syksyn suurinta antia oli ehdottomasti ohjauksen perusharjoittelu, jonka suoritin Joensuun Normaalikoulun perusasteella. Loistava ohjaaja ja monipuoliset viisi viikkoa antoivat kyllä uskoa siihen, että olen oikealla alalla. Jännittävin hetki oli joutua kuvaamaan yksi yksilöohjaus ja se katsottiin sitten opo-porukalla ja sai palautetta omasta toiminnastaan. Olin kuulemma itse lempeys, mutta pitää kiinnittää huomiota kysymysten asetteluun. Helposti kysyn kysymyksiä, joihin samalla vastaankin tyyliin ”Sinulle koulu on varmasti tärkeässä roolissa, eikö?” kun olisi parempi kysyä ”Millaisessa roolissa koulu on sinun elämässäsi?” tai vastaavaa.

Kevät tulee olemaan siis kevyempi, opintopisteitä luvassa noin 44 ja suurin homma tulee varmaan olemaan ohjauksen syventävä harjoittelu, jonka puolestaan teen yliopiston urapalveluissa. Vähän erilainen ohjausympäristö ja ohjattavat peruskouluun verrattuna! :)

SEURAA HIKIKINKKUA
Facebook | Instagram | Bloglovin | YouTube
Snapchat: jenskysii

 

6 thoughts on “#Opoksi2017

 1. Hienoa kuulla, että noinkin monen opintopisteen opinnot ovat sujuneet hyvin! Ei voi kuin hattua nostaa. Mielenkiintoista muutenkin kuulla opinnoistasi etenkin kun opo-opinnot kiinnostavat :)

  Tykkää

 2. Hei,
  itseäni kiinnostaisi tuo ansiosidonnaisella opiskelu. Olen lto (oman alan hommissa) ja ohjausalan maisteriopinnot kiinnostaisivat. Olen ajatellut jäättää vakityön. Opintotukea en enää saa, mutta ansiosidonnaista saattaisin saada. Onko vaikeaa saada myönteinen päätös? Mitä se vaatii? Entä satutko tietämään Joensuun ”keikkatyötilanteesta” mitään – riittääkö lto:n / open / tms. sijaisuuksia?

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Vuosikatsaus 2016 | Hikikinkku
 4. Hei, minua myös kiinnostaisi kuulla miten onnistuu ansiosidonnaisella opiskelu. Aikoinaan kun TE-toimistosta asiaa tiedustelin, niin vastaus oli ehdoton ei. Kirjautumalla yliopistoon olisin samantien menettänyt ansiosidonnaisen. Tai no, maksimissaan 3 op /kk olisi kai saanut suorittaa, mutta se taas oikein tutkinnon valmistumista edistä..

  Tykkää

  1. Perustelemalla sen, minkä vuoksi kyseinen yliopistotutkinto/-lisäkoulutus on sinun tulevan työllistymisesi kannalta ehdoton juttu :) Plus mulla auttoi se, että aloitin opiskelun töissä ollessani

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.