optimal performance · Ruokavalio

Miten nyt sitten pitäisi syödä?

17155830_10155946957150550_2168998810826762229_n

Hienoja nämä minun aiheeseen liittymättömät kuvituskuvat! Voisi ottaa asiakseen penkoa kamera jostakin esiin ja räpsiä menemään. Sekin helpottunee ensi viikolla, kun saan pöytäkoneen taas käyttööni, niin saa kuvat myös muokattua näppärästi.

Aloitin siis yksilövalmennuksessa Optimal Performancelta, jolla olen aikaisemmin ollut ”Hyvän olon hormonidieetillä.” Halusin hankkia itselleni valmistumislahjan ja arvoin tämän ja tatuoinnin väliltä. Lopulta päätin, että mitä jos mieluummin pistäisin sen 400€ omaan hyvinvointiini kuin tatuointiin ja ottaisin asiakseni nyt tosissaan laittaa itseni kuntoon. Enkä tarkoita nyt tiettyä kilomäärää, mikä pitäisi pudottaa, vaan että löydän sopivan tasapainon ruokavalion suhteen ja saan vihdoinkin lopullisen selvyyden sille, että syönkö Thyroxinia turhaan vai en (jälkimmäistä toki selvittelen lääkärin, en ravintovalmentajan kanssa).

Kävin siis kesäkuussa tapaamassa Tyttiä Optimal Performancen toimistolla Tampereella. Tapaamisen aikana pohjustettiin hieman sitä, mistä olen tullut ja minne haluan päästä ja laitettiin raamit alkutaipaleelle. Aika pian tapaamisen jälkeen selvisi, että sain töitä Rovaniemeltä, joten ihan ensimmäiset valmennusviikot meni aivosumun ja maakuntien välillä pyöriskellessä ja keskityin lähinnä aamu- ja iltapalan syömiseen (muuten söin hyvin fiilispohjalta ja mitä halusin). Viime sunnuntaina sain vihdoin lyötyä asiat paperille järjestykseen ja kunnolla selvitettyä itselleni, että mitä tässä nyt pitääkään tehdä :D

Valmennuksessa en saa mitään grammatarkkaa ruokavaliota, koska mitäpä muuta siinä oppisi kuin punnitsemaan ennaltamäärättyjä ruoka-aineita. Sain makrot, joiden pohjalta ihan itse koostan päivän ruokani. Tämä on opettavaista jo siksikin, että tulee varmasti itsellekin selväksi se, että mistä saa parhaiten proteiinia, missä ruossa on hirveästi piilosokeria=hiilaria ja mistä taas kertyy sitä hyvää rasvaa.

Koska tykkään käydä salilla ja olen naiseksi kohtalaisen lihaksikas (rasvaton massa 63kg. Saman verran, kun bikini challengen jälkeen painoin :D) niin proteiinia pitää saada. Yllätyin siitä,  kuinka vaikea on saada omaa proteiinimäärääni täyteen (n. 150g päivässä), sillä aiemmin olen ajatellut syöväni sen verran protskua päivässä heittämällä. En muuten ole syönyt, koska a) skippaan aterioita ja b) 20g/ateria on liian vähän omalla kohdallani.  Loput makrot kerrytän sitten rasvasta (n. 1-1,5g/ihannepainokilo) ja hiilarista. Kasvisten määrää pitää painottaa, koska niiden syöjänä olen ollut surkea ja maitotuotteita voin koittaa pikkuhiljaa vähennellä. Harmi vaan, etten vieläkään oikein ole löytänyt hyvää korviketta rahkalle ja raejuustolle, mutta…

Kaikkea ei pidä muuttaa kerralla. Elämänmuutos ei tapahdu yhdessä yössä ja menee oma aikansa, ennen kuin uudet tavat vakiintuvat. Jos nyt mullistaisin koko ruokakulttuurini, en todennäköisest jaksaisi pitää siitä kiinni kuin viikon, pari. Tästä syystä en vedä stressiä maitotuotteista enkä hulluna niuhota vielä rasvan laadusta. Keskityn siihen, että saan riittävästi proteiinia, mahdollisimman vähän lisättyä sokeria ja syön viisi kerta vuorokaudessa. Kun nämä asiat ovat niin vakiintuneet, etten enää pakota itseäni syömään kunnon välipalaa ja iltapalaa, niin voin alkaa säätää seuraavaa asiaa kohdalleen.

Nyt otin kokeiluun ”aamupalan” ja ”päivällisen” vaihdon. Syön aamupalalla protskua, rasvaa ja kasviksia (esimerkiksi jauhelihaa, linssejä ja salaattia kuten tänään) ja iltapalaksi ison satsin puuroa marjoilla. Hiilarit ennen nukkumaanmenoa voi parantaa unen laatua ja vatsa toimii aamusta saakka hyvin. Aamuprotsku taas täyttää mahaa ja potkii liikkeelle. Oli se kyllä kieltämättä outoa vetää aamulla jauhelihaa naamariin, mutta olen juonut tänään kaksi kuppia vähemmän kahvia kuin aikaisemmin, eli ehkä tässä on jotain perää :D

Odotan kyllä innolla, millaisia tuloksia tässä on luvassa. Ensi viikolla minulla on Skype-aika valmentajalleni ja silloin katsotaan miten homma on sujunut ja onko tarvetta muuttaa jotain. Oletan, että tulen saamaan hieman nostoa kaloreihini etenkin, kun ensi viikosta alkaen alan jälleen kulkea salilla normaaliin tahtiin. Nyt olen vähän kyllä liikunnan suhteen sluibaillut onnessani.

ah, isoin yllätys ekalla valmennuskerralla oli se, että pihtimittauksen mukaan rasvaprosenttini on vaivaiset 28.3. Siis normaalin rajoissa, vaikkakin toki siellä korkeammassa päässä :D Olin täysin varautunut siihen, että se on vähintään 38 (mitä painosta laskettuna sen ”pitäisi” olla) mutta tässä taas sen näkee, että kuhan pidät (jos vain pystyt) liikunnasta edes jollain tapaa kiinni, niin painonnousu ei milläänmuotoa tarkoita sitä, että terveytesi ja kehonkoostumuksesi romahtaa. ÄLKÄÄ TUIJOTTAKO VAAKAA. Jumalauta.

Seuraa Hikikinkkua
Facebook | Instagram | Bloglovin | YouTube
Snapchat: jenskysi

******************************

House of Brandonilla  on lukuisia urheiluvaatteita hyvässä alennuksessa. (Ja uutuuksista puhumattakaan: Better Bodies on saapunut valikoimiin!)

kollaasi1.jpg

IcanBeGrey | Burgundia! | Raitakiertoa
IcanBeElectric | IcanBePurple | Katseenkääntäjät

4 thoughts on “Miten nyt sitten pitäisi syödä?

 1. Entinen rahka-raejuustoaddikti täällä hep! Kumpaakaan en syö enää lainkaan, koska en näe tarvetta.

  Aamuisin (jos en ole menossa treenaamaan) syön yleensä: chiavanukkaan hera-marjamönjällä, lusikoitavan smoothien tai munakkaan. Olen pienestä makrovihjauksestasi ja kuvista päätellen suht. samankokoinen kuin sinä, tai ainakin syön myös paljon enemmän proteiinia kuin tuo 20g/ateria. Ja siis samalla tavalla vain proteiini+rasva aamulla ja puuro illalla. Mun arjen sankari, pelastus ja vakioraaka-aine on laadukas heraproteiini, jota ilman en voisi kuvitella enää olevani. Menee smoothiessa ja pelkiltään kylmän veden kanssa, ja jos oikein herkutella haluaa niin suklaa+kauramaito-kombolla voi muka kuvitella juovansa kaakaota :D Vaikkei nyt oikeasti voikaan, mutta hyvää se on. Kannatan siis lämpimästi jauhelihan ja linssien sijaan esim. mustikka-hera-kauramaito-smoothieta. Marjat jäisinä niin tulee kiva koostumus ja hera vasta ihan viimeiseksi joukkoon niin ei vaahtoa ja maistu niin paljoa läpi. Rasvoiksi avokadoa sekaan, yön yli liotettua chiaa (tuntuu suussa sammakonkudulta mutta ihan ok maku, ja tosi hyvää esim. vaniljasoijamaitoon tehtynä!) tai pähkinöitä/siemeniä ja vaikka kookoshiutaleita päälle. Foodin olisi kai paras, mutta itse käytän ravintoarvoiltaan vastaavaa ja silti edullisempaa Fitnessgurun isolaattia eikä ole mitään valittamista. Mautkin on hyviä :) M-nutritionia oon testannut yhden maun verran ja sekin oli kyllä ihan hyvää, mutta tykkään enemmän Fitnessgurusta. Foodinin vanilja on kuulemma parastaniinköever mutta en ole raskinut itse tosiaan sitä tilata, kun halvemmallakin saa laadukasta.

  Muita proteiininlähteitä mulla on liha, kala, katkaravut, kananmunat, härkis ja ainoana maitotuotteena 5% Kadett-juusto, joka ei ole niin kumista kuin muut kevytjuustot ja ravintoarvoiltaan oikein passeli! Monesti (kuten juuri tänäaamuna itseasiassa) syön ennen treeniä aamupalalla riisikakkuja joissa sitten päällä lihaa ja tuota Kadettia.

  Eipä muuta tähän aamuun :D Hullun pitkä kommentti näköjään… mut siis itse tosiaan reilu vuosi sitten lähes kaikista maitotuotteista arjessa luopuneena muistan kyllä sen kun ”mitään ei voi enää syödä”, mutta kyllä voi enkä enää edes kaipaa tosiaan rahkaa, vaikka ennen söin sitä jatkuvasti ja puuroa oli vaikea kuvitella ilman raejuustoa.

  Tykkää

  1. Välttelen heraproteiinia (koitan jättää sen vain treenin jälkeen nautittavaksi), eli kyllä lihasta saan aamuksi itselleni sopivampaa protskua itselleni :) Smoothiet ovat kiireamuja tai lisiä varten ja hankinkin juuri riisiprotskua niitä ajatellen!

   Pyrin siis siihen, että saan makrot kasaan ruuasta, enkä jauheista, mikä kaltaiselleni laiskalle kokille on välillä turhauttavaa :D En kuitenkaan mikään niuhottaja ole, joten varmasti smoothie tulee välillä korvaamaan esmes aamupalan ja muutenkin joskus on kiva saada vaihtelua! :)

   Mutta kiitos vinkeistäsi!

   Tykkää

   1. Ai no sitten se ei tietysti auta mitään :D Olen tietysti kiinnostunut että miksi?

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.