Yleinen

Mitä opin hyvän olon hormonidieetistä?

Hyvän olon hormonidieetin toinen rupeama alkaa lähestyä loppuaan ja nyt onkin hyvä aika kerrata, mitä kuluneet nelisen kuukautta ovat opettaneet minulle.

16465443_380418632316274_3196818512886628352_n

Levon merkitys

Aiemmin olin sitä koulukuntaa, joka raahautuu salille vaikka väkisin. Raahauiduin salille monen surkeasti nukutun yön jälkeen ja umpiväsyneenä sekä stressaantuneena, koska tavallaan koin liikunnan myös antavat virtaa ja onnistumisenkokemuksen. Kyllähän se sitäkin antaa, mutta äärimmäisen rasittunut keho (stressi ja univaje) ei tarvitse lisää rasitusta, vaan LEPOA. Syksyllä ymmärsin, että koska en ole urheilija enkä muutenkaan mikään tavoitteellinen liikkuja niin miksi hemmetissä priorisoin kuntosalin hyvien yöunien edelle? Marras-joulukuun olinkin kevyessä aivosumussa raskaan syksyn jäljiltä ja kaamosmasennusväsymysoireisena. Skippasin huoletta treenejä ja sain kuin sainkin pidettyä sen tärkeimmän (eli pääni) kasassa. Pistin unirytmini kuntoon, laskin ipadin ja kännykän kädestäni viimeistään 19:00 ja aloin lukea kirjoja. Unenlaatu parani ja tammikuu lähti liikkeelle todella hyvällä energialla.

Miksi treenaan?

Olen pidemmän aikaa treenannut hyvin ulkonäkökeskeisesti. Olen ajatellut, että kapeammalla uumalla ja paremmalla persiillä olisin ihmisenäkin onnistuneempi. Hormonidieetti lähestyy kaikkea hyvin lempeällä ja pohdiskelevalla otteella ja kerran istuin illan ja lähinnä vaan koitin avata itselleni, että MIKSI harrastan liikuntaa? MIKSI minun on tärkeää käydä säännöllisesti salilla? MIKSI haluan 10 000 askelta päivässä täyteen? Ymmärsin, että ulkonäkö on hyvin pinnallinen ja ahdistavakin syy treenata, koska en voi koskaan saavuttaa sellaista ulkonäköä jota tavoittelen. Muistelin, kuinka onneton olin silloin joskus 20 kiloa kevyempänä ja kuinka tyytymätön silloinkin olin itseeni. Huomasin, että mikään persikkapylly ei tule automaattisesti antamaan minulle hyvää oloa, mutta hyvän olon tavoittelun seurauksena persikoituva takapuoli on hyvinkin mahdollista. Suuntasin tavoitteeni siis ulkoisesta sisäiseen ja samalla mietin MILLAISTA liikuntaa haluan harrastaa? Tämän vuoksi treenini ovat muuttuneet astetta toiminnallisemmiksi ja olen ottanut mukaan säännölliset koti-HIITit. Pyöreämmät olkapäät kun eivät lisää omaa hyvinvointiani, mutta parempi hapenottokyky sitä todellakin tekee #astmaatikko. En enää myöskään ota stressiä siitä, jos salin sijasta käyn kävelemässä ja imemässä aurinkoenergiaa itseeni tai levitän joogamaton lattialle ja pistän yin-joogavideon pyörimään. Paperin seuraamisen sijaan haluan tänä keväänä kuunnella itseäni ja tehdä sitä, mikä tuottaa varmimmin hyvän olon juuri sillä hetkellä.

Miten syön?

Ruokavalion olen saanut siistimmäksi varmasti kuin koskaan ilman, että olen tehnyt valtavia muutoksia. Rupeaman alussa piti miettiä, mitä jo olemassaolevia hyviä tapoja itseltä löytyy ja ymmärsin, että enhän minä nyt niin päin prinkkalaa syökään :D Kun veden- ja protskunsaannit olivat jo valmiiksi hanskassa, oli helppo lähteä hienosäätämään. Tällä hetkellä puutetta löytyy lähinnä siitä, että syön edelleen liian vähän kasviksia. En kuitenkaan yritä nyt muuttaa kaikkea kerralla, vaan juuri nyt keskityn siihen, että saan päivittäin kasaan sen n. 2300 kaloria, joka koostuu 2x oman painoni verran protskusta (g) ja 1x painoni verran rasvasta (g) ja loput hiilihydraateista. Lisäksi olen sellaisessa löyhässä sokerilakossa aina syntymäpäivääni saakka. Kuten vasta kirjoitinkin, nyt laihtumisen sijasta tärkeintä on saada kroppa toimimaan normaalisti. Ajattelin myös, että kun kesän jälkeen toivottavasti siirryn työelämään, niin hankin itselleni ravintovalmennuspaketin Optimal Performancelta etenkin jos silloin vielä tuntuu, että ruokavalion kanssa on vielä tekemistä.

Hyvän olon hormonidieetti ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan se laittaa jokaista pohtimaan itse mikä omissa tavoissa, toiminnassa ja valinnoissa tukee tai jättää tukematta hyvää oloa. Toki ohjelma sisältää reseptiohjeita, hyvät kuntosaliohjeet ja mm. dynaamisen lämmittelyt, jotka ovat varmasti tulleet jäädäkseen jatkossakin. Seuraava ryhmä starttaa huhtikuussa ja jos kaipaat työkaluja omiin pohdiskeluihisi. Hyvän olon hormonidieetti -kirjaa suosittelen kyllä lämpimästi muutoinkin, ainakin itselläni säästöliekkiä ja stressiä käsittelevät kappaleet olivat aikamoisia mindblow-hetkiä viimeisen parin kuukauden aikana.

Seuraa Hikikinkkua
Facebook | Instagram | Bloglovin | YouTube
Snapchat: jenskysii

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.